Αρχική Διάστημα Εξόριστος αστεροειδής από άνθρακα στο ηλιακό μας σύστημα

Εξόριστος αστεροειδής από άνθρακα στο ηλιακό μας σύστημα

0
Διαφήμιση

Στην μακρινή Ζώνη Κάιπερ, στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος ανακαλύφθηκε να κινείται μεγάλος αστεροειδής, διαμέτρου 300 χιλιομέτρων, πλούσιος σε άνθρακα.

Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται σε εκείνη την παγωμένη περιοχή, σε απόσταση περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, ένας τέτοιος ανθρακώδης αστεροειδής, απομεινάρι του αρχέγονου ηλιακού συστήματος.

Ο αστεροειδής, με την ονομασία “2004 EW95”, πιθανότατα σχηματίσθηκε στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη-Δία και κάποια στιγμή «εξορίσθηκε» σε απόσταση δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων μακριά από την «πατρίδα» του.

Η πρώτη ανίχνευση είχε γίνει το 2004 από το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ», ενώ οι περαιτέρω παρατηρήσεις και η ανακάλυψη ότι πρόκειται για αστεροειδή από άνθρακα, έγιναν από το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, λόγω της μεγάλης απόστασης από τον Ήλιο, η θερμοκρασία του αστεροειδούς είναι μείον 235 βαθμοί Κελσίου.

Καθώς ο αστεροειδής είναι πολύ μακριά και ταυτόχρονα πολύ σκοτεινός λόγω του άφθονου άνθρακα που περιέχει, η παρατήρησή του ήταν πολύ δύσκολη. Όπως είπε ο αστρονόμος Τόμας Πούτσια του Καθολικού Πανεπιστημίου της Χιλής, «είναι σαν να παρατηρείς ένα γιγάντιο βουνό άνθρακα με φόντο ένα κατάμαυρο νυχτερινό ουρανό».

Διαβάστε επίσης:  Τηλεσκόπιο φωτογραφίζει μαύρες τρύπες
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤέλος στις ημικρανίες σε δύο χρόνια;
Επόμενο άρθροΟμολογία επενδυτών: «Η Ελλάδα σε απίστευτα ευνοϊκή θέση για υλοποίηση ενεργειακών σχεδίων»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