Αρχική Καταστροφές Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας στην Ελλάδα

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας στην Ελλάδα

0
λαθροϋλοτομίας
Διαφήμιση

Το καταστροφικό φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας στα ελληνικά δάση της Βόρειας Ελλάδας από παράνομους υλοτόμους τόσο εγχώριους, όσο και «εισαγόμενους» από γειτονικές χώρες, λαμβάνει καταστροφικές διαστάσεις καθώς έχει επεκταθεί έως τις παρυφές των εθνικών πάρκων και δρυμών μας!

Οι λαθροϋλοτόμοι, εκτός από εγχώριοι είναι και «εισαγόμενοι» από γειτονικές χώρες. Πρόκειται για παράνομους υλοτόμους από την Αλβανία, οι οποίοι υλοτομούν ανεξέλεγκτα δέντρα για να τα πουλήσουν στη χώρα τους. Περνούν από τα «περάσματα» των ελληνοαλβανικών συνόρων, κόβοντας πολυετή ή σπάνια είδη δέντρων και θάμνων.

Στο Τριεθνές Ελλάδας-Αλβανίας-πΓΔΜ, στην ευρύτερη περιοχή του εθνικού δρυμού των Πρεσπών, το πρόβλημα της αλβανικής λαθροϋλοτομίας υφίσταται εδώ και 20 χρόνια. Ως πρωταγωνιστές της αποκαλούμενης «μαφίας του ξύλου» εμφανίζονται Αλβανοί υπήκοοι που ξυλεύουν ανεξέλεγκτα τα δέντρα του δάσους, αφήνοντάς τα κομμένα στο 1 μέτρο από το έδαφος συνθέτοντας μια θλιβερή εικόνα.

Εκτός της σταδιακής μείωσης του πληθυσμού των δέντρων, μακροπρόθεσμα προκαλείται και ραγδαία μείωση της βιοποικιλότητας. Ένας μεγάλος αριθμός των δέντρων που αποκόπτονται αφορά ενδημικά είδη και υποείδη συγκεκριμένων περιοχών με αποτέλεσμα να μειώνεται δραστικά ο αριθμός τους.

Σημειώνεται ότι ο δρυμός περιλαμβάνει δάση δρυός, ευθυτενείς βελανιδιές, τη «βόρεια» σημύδα, κωνοφόρα δέντρα, 1.400 είδη φυτών, 1.200 είδη φτέρης και το μοναδικό στην Ευρώπη δάσος από γηραιούς κέδρους (άρκευθο ή ψευδοκυπαρίσσι), όπως και ένα ενδημικό είδος την “Centaurea prespana”.

Κρούσματα παράνομης ξύλευσης καταγράφηκαν σε μεγάλες εκτάσεις ακόμη και στις βόρειες και ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου που συγκαταλέγεται στα 10 καλύτερα εθνικά πάρκα της Ευρώπης και έχει χαρακτηριστεί από την Unesco ως διατηρητέο οικοσύστημα της παγκόσμιας βιόσφαιρας.

Οι επιπτώσεις της αποψίλωσης των δέντρων έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται στο οικοσύστημα με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ορνιθοπανίδα. Στην περιοχή των δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, στις δυτικές ακτές του Θερμαϊκού, εντοπίζεται ένα από τα σημαντικότερα υγροτοπικά συστήματα της Ελλάδας, έκτασης 388.000 στρεμμάτων, όπου βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 270 είδη πουλιών, ανάμεσά τους σπάνια και απειλούμενα (ερωδιοί).

Ωστόσο, η σημασία του πάρκου δεν πτοεί τους λαθροϋλοτόμους που διεισδύουν σε ολοένα μακρινότερα σημεία του κόβοντας τα αρμυρίκια και υλοτομώντας λαθραία πολλές λεύκες που εμπόδιζαν την ηχητική και οπτική όχληση των πουλιών από τα αυτοκίνητα στην παρακείμενη εθνική οδό. Η βλάστηση της περιοχής (αρμυρίκια, λεύκες, ιτιές, οξιές, σκλήθρα) αποτελεί ενδιαίτημα φωλεοποίησης και αναπαραγωγής όχι μόνο για τους ερωδιούς, αλλά και για αρπακτικά, μικροπουλιά και βίδρες.

Επισημαίνεται ότι, η ανεξέλεγκτη αποκοπή δέντρων μπορεί να μεταβάλει το πρότυπο κατανομής των βροχοπτώσεων σε μια περιοχή και να προκαλέσει αστάθεια και διάβρωση του εδάφους.

Αυτά συντελούν στην εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων  μετά από έντονες βροχοπτώσεις, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει υλικές απώλειες αλλά και να στοιχίσει τη ζωή σε κατοίκους των παρακείμενων περιοχών. Επιπρόσθετο οικονομικό κόστος επιβαρύνονται οι παρακείμενες αγροτικές περιοχές αφού η εδαφική αστάθεια και διάβρωση συμβάλουν στην υπογονιμότητα του εδάφους με άμεσο αντίκτυπο στις καλλιέργειες και τις γεωργικές διεργασίες.

Σχετική ερώτηση στη Βουλή για το θέμα κατέθεσε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αλευράς ο οποίος και επισημαίνει ότι η λαθραία υλοτομία προκαλεί αλυσιδωτές κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις και δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο.

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here