Αρχική Ειδήσεις Ανακαλύφθηκαν έξι νέα είδη ασπόνδυλων στη νοτιοδυτική Τανζανία

Ανακαλύφθηκαν έξι νέα είδη ασπόνδυλων στη νοτιοδυτική Τανζανία

0
Paleontologists
Διαφήμιση

Η ιστορία των επιπτώσεων της περιβαλλοντικής αλλαγής, μερικές φορές κρύβεται κάτω από τα πόδια μας. Κατά τη διάρκεια μιας παλαιοντολογικής εξερεύνησης στη νοτιοδυτική Τανζανία από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Οχάιο Νανσί Στίβενς και την ερευνητική της ομάδα, ανακαλύφθηκαν έξι νέα είδη ασπόνδυλων.

Μετά την ανάλυση απολιθωμάτων που ζούσαν πριν από 24- 26 εκατομμύρια χρόνια στη λεκάνη Rukwa Rift, οι παλαιοντολόγοι του OHIO δημοσίευσαν την πρώτη τεκμηρίωση της ταχείας διαφοροποίησης των γαστεροπόδων ειδών γλυκού νερού σε μια περίοδο βασικής αλλαγής του περιβάλλοντος στον συγκεκριμένο τομέα.

Το άρθρο τους, “Morphological diversification of ampullariid gastropods (Nsungwe Formation, Late Oligocene, Rukwa Rift Basin, Tanzania)”, δημοσιεύθηκε στο Papers in Palaeontology.

Το νέο είδος εξελίχθηκε σε αυτό που είναι τώρα γνωστό ως Ανατολικό Αφρικανικό Rift πριν από περίπου 25 εκατομμύρια χρόνια, καθώς το Κέρας της Αφρικής άρχισε να αποκόπτεται από την ηπειρωτική χώρα λόγω της κίνησης των πλακών της γης. Η ερευνητική ομάδα τόνισε πως η ανακάλυψη αυτών των νέων ειδών μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πως οι οργανισμοί ανταποκρίνονται στις περιβαλλοντικές αλλαγές.

Τα απολιθώματα που εξετάστηκαν στη μελέτη συλλέχθηκαν από τη Stevens και την ερευνητική της ομάδα, η οποία πραγματοποιεί παλαιοβιολογική και γεωλογική έρευνα στη λεκάνη Rukwa Rift στη Τανζανία για σχεδόν δύο δεκαετίες. Μέχρι τώρα, η εξελικτική ιστορία των ασπόνδυλων ζώων στην περιοχή αυτή έχει μελετηθεί ελάχιστα.

Είναι δεδομένο ότι η Rukwa Rift διατηρεί ένα ειδικό παράθυρο στην εξέλιξη των οικοσυστημάτων στην αφρικανική ήπειρο, με ενδεχομένως ακόμα περισσότερες ανακαλύψεις.

 

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

 

Διαφήμιση