Αρχική Ενέργεια Ελληνικοί υδρογονάνθρακες: Ένα πολύπλοκο μωσαϊκό με λάμψη από …χρυσάφι

Ελληνικοί υδρογονάνθρακες: Ένα πολύπλοκο μωσαϊκό με λάμψη από …χρυσάφι

0
oil
Διαφήμιση

Ένα πολύπλοκο μωσαϊκό με λάμψη από… χρυσάφι θυμίζει η υπόθεση των ελληνικών  υδρογονανθράκων, με μια σειρά οικόπεδα στο Ιόνιο, στη Δυτική και Βορειοδυτική Ελλάδα, νότια της Κρήτης, και στο Βόρειο Αιγαίο, να προσελκύουν το ενδιαφέρον σημαντικών επιχειρηματικών ομίλων από το εξωτερικό, με ό,τι οφέλη αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία. 

Γράφει ο Κώστας Κέντζος

Η κοινοπραξία των «Total – Exxon Mobil – ΕΛΠΕ» έχει υποβάλλει προσφορά στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων » (ΕΔΕΥ) για θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, ενώ η κοινοπραξία των «Repsol – ΕΛΠΕ» για περιοχές στο Ιόνιο.

Στο επόμενο διάστημα αναμένεται  αξιολόγηση των προσφορών από την ΕΔΕΥ, στη βάση της οποίας θα προχωρήσει η ανάδειξη του Επιλεγέντος Αιτούντος από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι έως τέλος του 2018 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εν λόγω συμβάσεις παραχώρησης.

Τα ακριβή ποσοστά του κάθε σχήματος είναι:

-TOTAL (40%, ως διαχειριστής), «ExxonMobil» (40%) και ΕΛΠΕ (20%) γιο την Κρήτη

-«Repsol» (50%, διαχειριστής) και ΕΛΠΕ (50%) για το Ιόνιο.

Κινητικότητα και συνέργειες

Άλλο ένα ενδεικτικό στοιχείο για την κινητικότητα γύρω από το θέμα και τις συνέργειες που αναπτύσσονται ώστε να βρεθούν τα προσφορότερα σχήματα εκμετάλλευσης, είναι το γεγονός ότι με άξονα τα ΕΛΠΕ έχουν εξασφαλίσει δικαιώματα σε περιοχές στη Δ. Ελλάδα οι εξής:

Πατραϊκός, οι ΕΛΠΕ 50% ως operator και Edison 50%.

Block 2, οι Total  50% ως operator, ΕΛΠΕ 25% και Edison 25%.

Τα ΕΛΠΕ έχουν πάρει τα δικαιώματα και σε Άρτα – Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησο, ενώ είναι σε στάδιο διαπραγμάτευσης των συμβάσεων μίσθωσης με το ΥΠΕΝ και για άλλες περιοχές.

Και επειδή η όλη υπόθεση, «κουτσά – στραβά» κάπως προχωρά, κόντρα και στην περιλάλητη ελληνική γραφειοκρατία, γενικά έχουν ήδη εγκριθεί συμβάσεις στη Βουλή που αφορούν τη θαλάσσια περιοχή «2», τη χερσαία περιοχή Άρτα – Πρέβεζα, τη ΒΔ Πελοπόννησο (και οι 3 συμβάσεις αφορούν τα ΕΛΠΕ), αλλά και η σύμβαση που αφορά στην  Αιτωλοακαρνανία, την οποία εκμεταλλεύεται η «Energean Oil & Gas (έχει καταθέσει αίτηση προς το ΥΠΕΝ για έγκριση της μεταβίβασης του 60% της παραχώρησης στον ισπανικό όμιλο REPSOL).

Γεωλογικά χαρακτηριστικά που γεννούν αισιοδοξία

Πρόκειται, συνολικά, για  μια τεράστια χερσαία και υποθαλάσσια έκταση της Δυτικής Ελλάδας, που παρουσιάζει παρόμοια γεωλογικά χαρακτηριστικά στόχων που, όπως αναφέρουν ειδικοί επί του θέματος, έχουν διατρηθεί ήδη στην Ιταλία και την Αλβανία και έχουν εντοπιστεί μεγάλα κοιτάσματα.

Προσθέτουν ότι η περιοχή του Βορείου Ιονίου αποτελεί τη νότια προέκταση της πλατφόρμας της Αδριατικής, που φτάνει μέχρι το οριζόντιο ρήγμα της ΒΔ Κεφαλληνίας και στην οποία έχουν ήδη ανακαλυφθεί παραγωγικά κοιτάσματα.

