Αρχική Υγεία - Διατροφή Περισσότεροι από 75.000 Έλληνες νοσούν με ηπατίτιδα C και δεν το γνωρίζουν

Περισσότεροι από 75.000 Έλληνες νοσούν με ηπατίτιδα C και δεν το γνωρίζουν

0
ηπατίτιδα C
Διαφήμιση

Πρόκειται για την «αθόρυβη νόσο», όπως την αποκαλούν οι επιστήμονες επειδή για πολλά χρόνια δεν παρουσιάζει συμπτώματα, με αποτέλεσμα πολλοί να νοσούν δίχως να το γνωρίζουν.

Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι ξεπερνούν τους 75.000 οι άνθρωποι που έχουν ηπατίτιδα C και δεν το ξέρουν.

Με την πάροδο των ετών, προειδοποιούν οι επιστήμονες, η νόσος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος, ενώ η έλλειψη ενημέρωσης την καθιστά και σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.

Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αναλάβει πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν καταλήξει σε ένα στρατηγικό σχέδιο με τίτλο «Global health sector strategy on viral hepatitis 2016-2021» το οποίο αποσκοπεί στην εξάλειψη της νόσου μέχρι το έτος 2030.

Η χώρα μας έχει δεσμευτεί για την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ηπατίτιδα C, σύμφωνα με το οποίο η εξέταση αντισωμάτων του ιού συστήνεται σε όλους όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980.

Ταυτόχρονα, όσοι πάσχουν από Ηπατίτιδα C μπορούν σήμερα να επισκέπτονται τα ειδικά ηπατολογικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων χωρίς ραντεβού, προκειμένου να υποβληθούν σε εξέταση και θεραπεία

Η ηπατίτιδα C μπορεί να προσβάλει τον καθένα μας και συγκεκριμένα, ο ιός της ηπατίτιδας C μεταδίδεται κυρίως με την έκθεση σε μολυσμένο αίμα.

Διαφήμιση