Αρχική Περιβάλλον Ραγδαία αστικοποίηση: Σε 30 χρόνια 7 στους 10 ανθρώπους θα ζει στις...

Ραγδαία αστικοποίηση: Σε 30 χρόνια 7 στους 10 ανθρώπους θα ζει στις Πόλεις!

0
Πόλεις
Διαφήμιση

Σύμφωνα με μελέτη των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη, μέχρι το 2050, σχεδόν επτά στους δέκα ανθρώπους, το 68% του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη, θα κατοικεί σε αστικά κέντρα, όταν σήμερα ανέρχεται στο 55%!

προβλέπεται δε ότι στο άμεσο μέλλον οι πόλεις θα γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη, μέσα στα επόμενα χρόνια ο πληθυσμός των αστικών ζωνών μπορεί να αυξηθεί κατά 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Το 90% αυτής της αύξησης αφορά πόλεις στην Ασία και την Αφρική, αναφέρει η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από μια υπηρεσία του ΟΗΕ που χειρίζεται τις οικονομικές και κοινωνικές υποθέσεις.

Η αύξηση του αστικού πληθυσμού θα επικεντρωθεί σε λίγες χώρες: η Ινδία, η Κίνα και η Νιγηρία από κοινού θα εκπροσωπούν το 35% της αύξησης αυτής που θα παρατηρηθεί από φέτος μέχρι το 2050.

Μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα, η Ινδία θα αποκτήσει επιπλέον 416 εκατομμύρια αστούς, η Κίνα 255 εκατομμύρια και η Νιγηρία 189 εκατομμύρια.

Ο πληθυσμός των πόλεων, από 751 εκατομμύρια ανθρώπους το 1950 έφτασε φέτος τα 4,2 δισεκατομμύρια. Παρά το σχετικά χαμηλό ποσοστό αστικοποίησης, η Ασία φιλοξενεί σήμερα το 54% των κατοίκων μεγάλων πόλεων και ακολουθούν η Ευρώπη και η Αφρική, με ποσοστό 13% η καθεμία.

Μέχρι το 2030 ο πλανήτης θα έχει 43 “γιγαντιαίες” πόλεις με πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων.

Σήμερα, η μεγαλύτερη πόλη του κόσμου είναι το Τόκιο, με 37 εκατομμύρια κατοίκους και ακολουθούν το Νέο Δελχί (29 εκατ.), η Σαγκάη (26 εκατ.), το Μεξικό και το Σάο Πάουλο (22 εκατ.). Το Κάιρο, η Βομβάη, το Πεκίνο και η Ντάκα έχουν περίπου 20 εκατομμύρια κατοίκους.

Εντός των δύο επόμενων ετών ο πληθυσμός του Τόκιο θα αρχίσει να μειώνεται ενώ γύρω στο 2028 το Νέο Δελχί θα εκτοπίσει την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας από την πρώτη θέση των μεγαλύτερων πόλεων του κόσμου.

Διαφήμιση