Αλλά και οι χερσαίες περιοχές της Άρτας – Πρέβεζας (τα δικαιώματα έχουν πάρει τα ΕΛΠΕ), όπως και των Ιωαννίνων (της Energean) θεωρούνται ιδιαίτερα ελπιδοφόρες, καθώς εντάσσονται γεωλογικά σε μια ζώνη, όπου στη βόρεια προέκτασή της, στη γειτονική Αλβανία έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και έχει αναπτυχθεί ήδη παραγωγή από μεγάλες πολυεθνικές.

Π.χ. βρίσκουμε εκεί τη Shell, την καναδική Petromanas, την επίσης καναδική Bankers Petroleum, η οποία εξαγοράστηκε ακολούθως από την κινεζική Geo – Jade Petroleum Corporation, μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου της Κίνας, κίνηση που, φυσικά, δείχνει τη στόχευση της Κίνας στην πετρελαϊκή αγορά των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τα κοιτάσματα της Δυτικής Ελλάδας

image5Σε ανάλογο μήκος κύματος, σύμφωνα με στελέχη των ΕΛΠΕ (τον Ιούλιο 2013 επελέγη από το ΥΠΕΚΑ ως ο πρώτος προτιμητέος προσφέρων για την περιοχή του Πατραϊκού),  στον Πατραϊκό υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες εντοπισμού κοιτάσματος μεγέθους 140 εκατ. Βαρελιών.

Εξηγούν, δε ότι,  στα γεωλογικά χαρακτηριστικά της Δυτικής Ελλάδας υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες με την Ανατολική Μεσόγειο όπου τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικές ανακαλύψεις στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους αναλυτές,  ότι γενικά τα μεγέθη των κοιτασμάτων στο ελληνικό υπέδαφος, εφόσον φυσικά εντοπιστούν και ξεκινήσει η εκμετάλλευσή τους, μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ 3 και 30 τρις. κυβικών ποδιών.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι γενικά τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου για κάθε κοίτασμα 100 εκατ. βαρελιών (με τιμές καυσίμου μάλιστα πριν πάρουν την ανηφόρα όπου γίνεται το τελευταίο διάστημα) εκτιμώνται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ ετησίως (0,2% του ΑΕΠ) για 25 χρόνια.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο και προς έρευνα και εντοπισμό όλων των διαθέσιμων πλουτοπαραγωγικών πηγών, η ΕΔΕΥ προγραμματίζει τις κινήσεις της για την  προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος στη Βόρεια Ελλάδα (Γρεβενά, Επανομή, κ.α.)

 Νέες παραγωγικές γεωτρήσεις  

prinosΣτο ενδιάμεσο, στο Βόρειο Αιγαίο, στην ευρύτερη περιοχή του Πρίνου, που χρόνια τώρα, σταθερά αποδίδει καρπούς και το οποίο εκμεταλλεύεται η Εnergean, η φετινή παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί το 2018 μεταξύ 4.000 και 4.500 βαρελιών ημερησίως.

Εξάλλου, η εταιρεία έχει προγραμματίσει για φέτος την πραγματοποίηση πέντε παραγωγικών γεωτρήσεων.

Η πρώτη από αυτές τις γεωτρήσεις ολοκληρώθηκε πρόσφατα με επιτυχία και ήταν μία οριζόντια (ERD) γεώτρηση στο κοίτασμα του Βόρειου Πρίνου.

Θα πραγματοποιηθούν δύο ακόμη γεωτρήσεις στον καθαυτό Πρίνο και άλλες δύο στο κοίτασμα Έψιλον, ώστε να ξεκινήσει και από εκεί παραγωγή.

Η εταιρεία επικεντρώνει και στην ανάπτυξη του κοιτάσματος του Κατακόλου (πήρε το 2016 τα δικαιώματα εκμετάλλευσης για 25 χρόνια), όπου προγραμματίζει γεώτρηση τον χειμώνα του 2019 με στόχο η παραγωγή να ξεκινήσει το 2020.

d2a75979e57f1911dede05063d4a68cb XLΠαραπέρα, η Energean Oil παραχώρησε στη Repsol το 60% των δικαιωμάτων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και στην χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων. Σημειωτέον, η Energean είχε ζητήσει διετή παράταση των ερευνών στο χερσαίο οικόπεδο των Ιωαννίνων, προκειμένου να καταγραφούν, μεταξύ άλλων, τα νέα σεισµικά δεδοµένα 2D, την οποία έκανε δεκτή το Φεβρουάριο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το φθινόπωρο του 2019 αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των ερευνών, ενώ μέχρι το φθινόπωρο του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση. Οι εργασίες της πρώτης φάσης του βασικού σταδίου ερευνών αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου 2019. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση του βασικού σταδίου ερευνών, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου 2023. Η ερευνητική δραστηριότητα της Energean στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Οκτώβριο του 2014.

 

Διαφήμιση