Αρχική Διάστημα Η δακτυλιοειδής βροχή του Κρόνου είναι ένα κοκτέιλ χημικών ουσιών

Η δακτυλιοειδής βροχή του Κρόνου είναι ένα κοκτέιλ χημικών ουσιών

0
saturn
Διαφήμιση

Για δεκαετίες οι αστρονόμοι υποπτεύονταν πως οι δακτύλιοι του Κρόνου καλύπτουν τον πλανήτη με κόκκους πάγου νερού, αλλά ορισμένες από τις παρατηρήσεις του διαστημικού σκάφους Cassini της NASA παρέχουν τις πρώτες λεπτομερείς απόψεις αυτών των ουράνιων ντους.

Η βροχή του δακτυλίου είναι  μολυσμένη με οργανική ύλη και άλλα μόρια και “χτυπάει” τον Κρόνο με χιλιάδες κιλά ανά δευτερόλεπτο, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η κατανόηση της εκπληκτικής ποσότητας και ποιότητας της βροχής θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποσαφήνιση της προέλευσης και εξέλιξης των δακτυλίων του Κρόνου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων λίγων τροχιών του διαστημικού σκάφους το 2017, καθώς διασχίζει το διάκενο μεταξύ του Κρόνου και του εσωτερικού δακτυλίου του, γνωστού ως δακτύλιος D .

Το νερό αποτελούσε μόνο περίπου το 24% του υλικού που εμφανίζεται στο δακτυλιοειδές σύστημα του Κρόνου στην ατμόσφαιρά του, το υπόλοιπο ήταν μεθάνιο, μονοξείδιο του άνθρακα, άζωτο, αμμωνία, διοξείδιο του άνθρακα και θραύσματα οργανικών νανοσωματιδίων.

Η μεγάλη ποικιλία της χημικής σύνθεσης της δακτυλιοειδούς βροχής «ήταν μεγάλη έκπληξη», διότι οι απομακρυσμένες παρατηρήσεις δείχνουν ότι το δακτυλιοειδές σύστημα του Κρόνου είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου πάγος, λέει η ερευνητής της μελέτης Cassini, Linda Spilker, του εργαστηρίου Jet Propulsion Laboratory της NASA στην Πασαντένα της Καλιφόρνιας.

Όποια και αν είναι η αιτία, η ιδιότυπη σύνθεση της βροχής μπορεί να αλλάξει την αντίληψή μας για την περιεκτικότητα σε άνθρακα και  άζωτο στην ατμόσφαιρα του Κρόνου, λέει ο Hunter Waite, πλανητικός επιστήμονας στο Νοτιοδυτικό Ινστιτούτο Ερευνών του Σαν Αντόνιο και συνάδελφος της μελέτης δαχτυλιδιών βροχής.  Το υποτιθέμενο χημικό μακιγιάζ του Κρόνου μπορεί δημιουργείται από την πτώση του υλικού που καλύπτει την αληθινή σύνθεση του γίγαντα του φυσικού αερίου, λέει.

Εκτός από τη χημεία της βροχής του δακτυλίου, οι παρατηρήσεις του Cassini αποκάλυψαν και το πόσο γρήγορα αυτό το υλικό πέφτει στην ατμόσφαιρα του Κρόνου: μεταξύ 4.800 και 45.000 κιλών ανά δευτερόλεπτο.

Τέτοιες εργασίες μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα όχι μόνο τον Κρόνο, αλλά και κάθε πλανήτη που φέρει δακτυλίους που μπορεί να κυκλώσει άλλα αστέρια στο σύμπαν, καταλήγουν οι επιστήμονες.

Διαφήμιση