Αρχική Καταστροφές Ανησυχητικά στοιχεία για το ζιζανιοκτόνο Γλυφοσάτη

Ανησυχητικά στοιχεία για το ζιζανιοκτόνο Γλυφοσάτη

0
Γλυφοσάτη
Διαφήμιση

Τα πρώτα αποτελέσματα πιλοτικής μελέτης από το Ινστιτούτο Ramazzini για το ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη και τις επιπτώσεις στην υγεία παρουσιάστηκαν από τον συμπρόεδρο των Ευρωπαίων Πράσινων, Philippe Lamberts και τον πράσινο ευρωβουλευτή Marco Affronte, σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες.

Η γλυφοσάτη (Διεθνώς Gluphosate) είναι ένα ευρέος φάσματος συστηματικό ζιζανιοκτόνο και μία οργανοφωσφορική ένωση και χρησιμοποιείται σήμερα ευρέως στον αγροτικό τομέα ως ζιζανιοκτόνο.

Για τους κινδύνους που εγκυμονεί στην υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον η εν λόγω δραστική ουσία και τα προϊόντα που την περιέχουν υπάρχουν έντονες ανησυχίες και κινητοποιήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Έρευνας για τον Καρκίνο (ΙARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατατάσσεται ως «πιθανότατα καρκινογόνος».

Η ανεξάρτητη πιλοτική μελέτη καταδεικνύει πως η ουσία έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την Δημόσια υγεία, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.

Αποτελεί μέρος μιας ευρείας ανεξάρτητης έρευνας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2022, οπότε με βάση την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αρχίσει και πάλι η διαδικασία  ανανέωσης της άδειας του ζιζανιοκτόνου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο, και με βάση τις ήδη υπάρχουσες ανησυχίες, η Ελλάδα καταψήφισε δια των αρμόδιων Υπουργών, την ανανέωση έγκρισης του glyphosate για πέντε έτη μαζί με Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Σλοβενία και Μάλτα) στην ψηφοφορία, στην οποία δεν εξασφαλίστηκε δυστυχώς η απαραίτητη πλειοψηφία ακύρωσης της έγκρισης.

Στο μεταξύ η Γαλλία και η Ιταλία αποφάσισαν την απαγόρευση της χρήσης του glyphosate για ιδιώτες μόλις βρεθούν εναλλακτικές λύσεις και το αργότερο σε τρία χρόνια (το 2019), ενώ η Ολλανδία απαγόρευσε άμεσα την ερασιτεχνική χρήση.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑνοίγει το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» για τη λήψη δανείων
Επόμενο άρθροΜέλι: Οι ευεργετικές ιδιότητες στην διατροφή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