Αρχική Καταστροφές Η κλιματική αλλαγή είναι «παρούσα»: Πλημμύρες στην Ινδία, σεισμός στην Ινδονησία ,...

Η κλιματική αλλαγή είναι «παρούσα»: Πλημμύρες στην Ινδία, σεισμός στην Ινδονησία , πυρκαγιές στην Καλιφόρνια

0
Διαφήμιση

Η κλιματική έκανε αισθητή την εμφάνισή της σε διάφορα σημεία του πλανήτη, όπως Ινδονησία με τον ισχυρό σεισμό, στις Ινδίες με τις μεγάλες πλημμύρες και στην Καλιφόρνια με τις τεράστιες πυρκαγιές.

κλιμα (1)

Καλιφόρνια

Συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο οι τεράστιες πυρκαγιές στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών.  Ανθρώπινα λείψανα που πιστεύεται ότι ανήκουν σε μια ηλικιωμένη γυναίκα και τα δύο της δισέγγονα εντοπίστηκαν σε ένα σπίτι που καταστράφηκε από την τεράστια δασική πυρκαγιά που εξακολουθεί να μαίνεται στη βόρεια Καλιφόρνια, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε πέντε.

Περίπου 3.500 πυροσβέστες μάχονται για έκτη ημέρα για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά Καρ, η οποία ενισχύεται από τους σφοδρούς ανέμους, τις υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τη χαμηλή υγρασία και τη χλωρίδα της περιοχής.

Η εφημερίδα Sacramento Bee ανέφερε ότι η οικογένειά της αναγνώρισε τη νεκρή ως την 70χρονη Μέλοντι Μπλέντσοου και τα δισέγγονά της ως τον 4χρονο Τζέιμς Ρόμπερτς και την 5χρονη Έμιλι Ρόμπερτς.

Από τη Δευτέρα που εκδηλώθηκε κοντά στην πόλη Ρέντινγκ, 260 χιλιόμετρα βόρεια του Σακραμέντο, η φωτιά Καρ έχει κατακάψει 340.000 στρέμματα.

Αυτή η πυρκαγιά είναι μία από τις περίπου 10 μεγάλες δασικές πυρκαγιές που μαίνονταν στην Καλιφόρνια χθες και μεταξύ των σχεδόν 90 που έχουν ξεσπάσει στις ΗΠΑ από το Όρεγκον ως το Τέξας.

Περίπου 500 κτίρια έχουν καταστραφεί και 38.000 άνθρωποι παραμένουν μακριά από τις εστίες τους, σύμφωνα με την υπηρεσία Δασών και Πυροπροστασίας της Καλιφόρνιας.

Χθες το απόγευμα η αστυνομία του Ρέντινγκ ανακοίνωσε ότι αναζητεί 17 ανθρώπους που έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι.

κλιμα (2)

Ινδία

Συνολικά 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες και τις σφοδρές βροχοπτώσεις του μουσώνα που πλήττει τη βόρεια Ινδία, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας.

Σύμφωνα με τις αρχές της πολιτείας Ούταρ Πραντές, ορισμένα από τα θύματα θάφτηκαν κάτω από συντρίμμια κτηρίων που κατέρρευσαν κτήρια, άλλα πνίγηκαν, υπέστησαν ηλεκτροπληξία ή σκοτώθηκαν σε τροχαία που προκάλεσαν οι καταιγίδες.

Η ινδική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί ότι η κακοκαιρία στη βόρεια Ινδία θα συνεχιστεί για πέντε ημέρες ακόμη.

Η κυβέρνηση στην πολιτεία Ούταρ Πραντές, ο πληθυσμός της οποίας είναι σχεδόν 220 εκατομμύρια άνθρωποι, κήρυξε κατάσταση συναγερμού και κάλεσε τους ενοίκους κτηρίων που διατρέχουν κίνδυνο να πλημμυρίσουν ή να καταρρεύσουν να τα εγκαταλείψουν αμέσως. Πολυάριθμα κτίσματα έχουν ήδη υποστεί ζημιές.

Οι καταρρεύσεις κτηρίων είναι συχνές στην Ινδία, ιδίως την περίοδο των μουσώνων, από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Στον ποταμό Γιαμούνα, που διασχίζει το Νέο Δελχί, το επίπεδο του νερού ανέβηκε σε επικίνδυνο επίπεδο, εξωθώντας τις αρχές να εκδώσουν προειδοποίηση. Το επίπεδο του νερού θα συνεχίσει να ανεβαίνει, σύμφωνα με τις αρχές.

Καταρρακτώδεις βροχές πλήττουν επίσης την πολύ τουριστική πολιτεία Ρατζαστάν. Στην περιοχή Μπαρατπούρ, σημειώθηκε βροχόπτωση 11 εκατοστών μέσα σε 24 ώρες την Παρασκευή.

κλιμα (4)

Ινδονησία

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 162 τραυματίστηκαν και πολλά κτίρια κατέρρευσαν ή υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές λόγω του ισχυρού σεισμού 6,4 βαθμών στο νησί Λομπόκ, δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Ινδονησίας, σύμφωνα με τις αρχές.

Η σεισμική δόνηση έγινε νωρίς το πρωί, την ώρα που οι περισσότεροι κοιμούνταν. Πολλοί κάτοικοι έσπευσαν να βγουν σε ανοιχτούς χώρους φοβούμενοι ότι κτίρια θα κατέρρεαν.

«Περπάτησα στην περιοχή αλλά δεν έχω δει ζημιές. Είμαστε κατάπληκτοι, διότι το νερό στις πισίνες έκανε κύμα σαν να ήταν θαλασσινό. Υπήρχαν κύματα μέσα στις πισίνες, αν και για μόνο 20 ως 30 δευτερόλεπτα», είπε στο Reuters ένας τουρίστας .

Σημειώνεται πως δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, καθώς ο σεισμός καταγράφηκε κάτω από το έδαφος.

Ο κύριος σεισμός, το εστιακό βάθος του οποίου ήταν μικρό, μόλις επτά χιλιόμετρα, καταγράφηκε στις 06:47 τοπική ώρα (01:47 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής USGS.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ματαράμ, της μεγαλύτερης πόλης στο νησί Λομπόκ, διευκρίνισε το ινστιτούτο.

Μέχρι στιγμής καταγράφηκαν 43 μετασεισμοί μετά τον αρχικό, ο ισχυρότερος από τους οποίους ήταν 5,7 βαθμών, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών.

Ο κύριος σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο κοντινό νησί Μπαλί, τον δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό της χώρας.

Στο εθνικό πάρκο του όρους Ριντζάνι, οι αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν την είσοδο διότι υπάρχουν ενδείξεις πως έχουν γίνει κατολισθήσεις σε ορισμένα μονοπάτια για περιπατητές.

Το ινδονησιακό αρχιπέλαγος, όπου βρίσκονται χιλιάδες μεγάλα και μικρότερα νησιά, βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού, μια περιοχή όπου καταγράφεται τα τελευταία χρόνια έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα. Κάθε χρόνο σημειώνονται πολυάριθμοι σεισμοί.

Το 2004, μια πολύ ισχυρή υποθαλάσσια σεισμική δόνηση 9,3 βαθμών , στα ανοικτά της Σουμάτρας, και το τσουνάμι που δημιούργησε προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές και στοίχισαν τη ζωή σε 220.000 ανθρώπους στην ίδια την Ινδονησία και σε γειτονικά κράτη.

Διαφήμιση