Αρχική Καταστροφές Τα ψηλότερα φυτά… «μετακομίζουν» στην Αρκτική λόγω αλλαγής του κλίματος!

Τα ψηλότερα φυτά… «μετακομίζουν» στην Αρκτική λόγω αλλαγής του κλίματος!

0
φυτά
Διαφήμιση

Τα φυτά στην Αρκτική αυξάνονται… σε ύψος (!) λόγω της αλλαγής του κλίματος, σύμφωνα με νέα έρευνα από μια παγκόσμια επιστημονική συνεργασία με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Ενώ η Αρκτική  συνήθως θεωρείται ως ένα τεράστιο, έρημο τοπίο πάγου, στην πραγματικότητα είναι το σπίτι σε εκατοντάδες είδη χαμηλών θάμνων, χλόης και άλλων φυτών που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανακύκλωση του άνθρακα και την ενεργειακή ισορροπία.

Τώρα, οι εμπειρογνώμονες της Αρκτικής ανακάλυψαν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής βρίσκονται πίσω από την αύξηση του ύψους των φυτών κατά μήκος της τούντας τα τελευταία 30 χρόνια.

Η αρκτική τούνδρα βρίσκεται βόρεια της τάιγκα και νότια της ζώνης των μόνιμων πάγων του υπεδάφους και του Αρκτικού ωκεανού. Ο όρος «τούνδρα» συνήθως αναφέρεται μόνο σε περιοχές όπου το υπέδαφος είναι μονίμως παγωμένο και περιέχει μονίμως παγωμένο νερό. (Μπορεί επίσης να αναφέρεται και σε μια άδεντρη πεδιάδα γενικά, οπότε συμπεριλαμβάνει και τη βόρεια Λαπωνία.)

https s3 amazonaws com user media venngage com 8

Η μονίμως παγωμένη τούνδρα περιλαμβάνει μεγάλες περιοχές της βόρειας Ρωσίας και του Καναδά. Η αρκτική τούνδρα κατοικείται από κυρίως ομάδες νομάδων βοσκών ταράνδων όπως οι Νγκανάσαν και οι Νένετς στην μονίμως παγωμένη περιοχή (και οι Σαάμι στη Λαπωνία).

Εκτός από τα φυσικά φυτά της Αρκτικής που αναπτύσσονται στο ύψος, στη νότια πλευρά της Αρκτικής τα ψηλότερα είδη φυτών εξαπλώνονται σε όλη την τούνδρα.

Ο Δρ Isla Myers-Smith της Σχολής Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και η Δρ Anne Bjorkman από το Κέντρο Έρευνας για τη Βιοποικιλότητα και Κλιματική Έρευνα του Senckenberg στη Φρανκφούρτη διευθύνουν τη διεθνή ομάδα 130 επιστημόνων στο Συμβούλιο Έρευνας Φυσικού Περιβάλλοντος NERC).

Περισσότερες από 60.000 παρατηρήσεις δεδομένων από εκατοντάδες τοποθεσίες σε ολόκληρη την αρκτική και αλπική τούνδρα αναλύθηκαν για να παραχθούν τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο Nature.

Ο Δρ Bjorkman δήλωσε ότι: “Η ταχεία θέρμανση του κλίματος στις περιοχές της Αρκτικής και των Άλπεων προκαλεί αλλαγές στη δομή και τη σύνθεση των φυτικών κοινοτήτων, με σημαντικές συνέπειες για το πώς λειτουργεί αυτό το τεράστιο και ευαίσθητο οικοσύστημα.

1280 515917118 arctic poppies

“Τα ψηλότερα φυτά παγιδεύουν περισσότερο χιόνι, που απομονώνει το υποκείμενο έδαφος και εμποδίζει την κατάψυξη τόσο γρήγορα το χειμώνα. Η αύξηση των ψηλότερων φυτών θα μπορούσε να επιταχύνει την απόψυξη αυτής της παγωμένης τράπεζας άνθρακα και να οδηγήσει σε αύξηση της έκλυσης αερίων θερμοκηπίου”, σημείωσε.

Πρόσθεσε δε ότι καταγράφτηκε η αύξηση του ύψους να συνέβη όχι σε λίγες μόνο περιοχές, ήταν σχεδόν παντού πέρα ​​από την τούνδρα. “Εάν τα ψηλότερα φυτά συνεχίσουν να αυξάνονται με τον τρέχοντα ρυθμό, το ύψος της κοινότητας των φυτών θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 20 έως 60 τοις εκατό μέχρι το τέλος του αιώνα”, συμπλήρωσε

Η ομάδα αξιολόγησε τις σχέσεις μεταξύ θερμοκρασίας, υγρασίας του εδάφους και βασικών χαρακτηριστικών που αντιπροσωπεύουν τη μορφή και τη λειτουργία των φυτών. Το ύψος των φυτών και η περιοχή των φύλλων αναλύθηκαν και εντοπίστηκαν, μαζί με την ειδική περιοχή των φύλλων, την περιεκτικότητα σε άζωτο σε φύλλα, καθώς και την ακαμψία και την αειθαλότητα.

Παραδόξως, διαπιστώθηκε ότι το ύψος αυξάνεται έντονα με την πάροδο του χρόνου. Τα χαρακτηριστικά του φυτού επηρέασαν έντονα τα επίπεδα υγρασίας εκτός από τη θερμοκρασία.

Ο Dr. Myers-Smith δήλωσε: “Ενώ τα περισσότερα μοντέλα κλιματικής αλλαγής και η έρευνα επικεντρώθηκαν στις αυξανόμενες θερμοκρασίες, η έρευνά μας έδειξε ότι η υγρασία του εδάφους μπορεί να διαδραματίσει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην αλλαγή των χαρακτηριστικών των φυτών από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

arctic ams 2007259 lrg

“Πρέπει να κατανοήσουμε περισσότερα για την υγρασία του εδάφους στην Αρκτική. Η βροχόπτωση είναι πιθανό να αυξηθεί στην περιοχή, αλλά αυτό είναι μόνο ένας παράγοντας που επηρεάζει τα επίπεδα υγρασίας του εδάφους”.

Η Helen Beadman, Επικεφαλής της Πολιτικής, του Κλίματος και του Καιρού στο NERC, δήλωσε: “Αυτή η έρευνα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να βελτιώσουμε την κατανόησή μας για το πώς η αρκτική και η αλπική βλάστηση ανταποκρίνεται στην αλλαγή του κλίματος.

“Η ανάπτυξη και επέκταση του θάμνου θα μπορούσε να έχει βαθιές επιπτώσεις όχι μόνο στο αρκτικό οικοσύστημα, αλλά και πιο μακριά αν έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της έκλυσης αερίων θερμοκηπίου”.

Διαφήμιση