Αρχική Υγεία - Διατροφή Εντοπίστηκε ορμονική σύνδεση μεταξύ διαβήτη και υπέρτασης

Εντοπίστηκε ορμονική σύνδεση μεταξύ διαβήτη και υπέρτασης

0
διαβήτη και υπέρτασης
Διαφήμιση

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Οχάιο στο Wexner Medical Center λένε ότι αυξημένα επίπεδα της ορμόνης αλδοστερόνης, που ήδη συνδέεται με την υπέρταση, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του διαβήτη, ιδιαίτερα μεταξύ ορισμένων φυλετικών ομάδων.

“Η έρευνα αυτή είναι ένα σημαντικό βήμα προς την εξεύρεση νέων τρόπων πρόληψης μιας μεγάλης χρόνιας ασθένειας”, δήλωσε ο Δρ Κ. Κρέιγκ Κεντ, κοσμήτορας του Κολλεγίου Ιατρικής.

“Η αλδοστερόνη που παράγεται από τα επινεφρίδια, γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Πρόσφατα μάθαμε ότι αυξάνει επίσης την αντίσταση στην ινσουλίνη στους μυς και μειώνει την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας ο διαβήτης τύπου 2, αλλά το ερώτημα ήταν – πόσο “, δήλωσε ο Δρ. Joshua J. Joseph, επικεφαλής ερευνητής και ενδοκρινολόγος στο ιατρικό κέντρο του Ohio State Wexner.

Ο Joseph και η ομάδα του παρακολούθησαν 1.600 άτομα σε διάφορους πληθυσμούς για 10 χρόνια. Διαπίστωσαν ότι, γενικά, ο κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 υπερδιπλασιάστηκε για άτομα που είχαν υψηλότερα επίπεδα αλδοστερόνης, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης.

Σε ορισμένες εθνότητες, το αποτέλεσμα ήταν ακόμη μεγαλύτερο. Οι Αφροαμερικανοί με υψηλά επίπεδα αλδοστερόνης έχουν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο. Οι Κινέζοι Αμερικανοί με υψηλή αλδοστερόνη είναι 10 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη.

Ένα ερώτημα που παραμένει είναι γιατί υπάρχουν μεγάλες διαφορές στον κίνδυνο μεταξύ διαφόρων εθνοτικών ομάδων. Ο Ιωσήφ δήλωσε ότι μπορεί να είναι γενετική ή διαφορές στην ευαισθησία του αλατιού ή κάτι άλλο, και χρειάζεται περαιτέρω μελέτη.

Μόλις πάνω από 30 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από διαβήτη και σχεδόν το ένα τέταρτο από αυτούς δεν το γνωρίζουν, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Παρά τις τρέχουσες προληπτικές προσπάθειες, οι αριθμοί συνεχίζουν να ανεβαίνουν ανάμεσα σε διάφορες φυλετικές / εθνοτικές ομάδες.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of the American Heart Association.

Διαφήμιση