Αρχική Ενέργεια Σταθάκης: Ρεκόρ επενδύσεων στον Ενεργειακό κλάδο

Σταθάκης: Ρεκόρ επενδύσεων στον Ενεργειακό κλάδο

0
Γιώργος Σταθάκης
Διαφήμιση

Για ρεκόρ επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm.

Οπως είπε, «η ενέργεια είναι ο κατεξοχήν κλάδος στον οποίο αποτυπώνεται η ικανότητα της κυβέρνησης να προχωράει όλα τα μεγάλα projects και ταυτόχρονα να προσελκύει τους ξένους επενδυτές».

tap
«Ολοκληρώνεται η κατασκευή του μεγαλύτερου αγωγού της χώρας, του ΤΑP» τόνισε ο αρμόδιος υπουργός

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, ολοκληρώνεται η κατασκευή του μεγαλύτερου αγωγού της χώρας, του ΤΑP που είναι επένδυση 2 δισ ευρώ, ξεκινάει η κατασκευή του κάθετου άξονα προς τη Βουλγαρία (IGB) που είναι έργο 1 δισ ευρώ, προχωρούν οι διασυνδέσεις των νησιών με επενδύσεις δισεκατομμυρίων, ενώ τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται ο κύκλος των συμφωνιών για τους υδρογονάνθρακες με την υπογραφή, με ενεργειακούς ομίλους παγκόσμιου βεληνεκούς, όπως είναι η ExxonMobil, της σύμβασης για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευση νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Ταυτόχρονα, είπε, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με τις νέες διαγωνιστικές διαδικασίες που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση, βρίσκονται σε εξέλιξη επενδύσεις που ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ.

«Ο κύκλος των αλλαγών στον ενεργειακό τομέα ολοκληρώνεται. Η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, θα βρει έναν ενεργειακό τομέα με υπαρκτές διασυνδέσεις και υπαρκτές αποκρατικοποιήσεις -ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ, λιγνίτες ΔΕΗ, ΕΛΠΕ κ.ο.κ.- για τις οποίες η παρούσα κυβέρνηση μερίμνησε για τη διατήρηση των υποδομών υπό δημόσιο έλεγχο, ανατρέποντας την πολιτική της ΝΔ για πλήρη ιδιωτικοποίηση. Αυτή, είναι η ριζική διαφορά των δύο κομμάτων στον ενεργειακό τομέα για τον οποίο κρινόμαστε», σημείωσε ο κ. Σταθάκης.

Και πρόσθεσε: «Οι αποκρατικοποιήσεις, τις οποίες ολοκληρώσαμε εμείς, έφεραν στρατηγικούς επενδυτές, χωρίς να έχουν την πλειοψηφία στους υποδομές, αύξησαν το τίμημα σε σχέση με τις εταιρείες που είχε υπό ιδιωτικοποίηση η Ν.Δ. και έδωσαν μια νέα ώθηση στον ενεργειακό τομέα. Τώρα, όλες οι αποκρατικοποιήσεις που γίνονται με αυτή την αρχή: τα δίκτυα παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο και, παράλληλα, απελευθερώνονται οι αγορές προς όφελος των καταναλωτών».

Περιβαλλοντικό Οικιακό Τιμολόγιο

Σε ό, τι αφορά, τέλος, τη ΔΕΗ, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ανέτρεψε το σχέδιο της ΝΔ για τη «μικρή ΔΕΗ», εφαρμόζοντας μια πολιτική που προήλθε μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είναι απόλυτα ισορροπημένη: «Κρατάει τη ΔΕΗ, υπό δημόσιο έλεγχο, πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος, απελευθερώνοντας όμως και ιδιωτικές επενδύσεις».

Διαφήμιση