Αρχική Ειδήσεις Οι λαμπροί εορτασμοί της 28ης Οκτωβρίου στην Ελλάδα

Οι λαμπροί εορτασμοί της 28ης Οκτωβρίου στην Ελλάδα

0
parelasi
Διαφήμιση
Σε όλη την Ελλάδα οι εορτασμοί για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, θα πραγματοποιηθούν και φέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα, με τη συμμετοχή σπουδαστών, μαθητών και συλλόγων.
Ιστορική στιγμή θα είναι φέτος η παρουσία του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη αύριο, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
Ο κ.Ματαρέλα, αναμένεται να ζητήσει συγγνώμη για την απρόκλητη κήρυξη πολέμου την 28η Οκτωβρίου 1940 και την στρατιωτική επίθεση στην Ελλάδα.
Εβδομήντα οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά την 28η Οκτωβρίου 1940 τελικά θα εκφράσει δημόσια συγνώμη αύριο, από το βήμα της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης για το ΟΧΙ, ο κ. Ματαρέλα.
sertzio matarela prokopis paulopoulos
Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων σε αρκετές περιοχές της χώρας:
Αθήνα – Πειραιάς
Δήμος Αθηναίων (κεντρική παρέλαση), από τις 09:00 μέχρι να ολοκληρωθεί η μαθητική παρέλαση: Λ. Βασ. Αμαλίας, και Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος τους και στις καθέτους αυτών μέχρι την πρώτη παράλληλο. Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Κων/νου και της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Δήμος Αθηναίων (Δοξολογία στον Καθεδρικό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών), από τις 06:00 μέχρι να ολοκληρωθεί η μαθητική παρέλαση: Μητροπόλεως, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό. Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Δήμος Πειραιά, από τις 06:00 μέχρι τις 14:00: 34ου Πεζικού Συντάγματος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ομηρίδου Σκυλίτση και Ελ. Βενιζέλου. Ηρώων Πολυτεχνείου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου και 2ας Μεραρχίας. Βασ. Γεωργίου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Εθν. Αντιστάσεως και Γρηγ. Λαμπράκη.
Θεσσαλονίκη
Ώρα 10.30: Κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού. Κατά τη στιγμή της κατάθεσης θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Η έναρξη της σιγής σημαίνεται με βολή από το Πυροβολείο των «Χιλίων Δέντρων», το ίδιο και η λήξη που συμπίπτει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Στην τελετή κατάθεσης θα παρευρεθούν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Στρατηγός Διοικητής Γ΄ Σώματος Στρατού, οι Γενικοί Γραμματείς, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Ήπειρος
Για πέμπτο συνεχόμενο έτος η Energean υποστηρίζει τις εκδηλώσεις τιμής στη μνήμη των Ηρώων της Μάχης στο Καλπάκι, με την οποία γράφτηκε η πρώτη σελίδα του Έπους του ’40 στην Ήπειρο
Τα «Καλπάκια 2018» συνδιοργανώνονται από την Περιφέρεια Ηπείρου, την 8η Μεραρχία Ιωαννίνων, την Ομοσπονδία Ενώσεων και Αδελφοτήτων Πωγωνίου καθώς και το Κέντρο Νέων Ηπείρου. HEnergean, η οποία συμμετέχει στις έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας, καλύπτει μέρος του κόστους αναπαράστασης της ιστορικής Μάχης του Καλπακίου, στην οποία πρωταγωνίστησε η θρυλική 8η Μεραρχία υπό τον αείμνηστο υποστράτηγο Χαράλαμπο Κατσιμήτρο.
Η κα. Ίλια Ρήγα, υπεύθυνη του τμήματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Energean, δήλωσε τα εξής: «Για μια ακόμη χρονιά, αποδίδουμε φόρο τιμής στους Ήρωες της Μάχης του Καλπακίου, οι οποίοι αποτέλεσαν παράδειγμα και έδωσαν το έναυσμα για την αντίσταση της Ελλάδας στις δυνάμεις του Άξονα.
Πέραν, όμως, της τιμής της μνήμης των Ηρώων, υποστηρίζοντας τα «Καλπάκια 2018», επιδιώκουμε να συμβάλλουμε στην προσπάθεια που καταβάλλεται από τους συνδιοργανωτές για την ανάδειξη της Ηπείρου ως τόπου με ξεχωριστή ιστορική φυσιογνωμία, μοναδική πολιτιστική κληρονομιά και, βεβαίως, απαράμιλλη ομορφιά -χαρακτηριστικά που τον κατατάσσουν μεταξύ των ανερχόμενων δημοφιλών τουριστικών προορισμών στην Ελλάδα.
Ο στόχος για αειφόρο ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής της Energean και θεωρούμε ότι ανάλογες πρωτοβουλίες και τα οφέλη που αυτές συνεπάγονται εξυπηρετούν ακριβώς την υλοποίηση του συγκεκριμένου στόχου».
Δυτική Μακεδονία
Με εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, θα εορταστεί την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018, η Εθνικής Επέτειος του έπους του 1940.
