Αρχική Περιβάλλον Κλιματική Αλλαγή: Χωρίς σχέδιο μία στις τρεις ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ τους και...

Κλιματική Αλλαγή: Χωρίς σχέδιο μία στις τρεις ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ τους και η Αθήνα

0
Διαφήμιση

Η Αθήνα βρίσκεται σε περίοπτη θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πόλεις που –πρακτικά τουλάχιστον- φαίνεται να αδιαφορούν για την κλιματική αλλαγή καθώς δεν έχουν υιοθετήσει κάποιο σχέδιο καταπολέμησης.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Τβέντε στην Ολλανδία, σχεδόν το 75% των Ευρωπαίων ζουν σε πόλεις και εκπέμπουν περίπου το ίδιο ποσοστό των αερίων θερμοκηπίου της ηπείρου. Ωστόσο, πάνω από το ένα τρίτο των πόλεων αυτών δεν έχει αυτή τη στιγμή κάποιο σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ως μία από τις πλουσιότερες περιοχές του κόσμου, και ειδικά μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισίου για την κλιματική αλλαγή, η Ευρώπη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μείωσης των εκπομπών, σημειώνοντας όμως ανομοιογενή πρόοδο.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για 885 πόλεις σε ολόκληρη την ήπειρο. Διαπίστωσαν ότι μεγάλες πόλεις, με προεξάρχουσα την Αθήνα, δεν έχουν σχέδια προσαρμογής για το μετριασμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, ακόμη και αν πόλεις στην ίδια χώρα διαθέτουν τέτοια σχέδια. Γενικά στην Ελλάδα τέσσερις πόλεις, όπως φαίνεται και στον χάρτη, έχουν κάποιο σχέδιο μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Στην ίδια κατηγορία με την Αθήνα συμπεριλαμβάονται πόλεις όπως το Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία και η Μαγιόρκα στην Ισπανία.

Ο χάρτης με τις χώρας που έχουν τοπικά σχέδια για την κλιματική αλλαγή (LPCs). Οι χώρες με σκούρο πορτοκαλί έχουν καταστήσει υποχρεωτική την ύπαρξη τοπικών σχεδίων.

Καμία από τις πόλεις της Βουλγαρίας ή της Ουγγαρίας δεν εφαρμόζει πολιτικές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Στον αντίποδα η Πολωνία όπου σχεδόν κάθε πόλη, σε ποσοστό 97%, είχε κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Την Πολωνία, η οποία είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τον άνθρακα, ακολουθούν σε κλιματικά σχέδια η Γερμανία (81% των πόλεων), η Ιρλανδία (80%), η Φινλανδία (78%) και Σουηδία (77%).

Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ξεκινά από την ταυτοποίηση και περικοπή των πηγών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει τη χρήση λιγότερων ορυκτών καυσίμων, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τη μετάβαση στη χρήση πηγών ενέργειας μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

Πολλές από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι κερδοφόρες για τις πόλεις, καθώς για παράδειγμα λιγότερα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα στους δρόμους σημαίνει καθαρότερο αέρα και χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας.

Ωστόσο, η αντιμετώπιση δεν είναι πάντα τόσο απλή. Για παράδειγμα, πολλές παράκτιες πόλεις αντιμετωπίζουν την απειλή της αύξησης της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Οι πόλεις βρίσκονται στο προσκήνιο της εφαρμογής των κλιματικών πολιτικών κάθε χώρας, και με τις ευρωπαϊκές χώρες να έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους με ορίζοντα το 2030, το βάρος της δράσης πέφτει στα αστικά κέντρα, καταλήγει η έρευνα.

Δείτε την έρευνα εδώ

Διαφήμιση