Αρχική Υγεία - Διατροφή Χρησιμοποιείστε σωστά τα αντηλιακά

Χρησιμοποιείστε σωστά τα αντηλιακά

0
Sunscreens General Rules For Sun Protection
Διαφήμιση

Αν και γνωρίζουμε πόσο βλαβερός είναι ο ήλιος για την επιδερμίδα εξακολουθούμε να κάνουμε το ίδιο σφάλμα: να θεωρούμε ότι το αντηλιακό είναι απαραίτητο μόνο στις διακοπές ή όταν πηγαίνουμε για μπάνιο. Ωστόσο τώρα που ενδεχομένως λόγω της οικονομικής κρίσης περιορίζουμε τις διακοπές και τα μπάνια, περισσότερο βλαβερή για την υγεία του δέρματος αναδεικνύεται η ακούσια έκθεση στον ήλιο όταν «παίρνουμε τους δρόμους» για τις καθημερινές μας υποχρεώσεις ή για βόλτα.

NIKOS KATSAROS 198x300Γράφει ο Νίκος Κατσαρός, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, πρ. Πρόεδρος ΕΦΕΤ, Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας NEW YORK COLLE

 

Μέσα στις τσιμεντένιες μεγαλουπόλεις που στερούνται πράσινο, δεν υπάρχουν δένδρα στους δρόμους να προσφέρουν  σκιά στους διαβάτες, ενώ ακόμα και όταν οδηγούμε ή κινούμαστε με επίγεια μέσα μεταφοράς δεν είμαστε προστατευμένοι καθώς η ηλιακή ακτινοβολία διαπερνά τα τζάμια των αυτοκινήτων. Ενώ αγνοούμε ότι στη χώρα μας η μεγάλη ηλιοφάνεια πρέπει να μας κάνει να προστατευόμαστε ακόμη και από την ανακλώμενη ακτινοβολία του ήλιου.

Υπάρχουν μερικές εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με την ανάγκη ή μη αντηλιακής προστασίας στην πόλη που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία.

Λάθος: φοράμε αντηλιακό μόνο στο πρόσωπο όταν κινούμαστε στην πόλη για να μην αποκτήσει η επιδερμίδα μας γερασμένη όψη.

Σωστό: το αντηλιακό δεν προστατεύει μόνο από τις ρυτίδες, πανάδες, σημάδια φωτογήρανσης αλλά και από αλλοιώσεις στο γενετικό υλικό των suncreamκυττάρων που ευθύνονται για καρκινογενέσεις στο δέρμα. Γι’ αυτό πρέπει να καλύπτουμε με αντηλιακό όλα τα εκτεθειμένα στον ήλιο μέρη του σώματος. Τα άτομα με ευαίσθητη επιδερμίδα πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακό όποτε υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

 

Λάθος: όταν πηγαίνουμε για μπάνιο βάζουμε αντηλιακό μόνο όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία.

Σωστό: βάζουμε αντηλιακό είκοσι λεπτά πριν μπούμε στη θάλασσα, φοράμε καπέλο και σκούρα γυαλιά και διατηρούμε το αντηλιακό στο δέρμα μας καθ’ όλη την διάρκεια που είμαστε στην παραλία, είτε κάτω από την ομπρέλα, είτε μέσα στη θάλασσα. Αυτό διότι ο ήλιος που ανακλάται από την άμμο ή το νερό της θάλασσας προσβάλλει την επιδερμίδα μας.

Λάθος: χρησιμοποιούμε αντηλιακό με δείκτη πάνω από πενήντα.

Σωστό: αντηλιακό με δείκτη πάνω από πενήντα έχουν περιορισμένη επιπλέον προστασία, είναι προτιμότερη η συχνή επάλειψη. Επίσης δεν αγοράζουμε ποτέ αντηλιακά από πλανόδιους ή αυτά που δεν αναγράφουν τα συστατικά ή παρασκευάζονται ανώνυμα από μη ειδικούς.

Λάθος: τα προϊόντα για μαύρισμα χωρίς ήλιο που χρησιμοποιούν μανιωδώς κυρίως οι γυναίκες προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία (υπεριώδης UV).

Σωστό: τα προϊόντα αυτά (self tanning) δεν προσφέρουν καμία προστασία από τον ήλιο. Και αν έχουμε μαυρίσει χρησιμοποιούμε οπωσδήποτε το αντηλιακό στην πόλη, διότι τα προϊόντα αυτά δεν περιέχουν φίλτρα.

Λάθος: για τις γυναίκες οι κρέμες ημέρας με αντηλιακά φίλτρα είναι εξίσου αποτελεσματικές με τα κοινά αντηλιακά.

Σωστό: οι κρέμες ημέρας με αντηλιακό φίλτρο προσφέρουν προστασία, αλλά πρέπει να ανανεώνονται συχνά αλλιώς δεν προσφέρουν προστασία.

suncream z1Όλα τα αντηλιακά δεν είναι το ίδιο. Υπάρχουν βασικά δύο κατηγορίες: εκείνα που περιέχουν οργανικές ουσίες κι εκείνα που περιέχουν νανοσωματίδια μέταλλων. Βεβαιωθείτε ότι είναι εγκεκριμένα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και όπως σε όλα τα προϊόντα, προσέξτε την ημερομηνία λήξεως. Δυστυχώς οι έλεγχοι της πολιτείας είναι περιορισμένοι έως ελάχιστοι γι’ αυτό η ευθύνη των καταναλωτών είναι πολύ μεγάλη. Κάποιοι καταναλωτές προτιμούν αντηλιακά από φυσικά συστατικά τα οποία όμως είναι ακριβότερα.

 

Διαφήμιση