Αρχική Επιλεγμένα Ευρωζώνη – Παγκόσμια Οικονομία: Κατεβαίνει ο πήχης των προβλέψεων

Ευρωζώνη – Παγκόσμια Οικονομία: Κατεβαίνει ο πήχης των προβλέψεων

0
ρυθμοι αναπυξης

Σταδιακή εξασθένιση της οικονομικής δραστηριότητας τόσο στην Ευρωζώνη όσο και συνολικά στην παγκόσμια οικονομία βλέπουν για τα επόμενα χρόνια όλες οι εκθέσεις διεθνών οργανισμών, όπως του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που δημοσιοποιήθηκαν την τελευταία περίοδο.

Το ΔΝΤ

Οπως χαρακτηριστικά επεσήμανε την προηγούμενη  βδομάδα ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις επισημάνσεις και άλλων  οργανισμών, διαβλέποντας ρυθμούς εξασθένισης της οικονομικής δραστηριότητας για τα επόμενα χρόνια:

«Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη είναι πάντα ισχυρή σε σύγκριση με αυτή που καταγραφόταν νωρίτερα αυτήν τη δεκαετία, αλλά μοιάζει να έχει φθάσει στην κορύφωσή της». «Η επέκταση μοιάζει επίσης να είναι λιγότερο συγχρονισμένη από χώρα σε χώρα, λιγότερες οικονομίες αναπτύσσονται, ενώ το κρατικό χρέος και εκείνο του ιδιωτικού τομέα έχουν φτάσει σε νέα ρεκόρ», τονίζει η έκθεση του ΔΝΤ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε επίσης πολύ προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη του συνόλου της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (MENA), λόγω του αντίκτυπου των εξελίξεων στο Ιράν και της αύξησης του ενεργειακού τιμολογίου. Προβλέπει τώρα ότι η περιοχή MENA θα εμφανίσει μεγέθυνση 2% φέτος (έναντι 3,2% που προέβλεπε σε προηγούμενες εκτιμήσεις του τον Απρίλη) και 2,5% το 2019 (έναντι 3,6% που προέβλεπε και πάλι σε προηγούμενες εκτιμήσεις του τον Απρίλη).

Ο ΟΟΣΑ

Ο ΟΟΣΑ, από την πλευρά του, σε πρόσφατη έκθεση με τίτλο «Η υψηλή αβεβαιότητα επηρεάζει αρνητικά την παγκόσμια ανάπτυξη», ψαλίδισε κατά 0,2% τις προβλέψεις του και για την οικονομία της Ευρωζώνης, όπως και για τις περισσότερες οικονομίες του G20, ενώ προχώρησε και σε δραστική υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τις οικονομίες της Τουρκίας και της Αργεντινής.

Αναφορικά με την Ευρωζώνη, τονίζει: «Χρειάζονται περαιτέρω δημοσιονομικές και τραπεζικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της αντοχής της Ευρωζώνης», ενώ «οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν, λόγω της αβεβαιότητας για τις πολιτικές επιλογές, όπως στην Ιταλία και τις μελλοντικές ρυθμίσεις μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ».

Για την τουρκική οικονομία, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ραγδαία επιβράδυνση του ρυθμού στο 3,2% φέτος (από 5,1%) και μόλις 0,5% το 2019 (από 5% στις προηγούμενες προβλέψεις). Για την οικονομία της Αργεντινής, εκτιμά ότι φέτος θα καταγράψει πτώση 1,9%, για να παραμείνει στάσιμη το 2019.

Η ΕΚΤ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η σταδιακή επιβράδυνση στην Ευρωζώνη θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2020, με ρυθμούς 2,0% το 2018, 1,8% το 2019 και 1,7% το 2020.

