Αρχική Διάστημα Εντοπίστηκαν σημάδια συγχωνεύσεων δυαδικών μαύρων τρυπών

Εντοπίστηκαν σημάδια συγχωνεύσεων δυαδικών μαύρων τρυπών

0
8x10.ai
Διαφήμιση
Νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Monthly Notices της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, έχει βρει στοιχεία για μεγάλο αριθμό διπλών υπερμεγέθων μαύρων τρυπών, πιθανόν προδρόμων γιγαντιαίων γεγονότων συγχώνευσης μαύρων οπών.

Αυτό επιβεβαιώνει την τρέχουσα κατανόηση της κοσμολογικής εξέλιξης – ότι οι γαλαξίες και οι συναφείς μαύρες τρύπες τους συγχωνεύονται με την πάροδο του χρόνου, σχηματίζοντας μεγαλύτερους και μεγαλύτερους γαλαξίες και μαύρες τρύπες.

Οι αστρονόμοι του Πανεπιστημίου του Hertfordshire, μαζί με μια διεθνή ομάδα επιστημόνων, εξέτασαν τους ραδιοφωνικούς χάρτες των ισχυρών πηγών τζετ και βρήκαν σημάδια που συνήθως θα ήταν παρόντα όταν είδαν μαύρες τρύπες που βρίσκονται σε στενή τροχιά.

jet
Πριν συγχωνευθούν οι μαύρες τρύπες σχηματίζουν μια δυαδική μαύρη τρύπα, όπου οι δύο μαύρες τρύπες περιστρέφονται γύρω από την άλλη. Τα τηλεσκόπια κύματος βαρύτητας έχουν καταφέρει να αποδείξουν τη συγχώνευση μικρότερων μαύρων οπών από το 2015, μετρώντας τις ισχυρές εκρήξεις κύματος βαρύτητας που εκπέμπονται όταν συγχωνεύονται δυαδικές μαύρες τρύπες, αλλά η τρέχουσα τεχνολογία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποδείξει την παρουσία υπερμεγέθων δυαδικών μαύρων οπών.

Οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες εκπέμπουν ισχυρούς πίδακες, οι οποίες όταν είναι σε τροχιά, προκαλούν το αεριωθούμενο ρεύμα που προέρχεται από τον πυρήνα ενός γαλαξία να αλλάξει περιοδικά την κατεύθυνσή του. Οι αστρονόμοι από το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire μελέτησαν την κατεύθυνση στην οποία εκπέμπονται αυτά τα αεριωθούμενα και τις διακυμάνσεις στις κατευθύνσεις αυτές.

Το γεγονός ότι τα πιο ισχυρά αεριωθούμενα συνδέονται με δυαδικές μαύρες τρύπες θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για το σχηματισμό των αστεριών στους γαλαξίες. Τα αστέρια σχηματίζονται από το ψυχρό αέριο, το αεριωθούμενο θερμαντικό αέριο και επομένως καταστέλλουν τη δημιουργία των αστεριών.

Ένας πίδακας που κατευθύνεται πάντα προς την ίδια κατεύθυνση θερμαίνει μόνο μια περιορισμένη ποσότητα αερίου στην περιοχή του. Ωστόσο, οι πίδακες από δυαδικές μαύρες τρύπες αλλάζουν συνεχώς την κατεύθυνση. Ως εκ τούτου, μπορούν να θερμαίνουν πολύ περισσότερο αέριο, καταστέλλοντας τον σχηματισμό των αστεριών πολύ πιο αποτελεσματικά, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση του αριθμού των αστεριών στους γαλαξίες μέσα στα παρατηρούμενα όρια.

Διαφήμιση