Αρχική Καταστροφές Νέο έκτακτο δελτίο για Αττική και Στερεά Ελλάδα- Έρχεται ο κυκλώνας

Νέο έκτακτο δελτίο για Αττική και Στερεά Ελλάδα- Έρχεται ο κυκλώνας

0
Μεσογειακός+κυκλώνας+Πηγή+NASA+SuomiNPP
Διαφήμιση

Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ, καθώς ο μεσογειακός κυκλώνας πλησιάζει από ώρα σε ώρα την Αττική και τη Στερεά Ελλάδα με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για σφοδρά φαινόμενα, ενώ ήδη «χτυπάει» την Πελοπόννησο με τους θυελλώδεις ανέμους των 8 με 10 μποφόρ να πλήττουν Αργολίδα, Αρκαδία και Κορινθία. Το ίδιο σκηνικό σε Νότιο Ιόνιο και Κρήτη. Σταδιακά τα καιρικά φαινόμενα θα επεκταθούν στο Β. και Αν. Αιγαίο, πιθανώς στα Δωδεκάνησα και προς τη νύχτα στη Χαλκιδική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας η Αττική συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκδηλωθούν τα πιο σφοδρά φαινόμενα. Αναλυτικά το δελτίο της ΕΜΥ με όσα μας περιμένουν τις επόμενες ημέρες:

Σάββατο, βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες (κυρίως τις δυτικές) και από τις απογευματινές ώρες τις Σποράδες και τη Θεσσαλία.

Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά και πιθανώς στην Αττική. Σταδιακά μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, πιθανώς στα Δωδεκάνησα και προς τη νύχτα της Κυριακής (30-09-2018) στη Χαλκιδική. Άνεμοι εντάσεως 8-9 και τοπικά στα πελάγη 10 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση στα δυτικά από αργά το απόγευμα.

Την Κυριακή τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τις πρωινές ώρες την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και θα σταματήσουν.

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική). Βαθμιαία τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα εξασθενήσουν.

Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8-9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και τοπικά στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ), με μικρή εξασθένηση αποδέκτες αργά το βράδυ.

Τη Δευτέρα τα έντονα καιρικά φαινόμενα της Κυριακής θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου θα επηρεάσουν κυρίως τις παραθαλάσσιες περιοχές.

Οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σταδιακά θα εξασθενήσουν από το βράδυ. Με θυελλώδεις ανέμους έχει φτάσει στη χώρα μας ο κυκλώνας «Ζορμπάς» με τους πολίτες, αλλά και την πολιτική προστασία να βρίσκονται επί ποδός.

Πελοπόννησος

Στο μεταξύ, προβλήματα παρατηρούνται στην ηλεκτροδότηση στην Πύλο και τη Μεθώνη, στη νότια Πελοπόννησο. Την ίδια ώρα, κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο επαρχιακό δίκτυο ενώ έντονα είναι τα φαινόμενα στον κόλπο της Φοινικούντας, όπου τα καραβάκια έχουν βγει στη στεριά από τα ισχυρά κύματα.

Για τα προβλήματα στην περιοχή μίλησε στο Θέμα 104,6 και την εκπομπή της Μαρίας Κατσή και του Νικήτα Κορωνάκη ο δήμαρχος Πύλου Δημήτρης Καφαντάρης: «Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, τα σκάφη έχουν βγει στην ακτή, έχουμε καταπτώσεις βράχων. Η παραλιακή οδός της Μεθώνης έχει καταστραφεί ο δρόμος και έχει κλείσει. Η Μεθώνη, η Φοινικούντα και ένα μέρος της Κορώνης δεν έχουν ρεύμα. Είναι πάρα πολύ δύσκολες οι συνθήκες».

Σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας, έχουν κηρυχθεί, μετά την ευρεία σύσκεψη του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, με την παρουσία της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη, που συγκλήθηκε χτες το βράδυ στην Πυροσβεστική, οι περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έκανε το πρωί του Σαββάτου ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης.

Ο κ. Ταφύλλης ανέφερε ότι θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση των πολιτών και έδωσε τα τελευταία στοιχεία από τις προβλέψεις της ΕΜΥ, για το τι θα επικρατήσει κατά την διάρκεια της ημέρας, που αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι και κύματα μέχρι και 8 μέτρων.

