Αρχική Υγεία - Διατροφή Επικίνδυνα για την υγεία των παιδιών μερικά σχολικά είδη

Επικίνδυνα για την υγεία των παιδιών μερικά σχολικά είδη

0
sxolika 1 696x388
Διαφήμιση

NIKOS KATSAROS 198x300Γράφει ο Νίκος Κατσαρός, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, πρ. Πρόεδρος ΕΦΕΤ, Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας NEW YORK COLLEGE

 

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι γονείς στην επιλογή των σχολικών ειδών, αλλά και των παιχνιδιών που τα συνοδεύουν διότι κάποια από αυτά είναι επικίνδυνα για την υγεία των παιδιών, αλλά και αδικαιολόγητα ακριβά λόγω των παιχνιδιών που τα συνοδεύουν.

sxolika 2014 675 4 361446 942A3WΤα σχολικά είδη, ενώ είναι χρηστικά αντικείμενα για τους μαθητές και τις μαθήτριες στο σχολείο, τα παιχνίδια που συνοδεύουν  πολλά από αυτά (στυλό με φαναράκια, μολύβια με κορδέλες κλπ) ή σχολικά είδη που μοιάζουν με παιχνίδια (γόμες που μοιάζουν με φράουλες ή αρκουδάκια ή μυρίζουν άρωμα) δεν έχουν κατασκευασθεί σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την ασφάλεια των παιχνιδιών, αλλά με βάση τη γενική ασφάλεια προϊόντων για ενήλικες.

Έτσι από τη χρήση αυτών των ειδών τα παιδιά μπορούν να εμφανίσουν δερματικές αλλεργίες, αναπνευστικά προβλήματα, ασθματικές καταστάσεις, συχνούς πονοκεφάλους, ζαλάδες, ατονία, γαστρεντερικές διαταραχές αλλά και βλάβες στην υγεία που θα εμφανισθούν αργότερα ιδιαίτερα σε συνέργεια και από άλλες χημικές ουσίες (ατμοσφαιρικοί ρύποι, υπολείμματα φυτοφαρμάκων από τρόφιμα κλπ) που θα εισέλθουν στον οργανισμό τους. Γενικός κανόνας: δεν αγοράζουμε σχολικά είδη που συνοδεύονται με παιχνίδια και δεν αγοράζουμε σχολικά είδη που μοιάζουν φρούτα, ζωάκια κλπ.

Ίσως οι γονείς θα πρέπει να αντιληφθούν  ότι είναι σημαντικότερο σε αυτήν την φάση της ζωής τους, τα παιδιά τους να αγαπήσουν το βιβλίο  με τα θαυμάσια παραμύθια κ.α. και μέσα από αυτά την διαδικασία της γνώσης και την αναζήτηση  χαράς και ικανοποίησης.

Τα είδη που πρέπει να δείχνουν οι γονείς μεγάλη προσοχή είναι τα εξής:

  • Στυλό που ανάβουν, τα οποία περιέχουν λαμπτήρα και μπαταρία, που μπορεί να καταπιεί το παιδί.
  • Προϊόντα με διάφορα αρώματα, τα οποία παράγονται από αμφίβολης ασφάλειας χημικά, τα οποία εισπνέει το παιδί.
  • Είδη που μπορούν να κρεμαστούν στον λαιμό του παιδιού με κορδόνια και μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα.
  • Στυλό, που μέσα τους «κολυμπούν» διάφορα καρτούν, ψαράκια κ.λπ., τα οποία περιέχουν υγρά αγνώστου προελεύσεως και συνεπειών, εάν το παιδί καταπιεί το υγρό.
  • 2675064Σβηστήρες, που μοιάζουν με φράουλες ή σοκολάτες, οι οποίες απαγορεύεται να κυκλοφορούν, γιατί είναι επικίνδυνες απομιμήσεις.

Επίσης αποφεύγουμε τα εξώφυλλα από τετράδια, βιβλία, κλπ. με στάμπες πλαστικές που περιέχουν φθαλάτες που έχει διαπιστωθεί ότι είναι ορμονικοί διαταράκτες και προκαλούν βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα. Οι φθαλικές ενώσεις (φθαλάτες) που υπάρχουν σε πλαστικές στάμπες σε σχολικά είδη, ρούχα κλπ. έχουν απαγορευθεί στην Ε.Ε. από το 2005, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ενδεχόμενα σε εισαγόμενα είδη  από τρίτες χώρες.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓ. Σταθάκης: Η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος στην Αν. Μεσόγειο
Επόμενο άρθροΠολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για σήμερα Δευτέρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