Αρχική Ενέργεια Αλβανός ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ: Τονίζει τη στρατηγική σημασία του TAP

Αλβανός ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ: Τονίζει τη στρατηγική σημασία του TAP

0
TAP

«Πρέπει να ξεκινήσουμε να μετασχηματίζουμε το νέο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή, σε ένα περιβάλλον ανάπτυξης. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε και την ΕΕ, με περισσότερα σχέδια που να προωθούν τη διασυνδεσιμότητα στο εσωτερικό της περιοχής, αλλά και με την ευρύτερη ΕΕ. Πρέπει να εφαρμόσουμε νέα σχέδια στρατηγικής σημασίας όπως ο TAP και άλλοι αγωγοί, όπου πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε επίσης την αμερικανική παρουσία».

Τάδε έφη ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντ. Μπουσάτι, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Ουάσινγκτον, αναδεικνύοντας την αξία σημαντικών αγωγών που κατασκευάζονται ήδη ή έστω βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια σχεδιασμού, για την συνανάπτυξη ολόκληρης της Βαλκανικής.

Ο ίδιος δήλωνε ότι η εμπλοκή των ΗΠΑ στα Βαλκάνια είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να μην εκτροχιαστούν οι προσπάθειες Ελλάδας και ΠΓΔΜ να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους, και να ενταχθεί η δεύτερη στο ΝΑΤΟ.

«Τώρα που οι 2 χώρες κάνουν το τελευταίο μίλι, η εστίαση των ΗΠΑ στο θέμα είναι εξαιρετικά σημαντική. Ειδικά εφόσον υπάρχουν τρίτοι παίκτες που δεν υποστηρίζουν τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων» είπε.

Ο Μπουσάτι επέμεινε ότι η εμπλοκή των ΗΠΑ στην περιοχή είναι σημαντική για την «ασφάλεια» στη ΝΑ Ευρώπη, τονίζοντας και τον ρόλο τους στην ένταξη Κροατίας, Αλβανίας, Μαυροβουνίου, «και ελπίζω σύντομα των Σκοπίων» στο ΝΑΤΟ.

Τόνισε, επίσης το ρόλο των ΗΠΑ στη «διαδικασία διαλόγου» μεταξύ Σερβίας – Κοσόβου: «Ξέρουμε πολύ καλά ότι η διαδικασία Σερβίας – Κοσόβου διεξάγεται από την ΕΕ αλλά χωρίς την στήριξη από τις ΗΠΑ , δεν μπορεί να επιτευχθούν τα αναμενόμενα αποτελέσματα». Και πρόσθεσε: «Εχουμε δει ότι ο ρόλος των ΗΠΑ στην υπόθεση των Σκοπίων ήταν παραδοσιακά πολύ θετικός».

Σε αυτό το κλίμα παρουσίασε ως θετικά βήματα που έχουν γίνει στην περιοχή τους τελευταίους μήνες, τη συμφωνία καλής γειτονίας μεταξύ ΠΓΔΜ – Βουλγαρίας, τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και τα «σημαντικά βήματα» που έχουν κάνει Ελλάδα και Αλβανία στη διευθέτηση διμερών ζητημάτων.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here