Αρχική Επιλεγμένα Ελλάδα: Χάθηκαν 17 εκατ. στρέμματα δάσους σε πυρκαγιές

Ελλάδα: Χάθηκαν 17 εκατ. στρέμματα δάσους σε πυρκαγιές

0
διαφορα 5 696x388

Σχεδόν 17 εκατομμύρια στρέμματα (16,75 για την ακρίβεια) φθάνουν οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν  στη χώρα μας από το 1980 έως και το 2017 σε συνολικά 55.066 πυρκαγιές.

Το 2017, πάντως, θεωρείται μια «καλή» χρονιά για την Ελλάδα – ή τουλάχιστον όχι τόσο καταστροφική – καθώς, παρά την αύξηση του αριθμού των πυρκαγιών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, μειώθηκαν στο μισό οι εκτάσεις που κάηκαν. Ειδικότερα,  ξέσπασαν 1.083 πυρκαγιές που έκαψαν 133.930 στρέμματα, εκ των οποίων τα 4.100 σε περιοχές Natura.

Χάθηκε μια «Κύπρος»

Σε όλη την Ευρώπη, ωστόσο, το 2017 κάηκε μια έκταση μεγαλύτερη από την Κύπρο, με την οικονομική ζημιά να εκτιμάται σε 10 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία προέρχονται από την ετήσια έκθεση της Κομισιόν για τις δασικές πυρκαγιές σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική για το 2017.

Ειδικά για τη χώρα μας, η έκθεση επισημαίνει ότι το 2017 χαρακτηρίστηκε από υψηλές θερμοκρασίες και μειωμένα επίπεδα βροχοπτώσεων, εκτός από μια μικρή περίοδο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, στο ξεκίνημα της αντιπυρικής περιόδου, στις κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας καταγράφηκαν ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, ενώ στα τέλη Ιουνίου πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας είχαν καύσωνα.

Το Πυροσβεστικό Σώμα

Η έκθεση δίνει και ενδιαφέροντα στοιχεία για το πυροσβεστικό σώμα: όπως αναφέρει, το 2017 η πυροσβεστική είχε 14.043 άτομα, εκ των οποίων 8.853 ήταν μόνιμο προσωπικό, 3.910 με τριετή συμβόλαια και 1.280 εποχικοί.

Το έργο της πυροσβεστικής συμπλήρωσαν 1.750 εθελοντές πυροσβέστες. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει στη διάθεσή της 3.294 οχήματα εκ των οποίων τα 1.868 πυροσβεστικά, τα 952 βοηθητικά, τα 309 ειδικά οχήματα και 165 δίκυκλα. Επίσης, διαθέτει 40 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 8 πυροσβεστικά ελικόπτερα, τα οποία ενισχύονται με 10 υπενοικιασμένα.

Ο Επίτροπος

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα – μακροχρόνιες ξηρασίες και καύσωνες – επιτείνουν τις δασικές πυρκαγιές και καθιστούν την πυρόσβεση δυσκολότερη. Πάνω από το 90 % του συνόλου των δασικών πυρκαγιών έχουν αρχίσει από ανθρώπινες δραστηριότητες, γι’ αυτό η ΕΕ συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη στα θέματα πρόληψης, διασφαλίζοντας ότι οι πολίτες και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των αιτιών των δασικών πυρκαγιών και των κινδύνων που αυτές ενέχουν», σχολίασε σχετικά, παρουσιάζοντας την Εκθεση, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Καρμένου Βέλα.

«Πρέπει επίσης να επενδύσουμε περισσότερο στη διαχείριση των δασών ώστε να εξασφαλίζεται η εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών σε όλη την ΕΕ. Οπως διαπιστώσαμε εκ νέου το καλοκαίρι του 2018, χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη όσον αφορά την πρόληψη, και η Ευρώπη πρέπει να εξακολουθήσει να πρωτοστατεί στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής» συμπλήρωσε.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here