Αρχική Επιστήμη Το Νόμπελ Ιατρικής θα απονεμηθεί στους Τζέιμς Π. Άλισον και Τασούκου Χόνζο

Το Νόμπελ Ιατρικής θα απονεμηθεί στους Τζέιμς Π. Άλισον και Τασούκου Χόνζο

0
Νόμπελ Ιατρικής
Διαφήμιση

Οι βραβευθέντες με το βραβείο Νόμπελ για την Ιατρική 2018 είναι οι Τζέιμς Π. Άλισον από τις ΗΠΑ και ο Τασούκου Χόνζο από την Ιαπωνία.

Η Αμερικανός και ο Ιάπωνας  κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής του 2018 για τις ανακαλύψεις που έκαναν και οδηγούν σε νέες προσεγγίσεις αξιοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση του καρκίνου.

“Ο Άλισον και ο Χόνζο έδειξαν πως διαφορετικές στρατηγικές για την παρεμπόδιση των φρεναρίσματος στο ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του καρκίνου”, δήλωσε η σύσκεψη του Νομπέλ στο Σουηδικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης για την απονομή του βραβείου των 9 εκατ. σουηδικών κορών (1 εκατομμύριο δολάρια).

Και οι δύο ερευνητές μελέτησαν πρωτεΐνες που εμποδίζουν το σώμα και τα κυριότερα ανοσοκύτταρα του, γνωστά ως Τ-κύτταρα, να επιτίθενται αποτελεσματικά σε κύτταρα όγκου.

Εν αντιθέσεις με τις παραδοσιακές αντικαρκινικές θεραπείες που στοχεύουν απευθείας τα καρκινικά κύτταρα, βρήκαν τρόπο πως να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή να αντιμετωπίσει τον καρκίνο ταχύτερα.

Η ανακάλυψη αυτή οδήγησε σε θεραπείες στόχευσης πρωτεϊνών που παράγουν κάποια κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και δρουν ως «φρένο» στις φυσικές άμυνες του σώματος να εξοντώσει τα καρκινικά κύτταρα.

Ο Άλισον, καθηγητής του Κέντρου Καρκίνου MD Άντερσον του Πανεπιστημίου του Τέξας, μελέτησε μια πρωτεΐνη που λειτουργούσε ως φρένο στο ανοσοποιητικό σύστημα και συνειδητοποίησε τη δυνατότητα απελευθέρωσης των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος για την επίθεση των όγκων, εάν το φρένο μπορούσε να εξαλειφθεί.

Ο Χόνζο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο από το 1984, ανακάλυψε χωριστά μια δεύτερη πρωτεΐνη στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που λειτουργούσε σαν φρένο του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά με διαφορετικό μηχανισμό.

“Οι τεκμηριωμένες ανακαλύψεις από τους δύο βραβευθέντες αποτελούν ένα ορόσημο στην καταπολέμηση του καρκίνου”, ανέφερε το ινστιτούτο.

Διαφήμιση