Αρχική Διάστημα Για πρώτη φορά Γερμανός αναλαμβάνει τη διοίκηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

Για πρώτη φορά Γερμανός αναλαμβάνει τη διοίκηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

0
Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού
Διαφήμιση

Για πρώτη φορά ένας Γερμανός αστροναύτης, ο Αλεξάντερ Γκερστ, θα αναλάβει τη θέση του διοικητή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) στις 3 Οκτωβρίου.

Ο Γκερστ θα είναι ο δεύτερος Ευρωπαίος που γίνει διοικητής του ISS, μετά τον βέλγο Φρανκ Ντε Βιν το 2009. Θα ακολουθήσει προς το τέλος του 2019, τρίτος κατά σειρά Ευρωπαίος στη διοίκηση του σταθμού, ο ιταλός αστροναύτης Λούκα Παρμιτάνο.

Ο Γκερστ βρίσκεται από τον Ιούνιο στον ISS και ήλθε πλέον η ώρα να αναλάβει τη διοίκηση από τον αμερικανό αστροναύτη Ντρού Φέστελ, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη της Αποστολής 57 στον ISS. Θα παραμείνει διοικητής μέχρι την επιστροφή του στη Γη φέτος το Δεκέμβριο.

Οι αποφάσεις για τα καθήκοντα κάθε αστροναύτη στον ISS λαμβάνονται συναινετικά από μια κοινή επιτροπή αντιπροσώπων της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας (NASA), της ρωσικής (Roscosmos), της ευρωπαϊκής (ESA), της ιαπωνικής (JAXA) και της καναδικής. Συνήθως οι ρόλοι αυτοί είναι γνωστοί ήδη πριν από περίπου μία διετία.

Παρόλο που ουσιαστικά η διοίκηση του ISS γίνεται από το έδαφος, εκτός και αν υπάρξει κάποια επείγουσα ανάγκη, ο εκάστοτε διοικητής έχει ρόλο-κλειδί κυρίως όσον αφορά το ηθικό των υπολοίπων αστροναυτών και το συντονισμό των αναγκαίων εργασιών που καθένας πρέπει να κάνει.

Διαφήμιση