Αρχική Ενέργεια Πούτιν: Ψάχνει ευκαιρίες στην Απω Ανατολή σε Ενέργεια και άλλους κλάδους

Πούτιν: Ψάχνει ευκαιρίες στην Απω Ανατολή σε Ενέργεια και άλλους κλάδους

0
βλαντιμιρ πουτιν συντροφος
Διαφήμιση

Διέξοδο στην Απω Ανατολή αναζητά η Ρωσία του Πούτιν καθώς επιχειρηματικοί κολοσσοί της χώρας αναζητούν εκεί ευκαιρίες επέκτασης των δραστηριοτήτων τους, ειδικά στον χρυσοφόρο κλάδο της Ενέργειας.

Σε αυτό το πλαίσιο στις 11 με 13/9 πραγματοποιήθηκε στο Βλαδιβοστόκ της ρωσικής Διοικητικής Περιφέρειας της Απω Ανατολής, το 4ο Eastern Economic Forum, με συμμετοχή 6.000 εκπροσώπων (αξιωματούχων, επιχειρηματιών και λοιπών φορέων) από 60 χώρες.

Το θέμα του Forum ήταν «The Far East: Expanding the Range of Possibilities» με βασικό στόχο, ακριβώς, την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και των χωρών της περιοχής (ιδιαίτερα της Κίνας, Ινδίας, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας).

Russia Map Political

Σημειωτέον, η ρωσική Απω Ανατολή αντιστοιχεί στο 36% της συνολικής ρωσικής έκτασης και περιλαμβάνει 9 διοικητικές οντότητες:

τη Δημοκρατία Sascha, τις περιφέρειες Αmur, Chabarowsk, Kamtschatka, Primorje, την Αυτόνομη Εβραϊκή Περιοχή, την Αυτόνομη Περιοχή Tschuktschen και την περιοχή Μagadan.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο φόρουμ: Οι εξαγωγές το 2017 από την περιοχή αυξήθηκαν κατά 30% έναντι του 2016. Ο δανεισμός προς τις ΜΜΕ της περιοχής αυξάνει με ρυθμό 12πλάσιο έναντι του ρωσικού μέσου όρου. Το 80% του πληθυσμού δεν γνωρίζει για τα οικονομικά μέτρα υποστήριξης της επιχειρηματικότητας. Το 2017 τρεις περιοχές (Chabarowsk, Kamtschatka, Amur) της ρωσικής Απω Ανατολής βρίσκονταν στην πρώτη πεντάδα όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη περιοχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Πλούσια σε ενεργειακές πρώτες ύλες

Επίσης, η περιοχή είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ενεργειακές πρώτες ύλες αφού κατέχει το 13% του συνολικού ρωσικού πετρελαϊκού αποθέματος και το 16% του αποθέματος φυσικού αερίου.

Επιπλέον μόνο το 6% της συνολικής γεωγραφικής έκτασης της Απω Ανατολής έχει μελετηθεί γεωλογικά, σύμφωνα με το ρωσικό Υπ. Ενέργειας.

ενεργειακών σχεδίων

Οπως αναφέρουν αρμόδιοι Ελληνες διπλωμάτες που παρακολουθούν τα όσα «τρέχουν» στη Μόσχα, ο πρόεδρος Πούτιν αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην οικονομική ανάπτυξη της εν λόγω περιοχής. Εχει εκπονηθεί ευρύς αναπτυξιακός σχεδιασμός μέσω μεγάλων έργων υποδομής, εκπαίδευσης και έρευνας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ρωσική Απω Ανατολή υποστηρίζεται ευεργετικά με μίγμα νομοθετικού πλαισίου, το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, την παροχή φορολογικών και τελωνειακών κινήτρων, εξειδικευμένο πλαίσιο λειτουργίας του Λιμένος Βλαδιβοστόκ και προγράμματα δωρεάν παροχής γης για παραγωγικές επενδύσεις.

Το από 2012 ιδρυθέν Υπουργείο Ανάπτυξης της ρωσικής Απω Ανατολής, με επικεφαλής τον Alexander Kozlov (ο οποίος το 2015 θήτευσε ως Κυβερνήτης της περιφέρειας Amur), επιβλέπει συνολικά 193 τρέχοντα έργα υποδομών. Σημειώνουμε ότι κάθε ομοσπονδιακό αναπτυξιακό πρόγραμμα υποχρεούται να συμπεριλάβει στον σχεδιασμό του ένα έργο προς όφελος της περιοχής.

Τα Ταμείο για την Ανάπτυξη της ρωσικής Απω Ανατολής (Far East Development Fund), με ετήσια επενδυτική δυνατότητα 20 δις ρουβλίων, υποστηρίζει μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλα έργα υποδομής.

Η γειτνίαση με σημαντικούς παγκόσμιους εταίρους

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ταμείου, Alexey Chekunkov, το βασικότερο πλεονέκτημα της ρωσικής Απω Ανατολής είναι η γειτνίασή της με σημαντικούς παγκόσμιους οικονομικούς εταίρους (Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα), οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξή της.

Βασικοί τομείς συνεργασίας είναι η ενέργεια, πολύτιμα μέταλλα, κάρβουνο, ξυλεία, logistics, τρόφιμα, νερό και υψηλή τεχνολογία. Ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, εκτιμάται ότι η κατανάλωση ενέργειας στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού θα αυξάνει με ρυθμό υψηλότερο έναντι του παγκόσμιου μέσου όρου με το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού να κατοικεί σε αυτήν…

Κώστας ΚΕΝΤΖΟΣ

Διαφήμιση