Στην Κοζάνη στις 10:30 το πρωί θα τελεστεί Επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου και στις 11 το πρωί θα ψαλεί Επιμνημόσυνη Δέηση στην κεντρική πλατεία Κοζάνης, όπου θα ακολουθήσει η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον δάσκαλο του 7ου δημοτικού σχολείου Κοζάνης Γεώργιο Τσιόπτσια και θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Η καθιερωμένη παρέλαση, μαθητικών και στρατιωτικών τμημάτων θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην οδό Παύλου Μελά.
Ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλε τις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας. Η παρέλαση στα Γρεβενά και στα Σέρβια θα αρχίσει στις 11:30 το πρωί, στην Καστοριά και στην Πτολεμαΐδα στις 12 το μεσημέρι.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:
Ημέρα του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου και ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Θεσσαλονίκη
Thess
Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι, στο πλαίσιο του εορτασμού του Πολιούχου Αγ. Δημητρίου και της Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου, τίθενται σε εφαρμογή ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Αναλυτικότερα:
(1) Από ώρα 03.00 και μέχρι πέρατος της παρέλασης, η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11.00 ώρα της ίδιας ημέρας θα απαγορευτεί η στάση και στάθμευση όλων των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους της πόλης:
  • Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου.
  • Γ.Παπανδρέου, στο τμήμα της από Μ.Αλεξάνδρου μέχρι την οδό Μητρ.Κυδωνιών.
  • 30ης Οκτωβρίου , καθ’ όλο το μήκος της.
  • Μ.Μπότσαρη – Καραϊσκάκη – 25ης Μαρτίου, Π.Συνδίκα, Παρασκευοπούλου, Χατζή, 28ης Οκτωβρίου, στα τμήματά τους από τη Λεωφ. Βασ. Όλγας μέχρι τη Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου.
  • Παύλου Μελά, στο τμήμα της από την πλατεία Λ.Πύργου μέχρι την οδό Τσιμισκή.
  • Γ Σεπτεμβρίου, στο τμήμα της από τη Λεωφ. Μ.Αλεξάνδρου μέχρι τη Λ.Στρατού.
  • Στρ. Ναπολ. Ζέρβα, καθ’ όλο το μήκος της.
  • Εθν. Αμύνης, στο τμήμα της από την οδό Τσιμισκή μέχρι τη Λ.Νίκης.
  • Γκύζη, καθ’ όλο το μήκος της.
(2) Από ώρα 05.00 και μέχρι πέρατος της παρέλασης, λόγω της παράταξης των μηχανοκίνητων τμημάτων, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους της πόλης:
  • Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.
  • Γ.Παπανδρέου, στο τμήμα της από Μ.Αλεξάνδρου μέχρι την οδό Μητρ.Κυδωνιών.
  • 30ης Οκτωβρίου, καθ’ όλο το μήκος της.
(3) Από ώρα 07.00 σταδιακά και μέχρι πέρατος της παρέλασης, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους της πόλης:
  • Μ.Μπότσαρη – Καραϊσκάκη – Καλλιδοπούλου, 25ης Μαρτίου, Π.Συνδίκα, Παρασκευοπούλου, Χατζή, 28ης Οκτωβρίου, στα τμήματά τους από τη Λεωφ. Βασ. Όλγας μέχρι τη Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου.
  • Στρατηγού Κακαβού.
  • Παύλου Μελά, στο τμήμα της από την πλατεία Λ.Πύργου μέχρι την οδό Τσιμισκή.
  • Σουλιώτη, στο τμήμα της από τη Καλλιδοπούλου μέχρι την οδό Στρ.Κακαβού.
  • Εθν. Αμύνης, στο τμήμα της από την οδό Τσιμισκή μέχρι τη Λ.Νίκης.
Αθήνα και Πειραιάς
athina
Ειδικότερα, την 28η Οκτωβρίου, στους Δήμους Αθηναίων και Πειραιά, για την παρέλαση, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διακοπεί νωρίτερα, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, στις εξής οδούς και λεωφόρους:
  • Δήμος Αθηναίων (κεντρική παρέλαση), από τις 09:00 μέχρι το τέλος της παρέλασης: Λ. Βασ. Αμαλίας, και Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος τους και στις καθέτους αυτών μέχρι την πρώτη παράλληλο. Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Κων/νου και της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
  • Δήμος Αθηναίων (Δοξολογία στον Καθεδρικό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών), από τις 06:00 μέχρι το τέλος των εκδηλώσεων: Μητροπόλεως, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό. Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
– Δήμος Πειραιά, από τις 06:00 μέχρι τις 14:00: 34ου Πεζικού Συντάγματος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ομηρίδου Σκυλίτση και Ελ. Βενιζέλου. Ηρώων Πολυτεχνείου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου και 2ας Μεραρχίας. Βασ. Γεωργίου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Εθν. Αντιστάσεως και Γρηγ. Λαμπράκη.
Διαφήμιση