Αρχική Καταστροφές Την πολιτική ευθύνη για τις πυρκαγιές ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας

Την πολιτική ευθύνη για τις πυρκαγιές ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας

0
Διαφήμιση

Για την πιο δύσκολη στιγμή, την πιο βαριά της κυβερνητικής θητείας, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο και πρόσθεσε ότι διακατέχεται από ανάμικτα αισθήματα, πόνο για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, αλλά και αγωνία για το εάν υπήρξε η σωστή αντίδραση, αν θα μπορούσε να γίνει κάτι παραπάνω.

«Δε θέλω να κρύψω ότι δεν αποφεύγω και τη σκέψη ή τον φόβο: Μήπως από κάποιο ένστικτο αυτοσυντήρησης, διαπράττουμε κι εμείς το ίδιο λάθος, που τόσες φορές έχουμε δει να διαπράττουν άλλοι. Να υπερβάλλουμε σε δικαιολογίες για να μειώσουμε τις ευθύνες», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

«Θέλω να αναλάβω ακέραια, ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου και ενώπιον του ελληνικού λαού, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία», τόνισε ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του, προσθέτοντας ότι «κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας».

«Σας καλώ να την αναλάβετε κι εσείς, όσο βαρύ κι αν είναι», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους υπουργούς, τονίζοντας παράλληλα ότι «δε θα αποδράσουμε από τις ευθύνες μας».

Παραιτήσεις

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο παραιτήσεων υπευθύνων, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «αποκεφαλισμοί την ώρα της μάχης δεν αποτελούν πράξη πολιτικής γενναιότητας, αλλά πολιτικής δειλίας».

Υπερασπίστηκε τους ανθρώπους των σωμάτων ασφαλείας που όπως είπε «έδωσαν και δίνουν τη μάχη με ηρωισμό, στα μέτωπα της φωτιάς», καλώντας όσους προχωρούν σε εύκολες καταδίκες «από τον καναπέ» να «πυροβολούν εμάς κι όχι εκείνους».

«Εδώ είμαστε και δεν έχουμε σκοπό να δραπετεύσουμε», τόνισε ο κ. Τσίπρας και διαβεβαίωσε ότι αποτίμηση και πιθανή απόδοση ευθυνών θα γίνει όταν εκλείψει και η τελευταία εστία κινδύνου. Διαφορετικά, όπως εξήγησε, «ξεπέφτουμε σε κυνήγι μαγισσών και προσπάθεια ανεύρεσης αποδιοπομπαίων τράγων».

Η αυτοκριτική, είπε ο κ. Τσίπρας δεν αφορά στις επιχειρησιακές πλευρές της κολοσσιαίας προσπάθειας διάσωσης απέναντι σε μία πρωτοφανή καταστροφή που βιώσαμε. Αντίθετα η συζήτηση θα γίνει από τους αρμόδιους που θα αποτιμήσουν το έργο των μηχανισμών διάσωσης και θα επισημάνουν πιθανά λάθη και παραλείψεις.

Εθνικό σχέδιο για τις οικιστικές στρεβλώσεις

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν θα μείνει μόνο στα μέτρα ανακούφισης των θυμάτων που εξαγγέλθηκαν. Προανήγγειλε την κατάρτιση εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων, καθώς και την αναμόρφωση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας.

Σε αυτή την προσπάθεια κάλεσε ο κ. Τσίπρας να συμμετάσχει και η αντιπολίτευση, μαζί με τους ειδικούς, ενώ εμφανίστηκε αποφασισμένος ακόμη και να «σπάσουμε αβγά» και «να δουλέψουν μπουλντόζες» προκειμένου τα σχέδια να προχωρήσουν και να μην υπάρξουν άλλες τραγωδίες.

Ενδείξεις για εμπρησμούς

Αναφερόμενος στις ενδείξεις για εμπρησμούς, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν πρόκειται να μπούμε σε παιχνίδι σεναρίων και κυνήγι μαγισσών» και διαβεβαίωσε ότι «δεν θα κρυφτούμε πίσω από θεωρίες συνωμοσίες» προκειμένου να δοθούν «εύκολες απαντήσεις».

«Αν στόχος των δραστών είναι να πλήξουν την κοινωνική συνοχή», τότε «ίσως προσπαθήσουν ξανά» εκτίμησε ο κ. Τσίπρας ζητώντας εγρήγορση και ετοιμότητα.

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή καθώς ανακτά την κυριαρχία της και διεκδικεί με αξιώσεις τον ηγετικό της ρόλο σε μια ευαίσθητη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, η ασφάλεια έχει πρωταρχική σημασία.

«Έχουμε ιστορική ευθύνη να μην επιτρέψουμε σε κανέναν, σε όποιο σκοτεινό κέντρο και αν αναφέρεται, να ανακόψει την πορεία μας», τόνισε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε από όλους τους υπουργούς να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση, ευρισκόμενοι πρώτα απ’ όλα «κοντά στους ανθρώπους που πλήρωσαν βαρύ φόρο ζωής και περιουσίας» ώστε «κανένας να μη μείνει αβοήθητος και κανένας να μην ξεχαστεί».

Διαβάστε ακόμα:

Στους 87 οι νεκροί – Κατέληξε 62χρονος εγκαυματίας

Διαφήμιση