Αρχική Ευζωία Τρίτη σε τουρισμό πολυτελείας η Ελλάδα στη Μεσόγειο!

Τρίτη σε τουρισμό πολυτελείας η Ελλάδα στη Μεσόγειο!

0
tourismos
Διαφήμιση

Στον τρίτο δημοφιλέστερο προορισμό στη Μεσόγειο για διακοπές πολυτελείας αναδεικνύεται η Ελλάδα παγκοσμίως, σύμφωνα με τα εντυπωσιακά στοιχεία που κατέγραψε η μελέτη με τίτλο “Προφίλ εισερχόμενου Τουρισμού Πολυτελείας για Διακοπές στην Μεσόγειο, 2016” του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων!

Ως “Μεσόγειος” νοούνται οι ακόλουθοι Προορισμοί: Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Νότια Γαλλία, Πορτογαλία, Τουρκία, Κύπρος, Κροατία, Μάλτα, Βουλγαρία, Σλοβενία, Μαυροβούνιο, Αλβανία.

Ως “Διακοπές Πολυτελείας” χαρακτηρίζονται οι διακοπές με δαπάνες περισσότερες των 750 ευρώ ανά διανυκτέρευση και ανά άτομο για διάρκεια παραμονής 1-3 νύχτες, ή περισσότερες 500 ευρώ ανά διανυκτέρευση και ανά άτομο για διάρκεια παραμονής περισσότερες από 4 νύχτες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η χώρα μας υποδέχθηκε 402 χιλ. τουρίστες, περιλαμβανομένης της κρουαζιέρας (1,4% του συνόλου των ταξιδίων σε Ελλάδα συμπεριλαμβανομένης της Κρουαζιέρας), με 2,2 εκ. Διανυκτερεύσεις (1,1% του συνόλου των Διανυκτερεύσεων σε Ελλάδα συμπεριλαμβανομένης της Κρουαζιέρας) και € 1,8 δισ. Δαπάνη (13,7% του συνόλου της Δαπάνης συμπεριλαμβανομένης της Κρουαζιέρας).

Το 44% των ταξιδίων, το 34% των Διανυκτερεύσεων και το 32% της Δαπάνης προέρχονταν από Ευρωπαϊκές αγορές ενώ το 56% των ταξιδίων, το 66% των Διανυκτερεύσεων και το 68% της Δαπάνης από Μη Ευρωπαϊκές αγορές.

ellada

Η Ελλάδα για το 2016 αποτελεί τον 3ο δημοφιλέστερο προορισμό για τις Ευρωπαϊκές αγορές και τον 4ο για τις Μη Ευρωπαϊκές με μερίδια αγοράς 8,3% και 7,9% αντίστοιχα.

Οι κυριότερες Ευρωπαϊκές αγορές της Ελλάδας για διακοπές Πολυτελείας το 2016 ήταν η Γερμανία (39 χιλ., 22% των Ευρωπαϊκών ταξιδίων, 22% των Διανυκτερεύσεων και 21% της Δαπάνης), η Γαλλία (37 χιλ., 21% των Ευρωπαϊκών ταξιδίων, 17% των Διανυκτερεύσεων και 18% της Δαπάνης) και το Ην. Βασίλειο (26 χιλ., 15% των Ευρωπαϊκών ταξιδίων, 15% των Διανυκτερεύσεων και 16% της Δαπάνης).

Αντίθετα, οι σημαντικότερες Μη Ευρωπαϊκές, ήταν οι αγορές των ΗΠΑ (88 χιλ., 39% των Μη Ευρωπαϊκών ταξιδίων, 40% των Διανυκτερεύσεων και 40% της Δαπάνης), της Κίνας (54 χιλ., 24% των Μη Ευρωπαϊκών ταξιδίων, το 23% των Διανυκτερεύσεων και το 25% της Δαπάνης) και της Ιαπωνίας (8%των Μη Ευρωπαϊκών ταξιδίων, 7% των Διανυκτερεύσεων και 7% της Δαπάνης).

