Αρχική Επιχειρείν ΕΛΠΕ: Ενέκρινε την πώληση του ποσοστού της στον ΔΕΣΦΑ

ΕΛΠΕ: Ενέκρινε την πώληση του ποσοστού της στον ΔΕΣΦΑ

0
tsotsoros

Την πώληση του ΔΕΣΦΑ στην Κοινοπραξία των εταιριών SNAM-Enagas-Fluxys, ενέκρινε σήμερα η γενική συνέλευση των μετόχων των ΕΛΠΕ, με το όφελος να φτάνει περίπου τα 300 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το τίμημα 66% των μετοχών του Διαχειριστή (35% από τα ΕΛΠΕ και 31% από το ΤΑΙΠΕΔ) είναι 535 εκατ. ευρώ, το οποίο, όπως επισημάνθηκε σήμερα, κρίνεται ιιανοποιητικό και εντός του εύρους των αποτιμήσεων που είχαν γίνει για λογαριασμό των ΕΛΠΕ.

Απευθυνόμενος προς τους μετόχους ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Ευστάθιος Τσοτσορός, υπογράμμισε ότι στο μέλλον ο όμιλος θα είναι παρών στην αγορά του φυσικού αερίου, με τρόπο επωφελή. «Η συμμετοχή μας στο φυσικό αέριο θα συνεχιστεί με τρόπο που θα εξασφαλίζει ότι θα ελέγχουμε τη θέση μας», τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Τσοτσορός.

Η στρατηγική του ομίλου για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, όπως επισημάνθηκε από τη διοίκηση της εταιρίας, εκτός από το εύλογο του τιμήματος υπαγορεύεται από τρία ακόμη δεδομένα:

-Πρώτον, ότι η συμμετοχή στην εταιρία ήταν έμμεση (μέσω της ΔΕΠΑ) και μειοψηφική με περιορισμένη εκπροσώπηση στο ΔΣ και το Εποπτικό Συμβούλιο.

-Η πώληση από κοινού με το ΤΑΙΠΕΔ μεγιστοποιεί το τίμημα, καθώς ο επενδυτής εξασφαλίζει το 66% των μετοχών και δικαιώματα ελέγχου που δεν θα μπορούσε να λάβει αποκτώντας μόνο το 35 % των ΕΛΠΕ.

-Σε περίπτωση διατήρησης της συμμετοχής στον ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΠΕ σε εφαρμογή της Κοινοτικής νομοθεσίας δεν θα είχαν κανένα δικαίωμα συμμετοχής στη Διοίκηση του ΔΕΣΦΑ (ΔΣ), αλλά και συμμετοχής στη ΓΣ των μετόχων παρά μόνο για ζητήματα που σχετίζονται με τη διανομή του μερίσματος.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Ανδρέας Σιάμισιης, ανέφερε ότι τα έσοδα από την πώληση του Διαχειριστή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω απομόχλευση, ενίσχυση του ισολογισμού της εταιρείας ή / και χρηματοδότηση επενδύσεων.

Τόνισε, επίσης, ότι η συναλλαγή υπόκειται στην έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τις αρμόδιες ευρωπαϊκές και εθνικές αρχές ανταγωνισμού και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία θα πρέπει επίσης να πιστοποιήσει τον ΔΕΣΦΑ ως Διαχειριστή υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Την αντίθεσή του με την πώληση του ΔΕΣΦΑ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων,  εξέφρασε ο εκλεγμένος εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Στη σημερινή συνέλευση μετείχαν εκπρόσωποι του 84,31 % του μετοχικού κεφαλαίου και η συναλλαγή εγκρίθηκε ομόφωνα.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here