Αρχική Επιστήμη Νέο δεδομένα αποκαλύπτουν σχισμές στη στρώση του μανδύα της Γης

Νέο δεδομένα αποκαλύπτουν σχισμές στη στρώση του μανδύα της Γης

0
Γης
Διαφήμιση

Νέο μοντέλο αποκαλύπτει σχισμές στη στρώση του μανδύα της Γης κάτω από το νότιο Θιβέτ. Τα σεισμικά κύματα βοηθούν τους ερευνητές να αποκαλύψουν τη μυστηριώδη υποβαθμισμένη ιστορία του Θιβετιανού οροπεδίου, ενδεχομένως δίνοντας μια εικόνα για τη μελλοντική σεισμική δραστηριότητα της περιοχής και του πλανήτη

Οι ιδιαιτερότητες των βαθιών γεωλογικών διεργασιών που συνέβησαν πριν από περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια, όταν συγκρούστηκαν οι πλάκες τεκτονικής της Ινδίας και της Ασίας, παραμένουν αόριστες.

Συλλέγοντας σεισμικά δεδομένα υψηλής ανάλυσης, οι γεωλόγοι δημιούργησαν ένα μοντέλο που παρέχει τη σαφέστερη εικόνα της γεωλογίας κάτω από την επιφάνεια του Θιβετιανού οροπεδίου.

«Η ηπειρωτική σύγκρουση μεταξύ των ινδονησιακών και ασιατικών τεκτονικών πλακών διαμόρφωσε το τοπίο της Ανατολικής Ασίας, παράγοντας μερικούς από τους πιο θανατηφόρους σεισμούς στον κόσμο», δήλωσε ο Xiaodong Song, καθηγητής γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και μέτοχος της νέας μελέτης.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το ανώτερο στρώμα του μανδύα της ινδικής τεκτονικής πλάκας φαίνεται να είναι σκισμένο σε τέσσερα κομμάτια που βουτούν κάτω από την Ασία- καθένα με διαφορετική γωνία και απόσταση.

Η ομάδα συγκέντρωσε γεωφυσικά δεδομένα από διάφορες πηγές για τη δημιουργία σεισμικών κυματομορφών τομογραφικών εικόνων του Θιβέτ που εκτείνονται σε βάθος περίπου 160 χιλιομέτρων. Διαπίστωσαν ότι αυτές οι νέες εικόνες ταιριάζουν με την ιστορική σεισμική δραστηριότητα και με γεωλογικές και γεωχημικές παρατηρήσεις.

2 newmodelreve
Το νέο μοντέλο αποκαλύπτει σχισμές στη στρώση του μανδύα της Γης κάτω από το νότιο Θιβέτ

Οι άθικτες περιοχές της κρούστας είναι αρκετά ισχυρές ώστε να συσσωρεύσουν  ενέργεια για τη δημιουργία σεισμών. Οι περιοχές των θραυσμάτων πάνω από τις σκισμένες περιοχές εκτίθενται σε περισσότερη θερμότητα από το μανδύα και είναι επομένως πιο όλκιμες, ανέφεραν οι ερευνητές. Αυτή η ελαστική ευκαμψία κάνει τη θερμότερη κρούστα λιγότερο επιρρεπή σε σεισμούς.

Το μοντέλο εξηγεί επίσης μερικές από τις μορφές παραμόρφωσης που παρατηρούνται στην επιφάνεια, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς ασυνήθιστων ρηγμάτων μεταξύ βορρά και νότου.

Οπλισμένοι με αυτές τις νέες πληροφορίες, οι γεωεπιστήμονες έχουν τώρα μια σαφέστερη εικόνα του ρόλου που παίζει ο ινδικός ανώτερος μανδύας στη διαμόρφωση του Θιβετιανού οροπεδίου και γιατί συμβαίνουν σεισμοί όπου κάνουν στην περιοχή αυτή. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην εκτίμηση ενός επικείμενου σεισμού, ανέφεραν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα παρουσιάζονται στα Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

Διαφήμιση