Αρχική Καταστροφές Πύρινη κόλαση σε Μάτι, Ραφήνα, Βουτζά

Πύρινη κόλαση σε Μάτι, Ραφήνα, Βουτζά

0
πυρκαγιά
Διαφήμιση

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει, λόγω των δυνατών ανέμων, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στην Καλλιτεχνούπολη Αττικής.

Η φωτιά ξέσπασε στις 5.00 το απόγευμα στο Νταού Πεντέλης, στα σύνορα Πικερμίου – Ραφήνας με κατεύθυνση προς τον Διόνυσο και πήρε αμέσως ανεξέλεγκτες διαστάσεις.  Δύο εγκαυματίες που έχασαν την ζωή τους οι οποίοι μεταφέρονται στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο.

Ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Νίκος Παπαευσταθίου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ παρέλαβαν δύο εγκαυματίες που έχασαν την ζωή τους οι οποίοι μεταφέρονται στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο.

Η πυρκαγιά έχει κάψει πολλά σπίτια στις περιοχές Νταού Πεντέλης, Μάτι και Νέος Βουτζάς, ενώ νωρίτερα απομακρύνθηκαν παιδιά από κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα.

Δέκα άτομα αγνοούνταν αφού επιβιβάστηκαν σε βάρκα ενώ ήταν εγκλωβισμένοι σε παραλία. Οκτώ άτομα έχουν περισυλλεγεί έως τώρα στην θαλάσσια ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας.

Πρόκειται για δύο από τους δέκα αλλοδαπούς τουρίστες, μια πενταμελή οικογένεια (3 ανήλικα παιδιά και 2 ενήλικες) και μια γυναίκα. Το Λιμενικό συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν άλλων αγνοουμένων.. Στους 25 οι τραυματίες από τις φωτιές. Οι τέσσερις είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ανακοίνωσε μέσω του twitter ότι η Ελλάδα ενεργοποίησε το μηχανισμό πολιτικής προστασίας, ζητώντας τη βοήθεια της ΕΕ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που έχουν θέσει σε κίνδυνο σπίτια και περιουσίες.

Ο Επίτροπος Χ. Στυλιανίδης αναφέρει στο tweet του ότι έχει καλέσει επειγόντως όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ που μετέχουν στο μηχανισμό αυτό να δείξουν αλληλεγγύη και να προσφέρουν βοήθεια.

Πέρα από την πυρόσβεση στα τρία κύρια μέτωπα της Αττικής, έχει ενεργοποιηθεί ένα παράλληλο σχέδιο αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης και εξυπηρέτησης των πολιτών.

Πλωτά μέσα του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων επιχειρούν για τον απεγκλωβισμό κατοίκων από παραλίες της Ανατολικής Αττικής.

Συνεχίζεται η μεταφορά σε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία με το ΕΚΑΒ που κινείται εντός των πληγεισών περιοχών με τη συνοδεία πυροσβεστικών οχημάτων. Τέσσερις κινητές μονάδες και δύο ειδικές μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών φθάνουν στη Ραφήνα.

Το υπουργείο Μεταφορών μεριμνά για τη μεταφορά των κατοίκων στους χώρους φιλοξενίας από το λιμάνι της Ραφήνας, όπου ο υφυπουργός Ναυτιλίας, κ. Σαντορινιός βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεννόηση με τον δήμαρχο της περιοχής.

Παράλληλα, ανοίγουν τα διόδια της Ολυμπίας και της Αττικής Οδού για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής, έχει ξεκινήσει διάθεση κλινών σε συνεργασία με τον Πρόεδρο Ξενοδόχων Αττικής, κ. Βασιλικό, για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, ενώ επίσης έχει εξασφαλιστεί η παροχή νερού και τροφίμων με τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος. Επιπλέον, από το πρωί επιχειρούν υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα, συνδράμοντας τις προσπάθειες του Πυροσβεστικού Σώματος.

Τα αμαξοστάσια Ανθούσας και Λιοσίων των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ), έχουν τεθεί σε ετοιμότητα ώστε λεωφορεία να παραλάβουν, από το λιμάνι της Ραφήνας, πληγέντες από την καταστροφική φωτιά της Ανατολικής Αττικής και να τους μεταφέρουν σε χώρους φιλοξενίας (ξενοδοχεία).

Αυτό αποφασίστηκε σε συνεργασία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο των εντολών του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.

Εξάλλου, στον τερματικό σταθμό του Αεροδρομίου, βρίσκονται σε ετοιμότητα δύο συρμοί του Μετρό, ώστε να μεταβούν, για τον ίδιο λόγο (παραλαβή πληγέντων), σε εκείνον της Δουκίσσης Πλακεντίας, εφ’ όσον κριθεί αναγκαίο.

Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να φτάσουν στο Μάτι, στο Ζούμπερι και άλλες πυρόπληκτες περιοχές σκάφη του λιμενικού για να απομακρύνουν τυχόν εγκλωβισμένους.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου τις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής μετά τις πυρκαγιές που πλήττουν την Περιφέρεια.

Πρόκειται για τρία πλοία του Λιμενικού, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης και παραπλέοντα σκάφη τα οποία βρίσκονται ελάχιστα μακριά, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα.

«Δεν θέλω να σπείρω να φόβους αλλά εκτιμώ ότι θα υπάρχουν και νεκροί» – «Έχω δει πάνω από 200 σπίτια να καίγονται» είπε σε νεώτερες δηλώσεις του ο Βαγγέλης Μπουρνούς – Με τη συνδρομή του Λιμενικού θα απομακρυνθούν οι εγκλωβισμένοι στις παραλίες

Εικόνες βιβλικής καταστροφής περιγράφει με νεώτερες δηλώσεις του ο δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς από την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα στην Πεντέλη και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

«Έχω δει διακόσια σπίτια να καίγονται, και άλλα τόσα αυτοκίνητα. Δεν θέλω να σπείρω να φόβους αλλά εκτιμώ ότι θα υπάρχουν και νεκροί» είπε σε νεώτερες δηλώσεις του στον ΑΝΤ1.

«Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και είναι τέτοιο το μέτωπο που οι δυνάμεις πυρόσβεσης είναι σαν να μην υπάρχουν – Όλοι οι οικισμοί στο Μάτι, το Κόκκινο Λιμανάκι και τον Πευκώνα έχουν παραδοθεί στις φλόγες» είπε ο Δήμαρχος.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Καπάκης κληθείς να σχολιάσεις τις δηλώσεις του κ. Μπουρνούς διευκρίνισε ότι δεν έχουμε εικόνα για νεκρούς, υπάρχουν εκκλήσεις στο ΕΚΑΒ για βοήθεια από πολίτες που έχουν πάθει εγκαύματα.

Ο κ. Καπάκης πρόσθεσε ότι γίνονται προσπάθειες όσοι έχουν εγκλωβιστεί στην παραλία να φύγουν δια θαλάσσης με τη συνδρομή του Λιμενικού. Ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα μας ζήτησε βοήθεια από τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας

Πολλοί κάτοικοι των περιοχών απομακρύνθηκαν, με δική τους πρωτοβουλία. Εκτροπή της κυκλοφορίας διενεργείται, εδώ και λίγα λεπτά, σε σημεία της λεωφόρου Μαραθώνος, λόγω πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι, ενώ η πυρκαγιά έχει πολλά μέτωπα.

Τρία άτομα με εγκαύματα από τη φωτιά μετέβησαν στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Σε ασφαλή σημεία τα παιδιά τους στις κατασκηνώσεις των προσκόπων στον Άγιο Ανδρέα, στην Αγία Μαρίνα και στο Μάτι.

Ο δήμαρχος Πεντέλης ζήτησε για λόγους ασφαλείας να εκκενωθεί το βόρειο μέρος στο Νέο Βουτζά..

Σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής, ορισμένα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, ενώ, πριν από λίγο, απομακρύνθηκαν, για προληπτικούς λόγους, παιδιά από κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα.

Μετά από εντολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και για προληπτικούς λόγους αναφορικά με την πυρκαγιά στην Πεντέλη, εκκενώνονται τα Κέντρα Αποκατάσταης Απωλειών Υγείας του Στρατού Ξηράς στον ‘Αγιο Ανδρέα και της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι.

Εκκενώθηκαν προληπτικά για λόγους ασφαλείας οι παιδικές Κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων, στον ‘Αγιο Ανδρέα, μετά από συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Κέντρο Συντονισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, τα 621 παιδιά, όπως και άλλων κατασκηνώσεων, έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία στην παραλία του Αγίου Ανδρέα και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα μετακινηθούν με μέσα του δήμου Αθηναίων στο κέντρο της Αθήνας.

Επίσης, στη διάθεση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, από το δήμο Αθηναίων, είναι δυο υδροφόρα οχήματα για την κατάσβεση των πυρκαγιών σε Κινέτα και Πεντέλη. Ο μηχανισμός του δήμου Αθηναίων βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, έως ότου υποχωρήσουν οι καιρικές συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών.

Σε πλήρη εξέλιξη μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στην Καλλιτεχνούπολη, μεταξύ της Πεντέλης και του Νέου Βουτζά, Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, σπίτια έχουν υποστεί ζημιές και άλλα απειλούνται.

Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, άρχισε να εκκενώνεται η περιοχή του Νέου Βουτζά στο βόρειο κομμάτι του οικισμού.

Λίγο πριν τις επτά, η φωτιά πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος και εισήλθε στο Μάτι, όπου έκαψε αυτοκίνητα και μπήκε στις αυλές κάποιων σπιτιών.

Διαφήμιση