Αρχική Υγεία - Διατροφή Νέος δείκτης σχετίζεται με τη μείωση της λειτουργίας των νεφρών

Νέος δείκτης σχετίζεται με τη μείωση της λειτουργίας των νεφρών

0
kidney disease
Διαφήμιση
Μια μεγάλη πολυεθνική μελέτη σε υγιή άτομα, διαπίστωσε ότι τα υψηλά επίπεδα κυκλοφορίας ενός φλεγμονώδους δείκτη συνδέονται με τη μακροπρόθεσμη μείωση της λειτουργίας των νεφρών.
Τα αποτελέσματα, τα οποία εμφανίζονται σε ένα επερχόμενο τεύχος της Εφημερίδας της Αμερικανικής Νεφρολογικής Εταιρείας (JASN), μπορεί να οδηγήσουν σε νέες ιδέες για τους μηχανισμούς πίσω από την ανάπτυξη της νεφροπάθειας.
Ο υποδοχέας-1 του παράγοντα νέκρωσης όγκων (TNFR-1), ο οποίος είναι γνωστό ότι συμβάλλει στη φλεγμονή και τη δυσλειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων που αγγίζουν τα αιμοφόρα αγγεία, εκφράζεται από ορισμένα κύτταρα στους νεφρούς.
Μελέτες έδειξαν ότι τα προηγούμενα επίπεδα του διαλυτού TNFR-1 (sTNFR-1) στο αίμα συνδέονται με την πρόοδο της νόσου των νεφρών σε άτομα με καθιερωμένη νεφρική νόσο. Για να εκτιμηθεί ο ρόλος του sTNFR-1 στις μεταβολές των νεφρικών λειτουργιών στο γενικό πληθυσμό, ο Pavan K. Bhatraju, MD, MSc (Πανεπιστήμιο της Ιατρικής Σχολής της Ουάσιγκτον) και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν πολυεθνική μελέτη 2548 ενηλίκων με μέσο όρο ηλικίας 61 ετών . Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν απαλλαγμένοι από γνωστή νεφρική ή καρδιακή νόσο στην αρχή της μελέτης, όταν μετρήθηκαν τα επίπεδα sTNFR-1.
Το sTNFR-1 συσχετίστηκε με σημαντικές διαφορές στη μείωση της νεφρικής λειτουργίας με την πάροδο του χρόνου. Οι ρυθμοί μείωσης κατά τη διάρκεια των 10 ετών ήταν σχεδόν 4 φορές υψηλότεροι μεταξύ των ατόμων στις υψηλότερες έναντι των χαμηλότερων κατηγοριών sTNFR-1. Αυτή η συσχέτιση ήταν ανεξάρτητη από τους παλαιότερους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για την εξέλιξη της νεφρικής νόσου.
“Πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να χάνουν με την πάροδο του χρόνου τη λειτουργία των νεφρών, παρά τη θεραπεία με τα τρέχοντα φάρμακα.”
“Νέες θεραπείες χρειάζονται επειγόντως για να βοηθήσουν στην πρόληψη ή επιβράδυνση της απώλειας νεφρικής λειτουργίας”, δήλωσε ο Δρ Bhatraju. “Οι μελέτες μας εντοπίζουν ένα νέο δείκτη που σχετίζεται στενά με τη μείωση της λειτουργίας των νεφρών με την πάροδο του χρόνου και πρέπει να συνεχιστεί η παρακολούθηση και μελέτη  για να διερευνηθεί ο πιθανός ρόλος του sTNFR-1 στην ανάπτυξη της νεφρικής λειτουργίας”.
Διαφήμιση