Αρχική Ενέργεια Νέο υπερκοίτασμα στην Αίγυπτο γεννά ελπίδες και στην Ελλάδα

Νέο υπερκοίτασμα στην Αίγυπτο γεννά ελπίδες και στην Ελλάδα

0
Διαφήμιση

Υπερκοίτασμα τρεις φορές μεγαλύτερο από το ήδη τεράστιο κοίτασμα «Ζορ» ανακάλυψε η ΕΝΙ όπως αποκάλυψε ο πρώην υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου, Osama Kamal.

Του Κώστα Κέντζου

Μάλιστα κατά την διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, ο Αιγύπτιος προανήγγειλε ότι η ΕΝΙ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις, καθώς τα αποθέματα του θαλάσσιου τεμαχίου «Noor» αναμένεται να αγγίξουν ακόμα και τα 90 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, τρεις φορές δήλαδή τα αποθέματα του «Ζορ». Την είδηση φέρονται να επιβεβαιώνουν και πηγές της κυβέρνησης της Αιγύπτου

Ο ίδιος ο Καμάλ είπε ότι «Αν θυμάστε πριν από δύο μήνες, είπαμε ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες ανακαλύψεις σε αυτόν τον τομέα. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η μεγάλη είδηση θα ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο και τον υπουργό Πετρελαίου μέσα σε λίγες μέρες».

Ίσως όχι τυχαία, ο υπουργός πετρελαίου της Αιγύπτου Tarek El-Molla δήλωσε ότι η χώρα του ενδέχεται να σταματήσει την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο τέταρτο τρίμηνο. «Οι εξαγωγές πετρελαίου εκ του Ζορ, καθώς και η παραγωγή άλλων πετρελαϊκών πεδίων θα ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου έτους», τόνισε πρόσφατα. Συμπλήρωνε, δε, ότι «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν περισσότερες προσφορές. Νομίζω αυτό ήταν. Η τοπική παραγωγή πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες μας»…

Πάντως, εκπρόσωπος του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού EΝΙ αρνήθηκε να προβεί σε σχολιασμό της συγκεκριμένης αναφοράς του πρώην υπουργού Καμάλ, περί ανακάλυψης τέτοιου γιγαντιαίου κοιτάσματος, όταν το Arab News επικοινώνησε μαζί του.

Αν η τέτοια εξέλιξη επιβεβαιωθεί, γεννά μεγάλες ελπίδες και για την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς η αιγυπτιακή ΑΟΖ συνορεύει με αυτές των δύο κρατών, και πολλοί ελπίζουν ότι θα υπάρχει συνέχεια των γιγαντιαίων κοιτασμάτων και στις ελληνικές και κυπριακές θαλάσσιες ζώνες. Οι ελπίδες της ελληνικής πλευράς εστιάζουν ειδικά νοτίως της Κρήτης στην περιβόητη «Λεκάνη του Ηροδότου».

Άλλωστε υπάρχουν δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι οι σχετικές έρευνες κατέδειξαν ότι τα κοιτάσματα δυτικά, νοτιοδυτικά, νοτίως και νοτιοανατολικά της Κρήτης ξεπερνούν κάθε προσδοκία, και συνεπώς ο σχεδιαζόμενος αγωγός EAST MED (από ανοικτά της Κύπρου, στη Νότια Ελλάδα κι από εκεί Ιταλία, γεμάτος με Φυσικό Αέριο από Ισραήλ, Κύπρο, Ελλάδα, ενδεχομένως και Αίγυπτο) θα μπορεί να «γεμίσει» στέλνοντας ποσότητες στις ευρωπαϊκές αγορές που θα ξεπερνούν κάθε προσδοκία.

Το ότι τα αποτελέσματα των γεωφυσικών ερευνών της νορβηγικής PGS είναι ενθαρρυντικά ίσως φαίνεται και από το γεγονός ότι έσπ[ευσαν να τα αγοράσουν και να μελετήσουν οι EXXON-MOBIL, TOTAL και ΕΛΠΕ όπως επίσης οι εταιρείες ΕΝΙ, NOBLE και DELEΚ.

Οι 3 πρώτες εταιρείες έδωσαν προσφορές για την εκμετάλλευση για 2 θαλάσσια οικόπεδα δυτικά, νοτιοδυτικά και νότια της Κρήτης που έχουν έκταση 2 φορές μεγαλύτερη από την Πελοπόννησο και έχουν καταθέσει προϋπολογισμό έρευνας το ποσό των $ 12.5 δισ. Οπως υπολογίζεται, κάθε γεώτρηση στοιχίζει, περίπου $ 100 εκατ., επομένως προτίθενται να κάνουν πάνω από 100 γεωτρήσεις για να βρουν το φυσικό αέριο.

Η πρώτη γεώτρηση νότια της Κρήτης έχει προγραμματιστεί για το 2020.

Με πληροφορίες από το www.pronews.gr

Διαφήμιση