Η μελέτη του ΣΕΤΕ

Τα στοιχεία παρουσιάζονται για:

  • το σύνολο του εισερχόμενου τουρισμού στην Μεσόγειο (‘Κόσμος’),
  • το σύνολο της Ευρώπης, με αναλυτική παρουσίαση για τις 5 κύριες αγορές βάσει διανυκτερεύσεων (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ρωσία), καθώς και για τις Λοιπές Ευρωπαϊκές χώρες (‘Λοιπές Ευρώπης’) συνολικά,
  • το σύνολο των Μη Ευρωπαϊκών χωρών, με περαιτέρω ανάλυση για τις κύριες αγορές (ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Βραζιλία) και Λοιπές μη Ευρωπαϊκές χώρες.

Η μελέτη βασίζεται σε στοιχεία της IPK International, εταιρίας με εξειδίκευση στην έρευνα της ταξιδιωτικής συμπεριφοράς των τουριστών και στα ενδιαφέροντα κύρια σημεία της ανάλυσης συγκαταλέγονται τα εξής:

Η αγορά για Διακοπές Πολυτελείας στην Μεσόγειο αριθμεί συνολικά περίπου 4,4 εκ., από τα οποία σχεδόν 2 εκ. είναι από Ευρώπη και τα υπόλοιπα 2,4 εκ. από χώρες εκτός Ευρώπης. Η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι δημοφιλέστεροι προορισμοί.

ελλαδα (1)

  • Η Ελλάδα υποδέχθηκε περίπου 400 χιλ. τουρίστες, περιλαμβανομένης της κρουαζιέρας και αποτελεί τον τρίτο δημοφιλέστερο προορισμό στην Μεσόγειο για Διακοπές Πολυτελείας.
  • Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι / ημέρα ανήλθε σε € 4.498 / € 833 στο σύνολο, € 3.242 / € 772 από Ευρώπη και € 5.518 / € 866 από χώρες εκτός Ευρώπης. Σημειώνουμε ότι στα ποσά αυτά συμπεριλαμβάνεται η αξία του αεροπορικού εισιτηρίου ή άλλου μεταφορικού μέσου.
  • Η σημαντικότερη ηλικιακή ομάδα ήταν 35-44 ετών και η πλειοψηφία ήταν άνδρες.
  • Σχεδόν 4 στους 5 ταξιδιώτες είχαν ανώτερο οικογενειακό εισόδημα και ανώτερη επίπεδο εκπαίδευσης.
  • Σχεδόν 1 στους 2 έμεινε σε ξενοδοχείο 4* ενώ ήταν αμελητέο το % των ταξιδιωτών που έκαναν κράτηση διαμονής μέσω πλατφόρμας διαμοιρασμού.
  • Η προτιμώμενη μέση διάρκεια παραμονής των περισσότερων Ευρωπαίων ταξιδιωτών ήταν 1-3 νύχτες ενώ των ταξιδιωτών εκτός Ευρώπης 4-7 νύχτες.
  • Ο συχνότερος τύπος διακοπών των Ευρωπαίων ήταν για ‘Ήλιος & Θάλασσα’ ενώ των μη Ευρωπαίων για ‘Περιηγητικό Τουρισμό’.

ελλαδα (2)

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η αεορπορική εταιρεία Sky Express ανακοίνωσε πως από σήμερα το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Κέρκυρα θα εξυπηρετείται αποκλειστικά από τη Sky Express, μέχρι 31 Μαρτίου 2021 ενώ το Αθήνα-Κάλυμνος μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2020

Οι πτήσεις για το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Κέρκυρα θα εκτελούνται κάθε Τρίτη και Πέμπτη και για Αθήνα-Κάλυμνος θα εκτελούνται κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Σάββατο ενώ από τον Ιούνιο οι πτήσεις θα είναι καθημερινές, εκτός Κυριακής.

 

 

Διαφήμιση