Αρχική Επιχειρείν Ο ΤΑΡ και η καφέ αρκούδα: Ένας αναπάντεχος γείτονας στην Κοζάνη

Ο ΤΑΡ και η καφέ αρκούδα: Ένας αναπάντεχος γείτονας στην Κοζάνη

0
1
Διαφήμιση

Μία απρόσμενη ανακάλυψη έκανε η περιβαλλοντική ομάδα του ΤΑΡ που, στο πλαίσιο των κατασκευαστικών εργασιών του μεγαλόπνοου αυτού έργου, προχώρησε σε εκτεταμένες μελέτες για να προστατευτούν βιότοποι και άλλες περιοχές περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος κοντά στην όδευση του αγωγού: ένα νέο ενδιαίτημα της καφέ αρκούδας στη Βόρεια Ελλάδα.

Η καφέ αρκούδα θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι από τα λίγα μέρη όπου ζει πλέον στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με τη χώρα μας μάλιστα να φιλοξενεί στις οροσειρές της Πίνδου και της Ροδόπης το 50% σχεδόν του πληθυσμού της καφέ αρκούδας στη δυτική και νότια Ευρώπη. Και ο ΤΑΡ συμβάλλει στην προστασία και διατήρηση του είδους με τα εξειδικευμένα προγράμματα που εφαρμόζει, σε συνεργασία με την εργολήπτρια εταιρεία Bonatti/J&P Άβαξ και σχετικές ΜΚΟ.

Στο πλαίσιο αυτό, διεξήχθησαν προκατασκευαστικές έρευνες που επιβεβαίωσαν κρίσιμα ενδιαιτήματα (critical habitats) της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα σε περιοχές που διατρέχει ο αγωγός στο Βέρμιο, την Κλεισούρα και τον ποταμό Αλιάκμονα. Έτσι ταυτίστηκαν ήδη γνωστοί οικότοποι, με σκοπό να περιοριστούν εποχικά ορισμένες κατασκευαστικές δραστηριότητες και να αποφευχθούν ευαίσθητες χρονικά περίοδοι για την άγρια ζωή.

Ταυτόχρονα, όμως, βρέθηκαν και νέα ενδιαιτήματα. Όπως, για παράδειγμα, μία άγνωστη μέχρι σήμερα περιοχή με παρουσία αρκούδας σε δασική περιοχή του νομού Κοζάνης. Εκεί, μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας του ΤΑΡ βρήκαν πατημασιές αρκούδας εντός κι εκτός της Ζώνης Εργασίας του αγωγού, όπως και σημάδια σε κοντινό δέντρο – πρόκειται για μέθοδο που χρησιμοποιούν οι αρκούδες για να οριοθετήσουν την περιοχή τους.

1
Πατημασιές αρκούδας σε δάσος της Κοζάνης
2
Κορμός δένδρου με σημάδια από αρκούδα, Κοζάνη

Η καφέ αρκούδα θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι από τα λίγα μέρη όπου ζει πλέον στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με τη χώρα μας μάλιστα να φιλοξενεί στις οροσειρές της Πίνδου και της Ροδόπης το 50% σχεδόν του πληθυσμού της καφέ αρκούδας στη δυτική και νότια Ευρώπη.

Και ο ΤΑΡ συμβάλλει στην προστασία και διατήρηση του είδους με τα εξειδικευμένα προγράμματα που εφαρμόζει, σε συνεργασία με την εργολήπτρια εταιρεία Bonatti/J&P Άβαξ και σχετικές ΜΚΟ.

Εγκατέστησαν λοιπόν κάμερες για να επιβεβαιώσουν την παρουσία αυτού του πολύ ξεχωριστού γείτονα και να μελετήσουν τη συμπεριφορά του.

Video1: Η κάμερα εντοπίζει αρκούδα σε δάσος της Κοζάνης

Η ανακάλυψη οδήγησε τον ΤΑΡ και την εργολήπτρια εταιρεία του στην απόφαση να περιορίσουν το πλάτος της Ζώνης Εργασίας στο συγκεκριμένο γειτονικό οικότοπο, να επαναπρογραμματίσουν κάποιες δραστηριότητες ώστε να έχουν ολοκληρωθεί πριν τη χειμερινή περίοδο, και να εφαρμόσουν άλλες μεθόδους μετριασμού – για να μην ενοχληθούν τα ζώα.

3
Λεπτομέρεια από το δένδρο

Η στρατηγική ήταν επιτυχημένη: αφού ξύπνησε από τον ύπνο της το Μάρτιο, αυτή η αρσενική αρκούδα επέστρεψε ανενόχλητη στον ίδιο κορμό δένδρου που χρησιμοποιούσε και πριν, για να μαρκάρει εκ νέου την περιοχή της.

Video2: Η αρκούδα επιστρέφει στο ίδιο δένδρο μετά το χειμέριο ύπνο

Όπως τονίζει η εταιρεία και επιβεβαιώνουν οι δράσεις της, νούμερο ένα προτεραιότητα του ΤΑΡ είναι η ασφάλεια των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, ενώ δέσμευση παραμένει η ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Για το λόγο αυτό εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Διαφήμιση