Αρχική Περιβάλλον Συνάντηση Τσίπρα – Σταθάκη: Εγκρίθηκαν οι πρώτες 61 κατεδαφίσεις

Συνάντηση Τσίπρα – Σταθάκη: Εγκρίθηκαν οι πρώτες 61 κατεδαφίσεις

0
κατεδαφίσεις
Διαφήμιση

Συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, προκειμένου να ενημερωθεί για την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου προτεραιοποίησης για την κατεδάφιση αυθαιρέτων τα οποία έχουν κριθεί επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια.

Εγκρίθηκαν ήδη 61 κατεδαφίσεις, οι οποίες θα γίνουν μέσω της επέκτασης των συμβάσεων που προϋπάρχουν και που έχουν συναφθεί από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Ειδικότερα, θα σταλούν ειδοποιητήρια και θα ξεκινήσουν κατεδαφίσεις για:

27 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων για την περιοχή της Μάνδρας που αφορούν κτίσματα τα οποία βρίσκονται εντός ρεμάτων.

21 μάντρες που εμποδίζουν την πρόσβαση στις παραλίες στο Σαρωνικό, την Ανάβυσσο και το Πόρτο Ράφτη.

13 κατοικίες σε αναδασωτέες περιοχές σε Καπανδρίτι, Λαύριο, Πεντέλη. Πρόκειται για κατοικίες, τις οποίες ήδη οι ιδιοκτήτες τους έχουν παραδώσει στις αρμόδιες αρχές ώστε να προχωρήσει η κατεδάφιση.

Επίσης, το ΥΠΕΝ εξετάζει ενδελεχώς τις δικαστικές αποφάσεις αναφορικά με το επίμαχο οικόπεδο στο Μάτι, στο οποίο εγκλωβίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους 27 άνθρωποι που αναζητούσαν διαφυγή προς τη θάλασσα. Σκοπός είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία για τις αναγκαίες παρεμβάσεις και στο συγκεκριμένο οικόπεδο, στη βάση της πρόσφατης τροπολογίας του ΥΠΕΝ για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.

Τέλος, η διαδικασία των κατεδαφίσεων παράνομων κτισμάτων θα συνεχιστεί τάχιστα το επόμενο διάστημα, με την προτεραιοποίηση να αφορά κατεδαφίσεις για 200 έως 300 αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία έχουν κριθεί επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, επισκέφθηκε σήμερα το Πυροφυλάκιο Βύρωνα, όπου εδρεύει η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του Δήμου, καθώς και ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ).

Συναντήθηκε με εθελοντές πυροσβέστες και συνομίλησε μαζί τους, συγχαίροντάς τους για το έργο τους και την πολύτιμη κοινωνική και περιβαλλοντική συνεισφορά τους. Οι εθελοντές τον ενημέρωσαν για τη δράση τους, για την εκπαίδευση που λαμβάνουν, αλλά και για τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο ό,τι έχει απομείνει από τις δασικές εκτάσεις στον Υμηττό, την Πάρνηθα και την Πεντέλη, τόσο γιατί βρίσκονται πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές όσο και γιατί έχουν μια πολύ ιδιαίτερη οικολογική αξία. Τα περιαστικά δάση, όπως επισήμανε, απαιτούν την εκπόνηση ειδικών σχεδίων προστασίας σε συνεργασία με όλες τις τοπικές οργανώσεις και τους δήμους.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι η συμβολή των εθελοντών δασοπυροσβεστών είναι καθοριστική στην προστασία των περιαστικών δασών. Συμπλήρωσε δε, ότι είναι απαραίτητο να βρεθούν κίνητρα για την προσέλκυση περισσότερων εθελοντών πυροσβεστών καθώς και να ενισχυθεί ο συντονισμός και η οργάνωσή τους.

Ορισμένοι από τους παριστάμενους εθελοντές πυροσβέστες, μάλιστα, βοήθησαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στο Μάτι και την Ανατολική Αττική και μίλησαν στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για τις πρόσφατες αυτές καταστροφές. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έγιναν σημαντικά επιχειρησιακά λάθη και τόνισε ότι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας και όχι η ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. εστίασε στο πώς μπορεί να εξασφαλιστεί ότι στο μέλλον δεν θα ζήσουμε ανάλογες τραγωδίες, διαβεβαιώνοντας ότι το σχέδιο της Ν.Δ. περιλαμβάνει ένα νέο πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα εξασφαλίζει καλύτερο συντονισμό και επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα.

Διαφήμιση