Αρχική Καινοτομία Ρομπότ συναρμολογεί έπιπλα της IKEA

Ρομπότ συναρμολογεί έπιπλα της IKEA

0
Διαφήμιση

Πρόκειται μάλλον για το πιο …χρήσιμο επίτευγμα καθώς η συναρμολόγηση των επίπλων της ΙΚΕΑ είναι για πολλούς ο απόλυτος τρόμος. Σε αυτή την πρόκληση «απαντούν» ερευνητές στη Σιγκαπούρη που δημιούργησαν δύο ρομπότ για να μας λύσουν τα χέρια …δένοντας έπιπλα της γνωστής εταιρείας.

Τα ρομπότ διαθέτουν βραχίονες, αισθητήρες και τρισδιάστατες κάμερες και μπόρεσαν από κοινού να συναρμολογήσουν μια καρέκλα “Stefan” της ΙΚΕΑ σε περίπου 20 λεπτά.

Τα 11 λεπτά χρειάσθηκαν προκειμένου τα ρομπότ να σχεδιάσουν τις κινήσεις τους με τη βοήθεια του κατάλληλου αλγόριθμου, ενώ η ίδια η συναρμολόγηση της καρέκλας τούς πήρε μόνο εννέα λεπτά.

Σύμφωνα με την ΙΚΕΑ, ένας μέσος άνθρωπος χρειάζεται δέκα έως 15 λεπτά για να κάνει το ίδιο, ωστόσο, είναι κάτι που στην πράξη μάλλον αμφισβητείται…

Οι μηχανικοί, σύμφωνα με το “Science”, το Reuters και το “New Scientist”, δήλωσαν ότι χρειάσθηκαν τρία χρόνια για να προγραμματίσουν τα ρομπότ να κάνουν τη δουλειά.

Αλλά εκτίμησαν ότι σε πέντε έως δέκα χρόνια τέτοια ρομπότ -χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη τους- θα αναλαμβάνουν να συναρμολογήσουν οποιοδήποτε έπιπλο, είτε έχοντας «διαβάσει» τις οδηγίες, είτε παίρνοντας φωνητικές εντολές, είτε ακόμη και βλέποντας απλώς μια εικόνα έτοιμου του επίπλου.

Παρά τις συνεχείς προόδους πάντως, τα ρομπότ δυσκολεύονται να κάνουν πράγματα που φαίνονται απλά στους ανθρώπους, όπως να καρφώσουν ένα καρφί σε μια τρύπα, να χειρισθούν γλιστερά αντικείμενα ή να πιάσουν πολύ μαλακά πράγματα όπως φρούτα, χωρίς να τα λιώσουν.

Είναι ενδεικτικό ότι, όπως παραδέχθηκαν οι μηχανικοί της Σιγκαπούρης, τα ρομπότ τους δεν έχουν καταφέρει ακόμη να ολοκληρώσουν τη δουλειά, π.χ. να βάλουν όλες τις βίδες.

Τα κακά νέα είναι ότι κάποιοι ειδικοί αμφιβάλλουν ότι σε δέκα χρόνια οι άνθρωποι όντως θα έχουν σταματήσει να παιδεύονται με τη συναρμολόγηση των επίπλων χάρη στα ρομπότ.

Αλλά ποιος έχει στήσει έπιπλο από τα ΙΚΕΑ και δεν του έχουν περισσέψει και κάποιες βίδες;

Διαφήμιση