IR sat 29092018 0845Σήμερα το πρωί σε ισχύ τέθηκε η απαγόρευση απόπλου από Πειραιά για Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 10 μποφόρ.

Κανονικά εκτελούνται των δρομολόγια των συμβατικών πλοίων στον Αργοσαρωνικό και τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για Αίγινα-Αγκίστρι. Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για Ύδρα, Ερμιόνη, Σπέτσες, Πόρτο Χέλι. Κλειστό είναι το Ρίο-Αντίρριο ενώ στη γραμμή Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με ημερολογιακή εγγραφή και κατόπιν έγκρισης του πλοιάρχου.

Σύμφωνα με τις έως τώρα προβλέψεις στην Κρήτη και σε άλλα νότια νησιά της Ελλάδας μπορεί να πέσουν βροχές έως και 100-150 χιλιοστόμετρα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλημμύρες. Πόλεις όπως η Σμύρνη στην Τουρκία, και η Καλαμάτα στην Ελλάδα μπορεί να δουν βροχές 50-60 χιλιοστομέτρων.

Το σύστημα αναμένεται να μετακινηθεί αργά πάνω από την Κρήτη και τη νότια Ελλάδα το Σάββατο πριν ενισχυθεί η ταχύτητά του και κατευθυνθεί προς τη δυτική Τουρκία την Κυριακή.

fassalighthouseΟι εντάσεις των ανέμων μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 7 με 8 μπ στο Ιόνιο και τα 6 με 7 μπ στο Αιγαίο, ενώ το Σάββατο άνεμοι εντάσεως 8 και τοπικά 9 με 10 μποφόρ θα επικρατήσουν πρόσκαιρα στο Νότιο Ιόνιο και βαθμιαία στα υπόλοιπα Νότια Πελάγη, σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Την Κυριακή στα ανατολικά πελάγη οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και στο Αιγαίο θα πνέουν θυελλώδεις 8 και τοπικά σε επίπεδο θύελλας 9 με 10 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ.

Όπως επισημαίνεται, στις τελευταίες προβλέψεις της υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά το διήμερο Σαββάτου και Κυριακής προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι κάτοικοι της Πελοποννήσου, της Στερεάς, της Αν. Θεσσαλίας, των Κυκλάδων και της Δυτικής Κρήτης, καθώς οι βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες κατά περιόδους θα είναι πολύ ισχυρές και υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Οι άνεμοι το Σάββατο αναμένεται να φτάνουν τα δέκα μποφόρ μόνο στη Θάλασσα των Κυθήρων, ενώ στις υπόλοιπες νότιες παράκτιες και νησιωτικές περιοχές θα πνέουν ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι 7-8 μποφόρ, αλλά με ριπές ακόμη μεγαλύτερης έντασης.

Την Κυριακή οι άνεμοι στα ηπειρωτικά δεν αναμένεται να ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ και θα φτάνουν τα 8 μποφόρ στο Κεντρικό Αιγαίο. Τέλος, η απότομη ανύψωση της στάθμης της θάλασσας (πλημμυρίδα) και τα πολύ μεγάλου ύψους κύματα που αναμένονται στην περιφέρεια του Μεσογειακού Κυκλώνα, επίσης προβλέπεται ότι θα δημιουργήσουν προβλήματα στις παράκτιες περιοχές της Ν. Πελοποννήσου, στα Κύθηρα, στα Αντικύθηρα, στη Δυτική Κρήτη και στις Κυκλάδες.

Στο παρακάτω video από live camera, είναι ορατή η κατάσταση που επικρατεί στη Κύθηρα, μία από τις περιοχές που σύμφωνα με τις προβλέψεις θα βρεθούν στο διάβα του «Ξενοφώντα».

Οδηγίες προστασίας για τους πολίτες

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και ειδικότερα σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων οι πολίτες πρέπει να προβούν στα εξής:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές των κτιρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων.

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια πιθανής χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Ελληνική Αστυνομία , Πυροσβεστικό Σώμα.
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

http://www.meteo.gr/anemologio.cfm

Διαφήμιση