Αρχική Περιβάλλον Γ. Σταθάκης: Επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αυθαιρεσιών στη δόμηση

Γ. Σταθάκης: Επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αυθαιρεσιών στη δόμηση

0
σταθάκης
Διαφήμιση

Μέτρα για την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών αντιμετώπισης πολεοδομικών και περιβαλλοντικών παραβάσεων, με έμφαση στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων, και βασικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος,  ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης -παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελου- ανέφερε πως με τροπολογία που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή δημιουργείται μεταβατικό πλαίσιο επιτάχυνσης των παρεμβάσεων για τέσσερις κατηγορίες περιοχών:

  • Αναδασωτέες
  • Πυρόπληκτες
  • Ρέματα
  • Κατεδαφιστέα

Ο Γ. Σταθάκης επεσήμανε πως στην Αττική υπάρχουν περίπου 2.500 αυθαίρετα σε δασικές περιοχές και 700 πάνω στον αιγιαλός. Όπως τόνισε, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση των κατεδαφίσεων, με αντικειμενικά κριτήρια.

Ανέφερε επιπλέον πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι για τις παραλίες, μέχρι το τέλος του 2018, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε για τους δασικούς χάρτες.

Προανήγγειλε πως στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, οι διαδικασίες για τα αυθαίρετα θα γίνονται ηλεκτρονικά και δημοσίως, ενώ τόνισε ότι στο εξής τα πρόστιμα θα μεταφέρονται στην εφορία (με ό,τι αυτό συνεπάγεται ακόμα και τις πιο απλές λειοτυργείες π.χ. έκδοση φορολογικής ενημερότητας).

Η τροπολογία, όπως τόνισε, ωστόσο, ο Γ. Σταθάκης, θα είναι μεταβατική, μέχρι να λειτουργήσουν τα παρατηρητήρια δόμησης, ενώ διευκρίνισε πως χωρίς να θίγεται η υπάρχουσα νομοθεσία, δίνεται δυνατότητα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επιταχύνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις (βλ. κατεδαφίσεις).

Πρόσθεσε ότι η τροπολογία θα εξασφαλίζει πόρους και μέσα στην απεκεντρωμένη διοίκηση για επιτάχυνση των παρεμβάσεων και κατεδαφίσεων.

Τέλος, ο υπουργός προανήγγειλε και τη δυνατότητα κατεδάφισης των αυθαιρέτων της Μακρονήσου, με υπουργική απόφαση.

Διαφήμιση