Αρχική Καταστροφές Έκτακτη συνέντευξη Τύπου: Εγκληματικές ενέργειες και η σφοδρότητα των ανέμων οι αιτίες...

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου: Εγκληματικές ενέργειες και η σφοδρότητα των ανέμων οι αιτίες της φονικής πυρκαγιάς

0
φονικής πυρκαγιάς
Διαφήμιση

Φωτογραφίες δορυφορικές λήψεις  και στοιχεία από επίσημες καταθέσεις που οδηγούν την ερεύνα του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής στο ενδεχόμενο οι φονικές πυρκαγιές της Δευτέρας να προκλήθηκαν από εγκληματικές ενέργειες, παρουσίασε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν απόψε  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μαζί με τους αρχηγούς της Αστυνομίας Κωνσταντίνος Τσουβάλας και της Πυροσβεστικής Σωτήριος Τερζούδης τις φονικές πυρκαγιές που ξέσπασαν τη Δευτέρα.

«Η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων, ήταν η απόλυτα ενδεδειγμένη» υποστήριξαν οι δύο αρχηγοί που τόνισαν επανειλημμένως τη σφοδρότητα και τη διάρκεια του φαινομένου, που κράτησε μόλις μιάμιση και ύψωσε φλόγες 30-40 μέτρων  με ταχύτητα 10 και 11 μποφόρ.

«Δεν θα κάναμε τίποτα διαφορετικό» είπε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής ενώ ο αρχηγός της αστυνομίας είπε ότι να το κρίσιμο διάστημα 10 λεπτών δεν είχαν κλείσει τα στόμια εισόδου στην Μαραθώνος θα βλέπαμε 500-1000 αυτοκίνητα καμένα στη μέση του δρόμου»

Αρχηγός της πυροσβεστικής: Δόθηκε εντολή εκκένωσης 

Δεν υπάρχει παγκοσμίως προηγούμενο εκκένωσης σε τόσο μικρό διάστημα σε πολεοδομικό συγκρότημα. Δόθηκε εντολή, σύμφωνα με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής αλλά ο υπαρχηγός του σώματος Δημοσθένης Αναγνωστάκης αναρωτήθηκε:

«Είναι ρεαλιστικό είναι δυνατόν να υλοποιηθεί; Μια εκκένωση θέλει σχέδιο και χρόνο να έρθουν τα λεωφορεία να πάρουν τον κόσμο. Κάηκαν μέχρι και τα βρύα στα βράχια της θάλασσας» είπε για να τονίσει τη σφοδρότητα του θερμικού κύματος. «Είναι μια αυταπάτη ότι η Λεωφ. Μαραθώνος μπορεί να λειτουργήσει ως αντιπυρική ζώνη δεν θεσπίστηκε από κανένα επίσημο φορέα» πρόσθεσε

Ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τόνισε ότι «ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να γίνει εκκένωση σε μιάμιση ώρα. Στις κατασκηνώσεις υπάρχει άλλη δομή ειδικά σχέδια και προσωπικό εντός των κατασκηνώσεων».

Εγκληματικές ενέργειες – Εξετάζονται ύποπτοι  

Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Τόσκα υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις και σημαντικά ίχνη που δείχνουν εμπρησμό. Είχαμε τρεις εστίες σε ευθεία γραμμή στην Κινέττα». «Σε πολύ μικρό χρόνο μετά την έναρξη της πυρκαγιάς και μετά την πρώτη εστία παρουσιάστηκαν πολλές άλλες εστίες και πολλές πυρκαγιές», δήλωσε ο κ. Τόσκας και πρόσθεσε ότι 13 εστίες εμφανίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα κοντά σε δρόμους «Έχουμε επικεντρώσει τις έρευνες μας σε αυτό το σημείο. Έχουμε υπόπτους».

