Αρχική Ενέργεια ΥΠΕΞ: Τριμερείς συναντήσεις με Ισραήλ και Αίγυπτο

ΥΠΕΞ: Τριμερείς συναντήσεις με Ισραήλ και Αίγυπτο

0
trimerisnikoukotzianeta
Διαφήμιση

Με κεντρικούς άξονες σχέδια στην Ενέργεια, την περιφερειακή συνεργασία και την  Ασφάλεια  στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου,  έγινε σήμερα το απόγευμα τριμερής συνάντηση στην Ιερουσαλήμ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, Ν. Κοτζιά, Ν. Χριστοδουλίδη και Μπ. Νετανιάχου αντίστοιχα (ο τελευταίος έχει την διπλή ιδιότητα ΥΠΕΞ και πρωθυπουργού του Κράτους του Ισραήλ).

Οπως δήλωνε πριν την έναρξη των συζητήσεων ο Ν. Κοτζιάς, «θα συζητήσουμε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, για τη Συρία και για την ανάγκη να υπάρξει ένα σχέδιο ειρήνευσης». Στη θεματολογία μπήκαν και θέματα όπως ο υποθαλάσσιος αγωγός EastMed, πρόταση της ελληνικής πλευράς για διοχέτευση φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Κύπρου και Ισραήλ προς τις ευρωπαϊκές αγορές, με παράκαμψη της Τουρκίας.

Με το πέρας της συνάντησης ακολούθησε διμερής συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας και Ισραήλ με επικεφαλής τους Κοτζιά και Νετανιάχου. Παρούσα και η πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Ιρίτ Μπεν Αμπα.

Χριστοδουλίδης και Κοτζιάς επέστρεψαν στη Λευκωσία, όπου ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα έχει την Παρασκευή  συναντήσεις με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο και με τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο. Η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο οριστικοποίησης της συμφωνίας παραχώρησης οικοπέδου από την Ι. Μ. Κύκκου στην Ελληνική Πολιτεία, για την κατασκευή της νέας Πρεσβείας και Πρεσβευτικής κατοικίας της Ελλάδας στην Κύπρο.

Το απόγευμα της Παρασκευής Ελληνας και Κύπριος ΥΠΕΞ μεταβαίνουν στο Κάιρο, όπου θα έχουν τριμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό τους Σ. Σούκρι, και στόχο και εδώ την «περαιτέρω προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας», όπως αναφέρεται αρμοδίως.

Διαφήμιση