Αρχική Καταστροφές Στους 83 οι νεκροί από την πύρινη λαίλαπα – Άγνωστος ο αριθμός...

Στους 83 οι νεκροί από την πύρινη λαίλαπα – Άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων (upd)

0
Ανατολική Αττική
Διαφήμιση

Αυξήθηκαν σε 83 τα θύματα από την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής, καθώς ένας ακόμα άνδρας κατέληξε στο ΚΑΤ ανεβάζοντας τον αριθμό. Την ίδια στιγμή άγνωστος παραμένει δυστυχώς ο αριθμός των αγνοουμένων.

Υπάρχουν ακόμη χώροι και σπίτια που δεν έχουν καταφέρει να μπουν οι ομάδες ερευνών, ωστόσο η Πυροσβεστική διαβεβαιώνει ότι οι επιχειρήσεις δεν θα σταματήσουν μέχρι να ψάξουν και το παραμικρό σημείο.

Ένα ακόμη θύμα από τη φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική προστέθηκε στην μακάβρια λίστα, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η εκπρόσωπος της πυροσβεστικής.

Η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής τόνισε ότι ακόμη υπάρχουν σπίτια και χώροι, όπου οι ομάδες ερευνών δεν έχουν καταφέρει να μπουν και να ψάξουν για αγνοούμενους. Διαβεβαίωσε ότι οι έρευνες δεν θα σταματήσουν μέχρι να ψάξουν και το τελευταίο σημείο.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες Τετάρτη η δύσκολη και χρονοβόρος διαδικασία ταυτοποίησης των σορών.

Κάλεσε ξανά όσους πολίτες αναζητούν οικεία τους πρόσωπα, να προσέρχονται στο αμφιθέατρο του εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Μικράς Ασίας 75 στο Γουδί, έως και την Παρασκευή 27 Ιουλίου, από τις 08:00 έως τις 20:00, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί, για την ταυτοποίηση των θυμάτων.

Η ιατροδικαστής Ελένη Ζαγγελίδου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», για τη διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων δήλωσε ότι «ευελπιστώ -και από την πληροφόρηση που έχω από τους συναδέλφους- ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της μορφολογικής διερεύνησης και θα αποδοθούν οι σοροί, εφόσον βγουν και όλα τα αποτελέσματα του DNA, ώστε να είμαστε 100% σίγουροι ότι η κάθε οικογένεια που θα πάρει τη σορό της θα αντιστοιχεί πραγματικά σε αυτήν».

Και συμπλήρωσε ότι «κάποιες από τις σορούς έχουν αναγνωριστεί και οπτικά, γιατί αρχικά μεταφέρθηκαν σε διάφορα σημεία, μέχρι να φτάσουν στο Σχιστό, οπότε κάποιοι συγγενείς ενδεχομένως να είχαν και οπτική εικόνα -βεβαίως εκεί που γίνεται. Με πολύ μεγάλη έκπληξη παρακολουθήσαμε έναν πατέρα να αναγνωρίζει τα παιδιά του, τα οποία δεν ήταν τα δικά του, πόσο μάλλον όταν έχουμε τμήματα ανθρωπίνων σορών, τα οποία συν τοις άλλοις είναι και απανθρακωμένα, οπότε σαφέστατα οπτική αναγνώριση είναι αδύνατον να γίνει από κάποιον οικείο. Υποχρεωτικά από τον νόμο, από τα πρωτόκολλα των αναγνωρίσεων θυμάτων μαζικών καταστροφών, πρέπει να γίνει και η λήψη υλικού για ταυτοποίηση DNA».

Για τον χρόνο που απαιτεί η διαδικασία ταυτοποίησης με DNA, διευκρίνισε: «Είναι μία διαδικασία, η οποία κρατάει κάποιες μέρες, αλλά οφείλω να σας πω -γιατί έχουμε ζήσει και ανάλογες περιπτώσεις και από το εξωτερικό- ότι στην Ελλάδα αυτή η διαδικασία συνήθως γίνεται πάρα πολύ γρήγορα […] οι συνάδελφοι εργάζονται αυτές τις ημέρες από τις 5 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ».

«Πρέπει να γίνουν διαδικασίες σωστής αναγνώρισης των σορών για την απόδοσή τους, αλλά ταυτόχρονα να γίνουν όλες οι δέουσες διαδικασίες για τον καθορισμό των αιτιών του θανάτου. Ακολουθείται πάντα ένα πρωτόκολλο σε αυτές τις διαδικασίες, εμπλέκονται πάρα πολλοί φορείς, εμπλέκεται η ιατροδικαστική υπηρεσία, εμπλέκονται φορείς της αστυνομίας, η Πυροσβεστική, η Πολιτική Προστασία. Υπάρχει ένα πρωτόκολλο, το οποίο αντιμετωπίζει τις διαδικασίες συλλογής, μεταφοράς, ταυτοποίησης και απόδοσης, το οποίο ακολουθείται και εμπλουτίζεται κάθε φορά με νεότερα στοιχεία, με νεότερες παραμέτρους […]

Γίνεται η συλλογή των σορών, όπως έγινε στο Σχιστό, οι σοροί μετά μεταφέρονται στο νεκροτομείο των Αθηνών. Υπάρχει η κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή για να γίνουν οι διαδικασίες των νεκροτομών, γίνεται όλος ο πλήρης έλεγχος, ο μορφολογικός, ο δακτυλοσκοπικός, φωτογραφικός, γίνονται οι διαδικασίες των νεκροτομών, όπου μπορούν να γίνουν, καθώς πολλές φορές υπάρχουν τμήματα ανθρωπίνων σωμάτων , οπότε είναι εκεί τελείως διαφορετική η διαδικασία.

Και παράλληλα με όλη αυτή τη διαδικασία τρέχει και μία διαδικασία παροχής πληροφοριών από τους συγγενείς και λήψη δειγμάτων από τους συγγενείς, γιατί ακόμη και αν υπάρχει μακροσκοπική αναγνώριση, οπωσδήποτε θα γίνει επιστημονικά και η αναγνώριση, η ταυτοποίηση της σορού μέσω DNA», ανέφερε η κ. Ζαγγελίδου.

 

Διαφήμιση