Αρχική Ενέργεια Σχέδια για αγωγό 120 χλμ μεταξύ Ελλάδας – πΓΔΜ

Σχέδια για αγωγό 120 χλμ μεταξύ Ελλάδας – πΓΔΜ

0
αγωγό
Διαφήμιση

Η δρομολόγηση μιας διευθέτησης στο ονοματολογικό των Σκοπίων πάει χέρι – χέρι με προσπάθειες για διεύρυνση των συνεργιών στην αγορά της Ενέργειας.

Βασικός στόχος ένας αγωγός φυσικού αερίου Θεσσαλονίκης – Σκοπίων, συνολικού μήκους 120 χιλιομέτρων, που θα έρθει συμπληρωματικά προς άλλα έργα όπως ο TAP ή ο κάθετος διασυνδετήριος αγωγός με τη Βουλγαρία IGB.

Κοινή αίτηση για χρηματοδότηση

Το πιο πρόσφατο Ενημερωτικό Δελτίο του σκοπιανού ΥΠΕΞ «Macedonian Business Monthly» σε άρθρο με τίτλο «Φυσικό αέριο προς διαμετακόμιση μέσα από τη “Μακεδονία” για την ανάπτυξη των υποδομών στα Δυτικά Βαλκάνια» αναφέρει σχετικά σε μια ενδιαφέρουσα αναφορά του, ενδεικτική του πως προσεγγίζουν την υπόθεση στην «απ’ εκεί» πλευρά των συνόρων:

«Για να αρχίσει η υλοποίηση του έργου φέτος, η πΓΔΜ και η Ελλάδα θα υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση ενώπιον των διεθνών θεσμικών οργάνων.

»Ομάδα εργασίας αποτελούμενη από μέλη της κρατικής εταιρείας “Macedonian Energy Resources” και της ΔΕΣΦΑ, ελληνικής εταιρείας για τη διαχείριση των μεταφορών φυσικού αερίου, έχουν διεξάγει συνομιλίες για τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος και των λεπτομερειών της επιχείρησης σύνδεσης πΓΔΜ και Ελλάδας με ένα δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου μήκους 120 χλμ., 60 χλμ. από το οποίο θα βρίσκεται στη “μακεδονική” και 60 χλμ. στην ελληνική επικράτεια».

Δύο ως τρία δις κ.μ.

Το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ συνεχίζει: «Το έργο αποτελεί μια καλή λύση για την πΓΔΜ και την Ελλάδα και ανοίγει δυνατότητες για την εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και για την ενθάρρυνση της περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια σύμφωνα με τις εθνικές ενεργειακές πολιτικές των δύο χωρών.

»Μια μελέτη σκοπιμότητας θα αναπτυχθεί δίπλα στις τεχνικές και οικονομικές πτυχές του σχεδίου εγκατάστασης αερίου. Θα προσφέρει συγκεκριμένες λύσεις σχετικά με την απαραίτητη υποδομή στην επικράτεια των δύο χωρών.

Στην αρχή, ο αγωγός φυσικού αερίου αναμένεται να είναι ικανός να μεταφέρει δύο έως τρία δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Προκειμένου η εφαρμογή του σχεδίου να αρχίσει φέτος, η πΓΔΜ και η Ελλάδα θα υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση ενώπιον διεθνών οργανισμών».

Διαφήμιση