Αρχική Πολιτισμός “Το Εντός Άγαλμα”: Έκθεση πορτρέτων αρχαίων Ελληνικών της Εύης Σαραντέα στο Μουσείο...

“Το Εντός Άγαλμα”: Έκθεση πορτρέτων αρχαίων Ελληνικών της Εύης Σαραντέα στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά.

0
ΚΟΤΣΑΝΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟ
Διαφήμιση

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά παρουσιάζει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, 23 ζωγραφικές αναπαραστάσεις επιφανών ανδρών της Αρχαίας Ελλάδας- ποιητές, φιλοσόφους, στρατηγούς, ρήτορες κ.α.- φιλοτεχνημένες από την Εύη Σαραντέα, βασισμένες σε μελέτες αρχαίων γλυπτών.

Με έμφαση στις εκφράσεις των αγαλμάτων η καλλιτέχνης μετουσιώνει τις μορφές των αρχαίων γλυπτών σε ζωγραφικά πορτρέτα. Η αποτύπωση αυτή αναδεικνύει τις εντυπωσιακές ομοιότητες των φυσιογνωμιών μεταξύ αρχαίων και των σύγχρονων Ελλήνων.

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί η προεκβολή του ψυχικού και πνευματικού κόσμου κάθε απεικονιζόμενου, καθώς είναι αστείρευτη η ποικιλία της εκφραστικής δύναμης των αρχαιοελληνικών αγαλμάτων που αναπαριστούν κορυφαίες προσωπικότητες. Μέσα από την αναπαράσταση των αρχαιοελληνικών γλυπτών με τα πορτρέτα, η προσέγγιση του σκεπτικού και του στόχου των καλλιτεχνών της σπουδαίας περιόδου από το 5ο έως τον 1ο αι. π.Χ. προσεγγίζεται με ένα ακόμα πιο προσιτό τρόπο.

Το αποτέλεσμα της πολύχρονη έρευνας, σπουδής και συγκριτικής έρευνας εκατοντάδων αρχαίων γλυπτών, μελέτης αρχαίων κειμένων και σύγχρονων ειδικών συγγραμμάτων είναι η πρωτότυπη και ποιοτική εργασία της Εύης Σαραντέα που θα μπορεί κανείς να δει από κοντά στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά από τις 17//10/2018 έως και τις 17/12/2018.

Ο κ. Ξενοφών Μούσας, καθηγητής Φυσικής διαστήματος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου  Αθηνών και η κα. Ποτίτσα Γρηγοράκου, καθηγήτρια στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ιστορικός Ελληνιστικού Πολιτισμού της Ανατολής θα προλογίσουν την παρουσίαση του έργου της Εύης Σαραντέα.

Μαζί με τα πορτρέτα των αρχαίων ανδρών στο χώρο του Μουσείου θα εκτίθεται επίσης το έργο της Εύης Σαραντέα “Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων”. Ο κ. Ξενοφών Μούσας θα αναλύσει στους προσκεκλημένους την λειτουργία του Μηχανισμού με αφορμή τον πίνακα που παρουσιάζει η ζωγράφος.

Η Εύη Σαραντέα σπούδασε ζωγραφική στο Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας. Τα έργα της έχουν παρουσιαστεί σε 20 ατομικές και πολλές ομαδικές εκθέσεις. Έχει εκπονήσει αναπαραστάσεις αρχαίων Ελλήνων, καθώς και παλαιοανθρώπων και ανθρωπιδών, για μουσεία. Συνεργάτης του Θεάτρου Αεικίνητον της Χαλκίδας, έχει συνεισφέρει σε σκηνικά, κοστούμια, αφίσες. Είναι ερευνήτρια παλαιολιθικών λίθινων εργαλείων στην Εύβοια. Υπήρξε ενεργό μέλος της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος σαν σχεδιάστρια λίθινων εργαλείων. Έχει συστήσει Βοτανολόγιο από το όρος Δίρφη. Συγγραφέας βιβλίων «Προϊστορικά ευρήματα Νέας Αρτάκης Εύβοιας» (εκδ. Αρσενίδη), «Το εντός Άγαλμα» (εκδ. Περίπλους), “Das Gesicht hinter dem Marmor” (εκδ. Κentavros). Η Εύη Σαραντέα είναι απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (www.evisarantea.gr).

Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά (Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι)

17 Οκτωβρίου έως 17 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 18:30

Είσοδος ελεύθερη

Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671 Αθήνα

Επικοινωνία: 211 4110044, 6907 292002

Ώρες λειτουργίας: 09:00–17:00 καθημερινά και Σαββατοκύριακα

Website: http://kotsanas.com/

Facebook: @KotsanasMuseumOfAncientGreekTechnology

Instagram: @kotsanasmuseum

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΌσοι πίνουν αλκοόλ καθημερινά κινδυνεύουν με πρόωρο θάνατο
Επόμενο άρθροΠαγκόσμια Ημέρα Ζώων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