Αρχική Καταστροφές Αύξηση 54% των καμένων δασικών εκτάσεων στη Μεσόγειο αν υπάρξει άνοδος της...

Αύξηση 54% των καμένων δασικών εκτάσεων στη Μεσόγειο αν υπάρξει άνοδος της θερμοκρασίας

0
καμένες δασικές εκτάσεις
Διαφήμιση

Την Τρίτη 2 Οκτωβρίου οι ερευνητές με μελέτη τους προειδοποιούν πως ακόμα κι αν επιτευχθούν και οι πιο αισιόδοξοι στόχοι της συνθήκης για το κλίμα, οι περιοχές της Νότιας κυρίως Ευρώπης θα συνεχίσουν να καταστρέφονται από δασικές πυρκαγιές.

Μετά από δύο χρόνια συχνών θανατηφόρων πυρκαγιών στην Πορτογαλία, την Ισπανία, τη νότια Γαλλία και την Ελλάδα, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης δήλωσαν, ότι περισσότερες δασικές εκτάσεις θα μπορούσαν να χαθούν στις φλόγες εάν χαθούν οι στόχοι που τέθηκαν στη συμφωνία του 2015 για το κλίμα.

Η συμφωνία αποσκοπεί στον περιορισμό των αυξήσεων της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε “αρκετά κάτω από” τους 2 βαθμούς Κελσίου και στα 1,5 βαθμούς Κελσίου, αν είναι δυνατόν.

Στην πρώτη μελέτη αυτού του είδους, η ομάδα εξέτασε μοντέλα υπολογιστών για το πόσο χειρότερες πυρκαγιές θα υπάρξουν αν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξηθούν στα 1.5C, 2C ή 3C μέχρι τα τέλη του αιώνα.

“Είναι σημαντικό επειδή υπάρχουν πολλές πυρκαγιές σε αυτόν τον τομέα, για παράδειγμα στην Ελλάδα φέτος ή το περασμένο καλοκαίρι στην Πορτογαλία”, δήλωσε ο Marco Turco, από το Τμήμα Εφαρμοσμένης Φυσικής του πανεπιστημίου και επικεφαλής μελέτης στο AFP. “Αυτά είναι παραδείγματα για τα πράγματα που έρχονται στο μέλλον”.

Ο Τούρκο και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι η Νότια Ευρώπη κάθε χρόνο θα έχει αύξηση των πυρκαγιών της τάξεως του 40 με 54% ακόμη κι αν η αύξηση της θερμοκρασίας περιοριστεί στο  1,5C, που είναι και  ο πιο φιλόδοξος στόχος σε όλες τις προσπάθειες μετριασμού της κλιματικής αλλαγής.

“Το 1.5C είναι πραγματικά φιλόδοξο … αλλά δεν είναι φυσικά αδύνατο”, δήλωσε ο Turco.
Αν οι θερμοκρασίες ανέβαιναν 2C πάνω από το πρότυπο της βιομηχανικής συγκριτικής αξιολόγησης, οι περιοχές που καταστράφηκαν από πυρκαγιές κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο, καθώς οι ξηρασίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, σε συνδυασμό με τις φωτιές παράγουν περισσότερα καύσιμα υλικά στα δάση.

Η Νότια Ευρώπη χάνει σήμερα, περίπου 4.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα , κάθε χρόνο, σε πυρκαγιές.

Φονικές πυρκαγιές

Τον Ιούλιο, σχεδόν 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά κοντά σε παραθαλάσσια θέρετρα κοντά στην Αθήνα, τη χειρότερη πυρκαγιά της χώρας στη σύγχρονη ιστορία.

Τον Αύγουστο του 2017, 64 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις χειρότερες πυρκαγιές της Πορτογαλίας.

Οι επιστήμονες έχουν προβλέψει με συνέπεια ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πυρκαγιές, η ξηρασία, οι υπερβολικές καταιγίδες και οι πλημμύρες, θα γίνουν ακόμα πιο συχνές και καταστροφικές, όσο ο πλανήτης μας θερμαίνεται.

Ο Τούρκο, αναφέρει χαρακτηριστικά πως οι παραθαλάσσιες περιοχές, όπου κυριαρχούν οι εξοχικές κατοικίες, όσο περνάνε τα χρόνια και ο πλανήτης υπερθερμαίνεται θα κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο από φονικές πυρκαγιές.

Διαφήμιση