Αρχική Υγεία - Διατροφή Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι το ψωμί προηγείται της γεωργίας κατά 4.000 χρόνια!

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι το ψωμί προηγείται της γεωργίας κατά 4.000 χρόνια!

0
ψωμιού
Διαφήμιση

Σε αρχαιολογικό χώρο στη βορειοανατολική Ιορδανία, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει κάρβουνα απομεινάρια ενός ψωμιού που ψήθηκε από τους κυνηγούς-συλλέκτες πριν από 14.400 χρόνια.

Είναι η παλαιότερη άμεση απόδειξη ψωμιού που βρέθηκε μέχρι σήμερα, πριν από την έλευση της γεωργίας κατά τουλάχιστον 4.000 χρόνια. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η παραγωγή αρτοποιίας με βάση τα άγρια ​​δημητριακά μπορεί να έχει ενθαρρύνει τους κυνηγούς-συλλέκτες να καλλιεργούν δημητριακά και έτσι συνέβαλαν στη γεωργική επανάσταση στη νεολιθική περίοδο.

Μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ ανέλυσε τα σκουριασμένα θρεπτικά συστατικά από ένα 14.400 παλαιά υπολείμματα φαγητού σε μια περιοχή γνωστή ως Shubayqa 1, που βρίσκεται στη μαύρη έρημο στη βορειοανατολική Ιορδανία.

Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύονται στο περιοδικό Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, παρέχουν τα πρώτα εμπειρικά στοιχεία για την παραγωγή του ψωμιού:

«Η παρουσία εκατοντάδων ανθρωπογενών τροφίμων στα τζάκια από το Shubayqa 1 είναι ένα εξαιρετικό εύρημα και μας έδωσε την ευκαιρία να χαρακτηρίσουμε τις 14.000 χρόνων πρακτικές τροφίμων.

Οι αναλύσεις σε αυτή τη μελέτη δείχνουν ότι τα δημητριακά όπως το κριθάρι, το καλαμπόκι και η βρώμη είχαν αλεσθεί, κοσκινίστηκαν και ζυμώθηκαν πριν από το μαγείρεμα.

Τα υπολείμματα είναι πολύ παρόμοια με τα άζυμα (άρτος) που έχουν εντοπιστεί σε αρκετές νεολιθικές και ρωμαϊκές τοποθεσίες στην Ευρώπη και την Τουρκία, που παράγεται πολύ πριν από την ανάπτυξη της καλλιέργειας.

«Το επόμενο βήμα είναι να αξιολογήσουμε εάν η παραγωγή και η κατανάλωση ψωμιού επηρέασε καθόλου την εμφάνιση της καλλιέργειας φυτών και της εξημέρωσης», δήλωσε ο αρχαιολόγος του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης Amaia Arranz Otaegui, ο οποίος είναι ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

38 archaeologis

Το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, αρχαιολόγος Tobias Richter, ο οποίος οδήγησε τις ανασκαφές στη Shubayqa 1 στην Ιορδανία, εξήγησε:

«Το ψωμί που βρέθηκε στο Shubayqa 1 είναι η πιο πρόωρη απόδειξη της ανάκτησης του ψωμιού μέχρι τώρα και δείχνει ότι το ψήσιμο εφευρέθηκε προτού καλλιεργήσουμε τα φυτά. Αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ορισμένες από τις ιδέες μας: Πράγματι, η πρώιμη και εξαιρετικά χρονοβόρα παραγωγή ψωμιού με βάση τα άγρια ​​δημητριακά μπορεί να ήταν μία από τις βασικές κινητήριες δυνάμεις πίσω από την μεταγενέστερη αγροτική επανάσταση όπου καλλιεργήθηκαν άγρια ​​σιτηρά για να παράσχουν πιο βολικές πηγές τροφίμων».

Τα υπολείμματα φαγώσιμων τροφίμων αναλύθηκαν με ηλεκτρονική μικροσκοπία σε εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου από την Ph.D υποψήφια Lara Gonzalez Carratero (Ινστιτούτο Αρχαιολογίας UCL), η οποία είναι ειδικός στο προϊστορικό ψωμί:

«Το ψωμί περιλαμβάνει έντονη εργασία, η οποία περιλαμβάνει απολέπιση, λείανση των δημητριακών, ζύμωμα και ψήσιμο, που παρήχθη πριν από τις μεθόδους καλλιέργειας. Αυτό υποδηλώνει ότι θεωρήθηκε ιδιαίτερη και η επιθυμία να χρησιμοποιηθεί περισσότερο αυτό το ειδικό φαγητό και συνέβαλε πιθανότατα στην απόφαση να αρχίσει να καλλιεργούν σιτηρά», δήλωσε ο καθηγητής Dorian Fuller (UCL Ινστιτούτο Αρχαιολογίας).

Διαφήμιση