Αρχική Επιστήμη Βρέθηκε απολιθωμένος σκελετός χελώνας ηλικίας 228 εκατ. ετών!

Βρέθηκε απολιθωμένος σκελετός χελώνας ηλικίας 228 εκατ. ετών!

0
χελώνας

Ένας απολιθωμένος σκελετός χελώνας, που χρονολογείται πριν από περίπου 228 εκατ. χρόνια έως την αυγή της εποχής των δεινοσαύρων, εκτέθηκε για πρώτη φορά την Πέμπτη στη Σανυά, πρωτεύουσα της νότιας επαρχίας της Κίνας Χαϊνάν.

Η χελώνα, που βρέθηκε στην κομητεία Γουανλίνγκ, εικάζεται πως ανήκε στην ύστερη Τριαδική περίοδο και η επιστημονική της ονομασία είναι #Eorhynchochelys sinensis, που σημαίνει «πρώτη χελώνα με ράμφος από την Κίνα».

Η χελώνα, μήκους πάνω από δύο μέτρα, είχε έναν κοντό κορμό ενώ δεν υπήρχε το γνωστό κέλυφος στην πλάτη και στην κοιλιά της. Τα πρωτόγονα, συμπληρωματικά και μεταβατικά χαρακτηριστικά της υποδεικνύουν, κατά τους επιστήμονες, την πολυπλοκότητα στα αρχικά στάδια της εξέλιξης των χελωνών.

Το κέλυφος είναι εκεί για να βοηθήσει στην προστασία των χελωνών, αλλά μπορεί επίσης να τους βοηθήσει να ζουν υποβρύχια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αποτελείται από περίπου 50 οστά, με νευρώσεις, οστά ώμων και σπόνδυλοι συγχωνευμένοι για να σχηματίσουν ένα σκληρό εξωτερικό στρώμα.

χελώνας

Μια διεθνής ομάδα μελέτησε τον σκελετό ο οποίος έδειξε ότι η εξελικτική κατάσταση της χελώνας βρίσκεται μεταξύ των πανάρχαιων ειδών Odontochelys και Pappochelys που ανακαλύφθηκαν στη Γερμανία και χρονολογούνται πριν από περίπου 240 εκατ. χρόνια.  Η χελώνα εκτίθεται στο Μουσείο Θαλάσσιας Παλαιοντολογίας στη Σανυά.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature.

Πηγή: bbc

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here