Μεταξύ άλλων, όπως επισημαίνει στο τελευταίο «οικονομικό δελτίο», σε ορισμένες «αναδυόμενες οικονομίες» «σημειώθηκαν σοβαρές εντάσεις, ιδίως στην Αργεντινή και την Τουρκία, αντανακλώντας αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία της πολιτικής καθώς και τις υψηλές ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Ρωσία, η ΕΚΤ σημειώνει πως η μεγέθυνση στη διάρκεια του τρέχοντος έτους υποστηρίζεται κυρίως από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Από την άλλη πλευρά, «η πρόσφατη επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ είναι πιθανόν να επιδράσει αρνητικά στην ανάπτυξη κατά το προσεχές διάστημα», ενώ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να επεκταθεί με μέτριο ρυθμό, «στο πλαίσιο ενός αντίξοου επιχειρηματικού περιβάλλοντος χαμηλών επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου, καθώς και της έλλειψης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων η οποία υπονομεύει το αναπτυξιακό δυναμικό της Ρωσίας», σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Κίνδυνοι και ανησυχίες

Στο επίκεντρο των «ανησυχιών» και των «κινδύνων» που εντοπίζονται από το ΔΝΤ, εξακολουθούν να βρίσκονται παράγοντες όπως η μάζα του παγκόσμιου εμπορίου εξαιτίας της επιβολής δασμών και των μέτρων προστατευτισμού, ο επαναπροσδιορισμός της νομισματικής πολιτικής σε αναπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες, αλλά και οι «νομισματικές» κρίσεις σε «αναδυόμενες», η πορεία των τιμών της Ενέργειας κ.ά.

Επιπλέον, το ΔΝΤ επισημαίνει πως οι πολιτικές και διπλωματικές εντάσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξασθένιση ορισμένων οικονομιών. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στις αβεβαιότητες γύρω από το Brexit στη Βρετανία, τις πολιτικές και διπλωματικές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία και στην εκ νέου επιβολή των κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν.

Η Κομισιόν

Από την πλευρά της και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις «Εαρινές Προβλέψεις 2018» προειδοποιούσε για μια σειρά από παράγοντες «κινδύνου» και αβεβαιότητας. Μεταξύ αυτών αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών, που «ενδέχεται να λάβει πιο μόνιμο χαρακτήρα στο μέλλον, γεγονός που θα αυξήσει την αβεβαιότητα».

Σε συνδυασμό με αυτό, αναφέρονται το ενδεχόμενο ταχύτερης αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου (λόγω «σύσφιξης» της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ) καθώς επίσης και η κλιμάκωση του προστατευτισμού στο εμπόριο, που κατά την Κομισιόν είναι «σαφώς αρνητικός κίνδυνος για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές».

Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, οι κίνδυνοι αυτοί είναι αλληλένδετοι, ενώ η ζώνη του ευρώ «λόγω του ανοικτού χαρακτήρα της θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε περίπτωση επέλευσής τους».

Θολώνει η ανάκαμψη

Σε αυτό το φόντο, και χωρίς να ενσωματώνονται οι μελλοντικοί «κίνδυνοι», το ΔΝΤ προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία στο 3,7% τόσο για το 2018 όσο και για το 2019 (από 3,9% στην προηγούμενη έκθεση τον Ιούλη).

Αντίστοιχη υποβάθμιση αναμένεται και για την Ευρωζώνη, με ισχνούς ρυθμούς, μόλις 2% για το 2018 και 1,9% το 2019, έναντι 2,4% που έκλεισε το 2017.

Προβλέψεις ρυθμών ανάπτυξης ανά χώρα

Μεταξύ άλλων, εκτιμώμενοι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ, για το 2018 και το 2019 αντίστοιχα, διαμορφώνονται ως εξής:

Γερμανία: 1,9% και 1,9%

Γαλλία: 1,6% και 1,6%

Ιταλία: 1,2% και 1%

ΗΠΑ: 2,9% και 2,5%

Ηνωμένο Βασίλειο: 1,4% και 1,5%

Ιαπωνία: 1,1% και 0,9%

Κίνα: 6,6% και 6,2%

Ρωσία: 1,7% και 1,8%.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, όλα τα αρμόδια  επιτελεία δεν κρύβουν τις έντονες «ανησυχίες» τους αναφορικά με τους ρυθμούς ανάκαμψης του ΑΕΠ στα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την  έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής («Εαρινές Προβλέψεις 2018»), η κορύφωση των ρυθμών ανάκαμψης τόσο στην Ευρωζώνη όσο και συνολικά στην ΕΕ καταγράφηκε το 2017 με σαφείς τάσεις συνεχιζόμενης επιβράδυνσης για το 2018 και το 2019.

Είναι καθαρό ότι οι κίνδυνοι, στους οποίους εστιάζουν, κατευθύνουν στην  κλιμάκωση και επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων που κρίνονται αναγκαίες για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here