Αρχική Ανακύκλωση Φάμελλος: Νέο μέτρο ύψους 80 εκ. ευρώ για τη λειτουργία επιχειρήσεων ανακύκλωσης

Φάμελλος: Νέο μέτρο ύψους 80 εκ. ευρώ για τη λειτουργία επιχειρήσεων ανακύκλωσης

0
ανακύκλωσης
Διαφήμιση

Την προκήρυξη μέτρου ύψους 80 εκατ. ευρώ με στόχο τη δημιουργία και λειτουργία ελληνικών επιχειρήσεων ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών, ανακοίνωσε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό.

“Στόχος του αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας μας είναι η επεξεργασία και η ανακύκλωση των αποβλήτων να γίνεται στη χώρα μας και όχι στο εξωτερικό.

Το νέο αυτό μέτρο θα ενισχύσει την εργασία, την κυκλική οικονομία, αλλά και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής περιβαλλοντικής βιομηχανίας, ώστε να μην φεύγουν τα υλικά με καράβια για την Κίνα ή αλλού, αλλά να γίνονται νέα υλικά και νέα οικονομία εδώ, στη χώρας μας” είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι από το 2015 έχει ξεκινήσει μία πολύ μεγάλη αλλαγή στα στερεά απόβλητα, η οποία αποσκοπεί στο να πάψει η Ελλάδα να είναι πρωταθλήτρια στις χωματερές και τα ευρωπαϊκά πρόστιμα, όπως ήταν στο τέλος του 2014, με περίπου 400 χωματερές.

“Έχουν πλέον μείνει λιγότερες από 50 χωματερές στη χώρα και ο στόχος είναι φέτος να έχουν και αυτές ενταχθεί σε πρόγραμμα αποκατάστασης, εντός του 2018, ώστε να μηδενίσουμε τα πρόστιμα”, πρόσθεσε, με βάση την πρόσφατη προκήρυξη μέτρου στον ΦΙΛΟΔΗΜΟ του Υπουργείου Εσωτερικών ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ που έχουν απομείνει.

Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε την ανάγκη της μετάβασης σε μια νέα διαχείριση των αποβλήτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, με περισσότερη ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση.

Ο Αν. ΥΠΕΝ επανέλαβε ότι έως το τέλος του 2018 όλοι οι Δήμοι της χώρας θα πρέπει να έχουν προσαρμοστεί υποχρεωτικά στη διαλογή του οργανικού υλικού στην πηγή, διότι τα υλικά που σαπίζουν και πάνε σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) δημιουργούν υγρά απόβλητα πολύ επιβαρυντικά για το υπέδαφος, αλλά και αυξημένες εκπομπές αέριων ρύπων.

“Εάν κάνουμε διαλογή στην πηγή, στο σπίτι, στο εστιατόριο, στις λαχαναγορές, στα σημεία πώλησης, οπουδήποτε, τότε έχουμε ωφέλιμα υλικά για την γεωργία, ενώ γλιτώνουμε όλες αυτές ολέθριες επιπτώσεις.

Πρόκειται για πρακτική που υλοποιούσε η αγροτική οικονομία στη χώρα μας παραδοσιακά. Πρέπει να επιστρέψουμε σε ένα τέτοιο οικολογικό μοντέλο παραγωγής”, κατέληξε, μεταξύ άλλων.

Διαφήμιση