Συμπλήρωσε ότι προβληματισμό προκαλεί στις αρχές και ο τελευταίος εμπρησμός που έγινε χτες το βράδυ τα μεσάνυχτα στη Νέα Μάκρη «με δύο εστίες που απείχαν 300 μέτρα στον ίδιο δρόμο. Ωστόσο δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

εστίες της πυρκαγιάς
Η φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα με τις εστίες της πυρκαγιάς

Θα καίγονταν 500-1000 ΙΧ στη λεωφ. Μαραθώνος

Αναφερόμενος  στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ο Αρχηγός της αστυνομίας δήλωσε ότι ο επικεφαλής έδωσε εντολή για κλείσιμο της Λεωφόρου Μαραθώνος μόνο για τις εισόδους προς την περιοχή και τόνισε πως ο δρόμος έπρεπε να αδειάσει σε δύο κατευθύνσεις προς Νέα Μάκρη και προς Αθήνα σε 10 λεπτά.

Στους κάθετους δρόμους δεν υπήρχε παρεμπόδιση. Όποιος έσπευσε έγκαιρα να βγει στη Λεωφ. Μαραθώνος σώθηκε και σε αυτό βοήθησε τα μέγιστα η Τροχαία που έδινε πρόσβαση και στο αντίθετο ρεύμα

Ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι ο υπουργός Άμυνας κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού έχει ζητήσει από σύμμαχες χώρες στοιχεία από δορυφόρους και από UAV προκειμένου να εξακριβωθούν τα στίγματα των πρώτων εστιών φωτιάς τόσο στην Κινέτα όσο και στο Νταού Πεντέλης. Ανάλογη εντολή έχει δοθεί και στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, ο οποίος έλαβε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από ευρωπαϊκά και διεθνή δορυφορικά συστήματα.

Νωρίτερα ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι:«Συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό η διυπουργική επιτροπή για να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς», και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διαβιβαστεί ο φάκελος στις δικαστικές αρχές, καθώς και να δοθούν στη δημοσιότητα «όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας».

«Έθεσα την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό και δεν την έκανε δεκτή»

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, δήλωσε ότι για λόγους συνειδησιακούς  είχε θέσει την παραίτησή του την Τρίτη στον πρωθυπουργό και αυτός δεν την έκανε δεκτή. «Είναι η ώρα της μάχης και τώρα παλεύουμε» του είπε.

«Προσπαθώ και για λόγους συνειδησιακούς να βρω τα λάθη, αλλά επιχειρησιακά δεν βρίσκω μεγάλα λάθη», σημείωσε ο κ. Τόσκας και συμπλήρωσε ότι έθεσε την παραίτησή του και ο πρωθυπουργός απάντησε ότι την «ώρα της πάλης συνεχίζουμε».

Από τη μεριά του, ο αρχηγός της πυροσβεστικής δήλωσε ότι είχε δοθεί εντολή εκκένωσης της περιοχής του Ματιού και διερευνάται τι ώρα δόθηκε η εντολή διότι το όλο συμβάν διήρκεσε μιάμιση ώρα. Το σημείο που βρισκόταν η πυρκαγιά όταν δόθηκε η εντολή ήταν στο Νέο Βουτζά, διευκρίνισε ο επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος.

ΝΔ: Θλιβερή παράσταση της κυβέρνησης

Εντονότερη ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας από την συνέντευξη Τύπου των κ.κ. Τζανακόπουλου και Τόσκα για την πυρκαγιά στο Μάτι.  Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η θλιβερή παράσταση απόσεισης κάθε ευθύνης που έστησε απόψε η κυβέρνηση, – με την συνδρομή δυστυχώς και των υπηρεσιακών παραγόντων που έχει επιλέξει ως επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας – προκαλεί μόνον οργή. Ανίκανους πολιτικούς γνώρισε και άλλη φορά η χώρα. Αλλά με το θράσος να δηλώνουν ακόμη και υπερήφανοι, ύστερα από μια πρωτόγνωρη εθνική τραγωδία, ποτέ».

Της Αγγελικής Γυπάκη

Διαφήμιση