Αρχική Επιστήμη Νευρική οδός συνδέει τα οσφρητικά και κινητικά κέντρα στον εγκέφαλο

Νευρική οδός συνδέει τα οσφρητικά και κινητικά κέντρα στον εγκέφαλο

0
sea lamprey
Διαφήμιση

Σε όλα τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, η οσμή – η παλαιότερη από τις πέντε αισθήσεις – παίζει κύριο ρόλο σε πολλές συμπεριφορές που είναι απαραίτητες για την επιβίωση και την αναπαραγωγή. Οι ερευνητές μόλις αρχίζουν να διασαφηνίζουν τις νευρικές οδούς και τους μηχανισμούς που είναι υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά που προκαλείται από την οσμή.

Ένα πρώτο βήμα έγινε με την παρουσίαση μιας νευρικής οδού που συνδέει τα οσφρητικά και κινητικά κέντρα του εγκεφάλου σε ασπόνδυλα με τον σκώληκα C. elegans και στα σπονδυλωτά με το λαμπρέι, (lamprey), ένα πρωτόγονο ψάρι που μοιάζει με χέλι και ζει στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην PLoS Biology, οι επιστήμονες του Université de Montréal στο Κεμπέκ και το Πανεπιστήμιο του Windsor στο Οντάριο δείχνουν ότι ένα ανασταλτικό κύκλωμα που απελευθερώνει τον νευροδιαβιβαστή GABA στον οσφρητικό βολβό τροποποιεί έντονα τις συμπεριφοριστικές αντιδράσεις στις οσμές στα lamprey. Η μελέτη αυτών των τροποποιητικών μηχανισμών επέτρεψε στους ερευνητές να ανακαλύψουν μια νέα οδό που συνδέει τα οσφρητικά και κινητικά κέντρα στον εγκέφαλο.

Η ανακάλυψη αυτή αποδεικνύει ότι “τα φάρμακα μπορούν να ενεργοποιήσουν τα κινητικά κέντρα μέσω δύο ξεχωριστών οδών εγκεφάλου “, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Gheylen Daghfous, ερευνητής στο εργαστήριο του καθηγητή νευροεπιστήμης UdeM Réjean Dubuc, επίσης καθηγητής στο Université du Québec à Montréal. για την εξέλιξη των οσφρητικών συστημάτων σε σπονδυλωτά.

Η μελέτη, χρηματοδοτείται από την Επιτροπή Αλιείας των Μεγάλων Λιμνών (GLFC), με τα Ινστιτούτα Έρευνας για την Υγεία του Καναδά (CIHR) και το Συμβούλιο Έρευνας Φυσικών Επιστημών του Καναδά (NSERC), είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ της UdeM Réjean Dubuc και της Barbara Zielinski του Windsor.

Διαφήμιση