Αρχική Επιλεγμένα Έρευνα: Τελικά τα γαλακτοκομικά κάνουν καλό στην καρδιά

Έρευνα: Τελικά τα γαλακτοκομικά κάνουν καλό στην καρδιά

0
γαλακτοκομικά
Διαφήμιση

Ακόμα και τα πλήρη γαλακτοκομικά κάνουν καλό στην υγεία και μάλιστα μπορούν να γίνουν ο καλύτερος σύμμαχος για την υγεία της καρδιάς, υποστηρίζουν Καναδοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Μακ Μάστερ, με επικεφαλής την Μασχιντ Ντεγκαν, μελέτησε την επίδραση των γαλακτομικών στην καρδιαγγειακή υγεία αναλύοντας στοιχεία για πάνω από 136.000 άτομα, 35-70 ετών από 21 χώρες. Οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει αρχικά διατροφικά ερωτηματολόγια και στη συνέχεια είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για κατά μέσο όρο εννέα χρόνια.

Οι άνθρωποι στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη είχαν την υψηλότερη κατανάλωση γαλακτοκομικών, πάνω από τέσσερις μερίδες την ημέρα. Στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, την Κίνα και την Αφρική κατά μέσο όρο κατανάλωναν μια μερίδα την ημέρα.

Συγκριτικά με τα άτομα που έτρωγαν κατά μέσο όρο τρεις μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα, όσοι δεν έτρωγαν καθόλου είχαν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητα (3,4% έναντι 5,6% αντίστοιχα), καρδιακών θανάτων (0,9% έναντι 1,6%), μείζονος καρδιακής νόσου (3,5% έναντι 4,9%) και εγκεφαλικού επεισοδίου (1,2% έναντι 2,9%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι προέκυπτε όφελος ακόμα και για όσους κατανάλωναν γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά. Συγκριτικά με όσους έτρωγαν λιγότερο από μισή μερίδα πλήρη γαλακτοκομικά την ημέρα, όσοι έτρωγαν τρεις μερίδες είχαν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου (4,4% έναντι 3,3%) και καρδιακής νόσου (5% έναντι 3,7%).

Ως μια μερίδα ορίζεται ένα ποτήρι γάλα ή ένα κεσεδάκι γιαούρτι, μια κουταλιά βούτυρο ή 14 γραμμάρια τυρί.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το προστατευτικό όφελος αποδίδεται στην πρωτεΐνη που περιέχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η οποία συντελεί στην διατήρηση των μυών. Και ως γνωστόν και η καρδιά είναι ένας μυς.

Κι ενώ η μελέτη αναδεικνύει τα οφέλη των γαλακτοκομικών ακόμα και όταν είναι πλήρη λιπαρών, οι ειδικοί σημειώνουν ότι ειδικές ομάδες ασθενών, όπως εκείνοι με υψηλή χοληστερόλη θα πρέπει να προτιμούν εκείνα με λίγα λιπαρά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here