Αρχική Ανακύκλωση «Πράσινο» στο εθνικό σχέδιο για την κυκλική οικονομία – Πού εστιάζονται οι...

«Πράσινο» στο εθνικό σχέδιο για την κυκλική οικονομία – Πού εστιάζονται οι παρεμβάσεις

0
Διαφήμιση

Για δυνατότητες της Κυκλικής Οικονομίας να αποτελέσει «καταλύτη για την παραγωγική ανασυγκρότηση» έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την εισήγησή του στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Κατά τη συνεδρίασή του το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε το πλαίσιο της δημόσιας πολιτικής για την Κυκλική Οικονομία ως κομβικό στοιχείο της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας, θέτοντας σε δημόσιο διάλογο το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο 2018-2019, το οποίο συντονίζει και υλοποιεί ειδική διϋπουργική ομάδα.

Ο κ. Φάμελλος στην εισήγησή του είπε ότι «η Κυκλική Οικονομία αποτελεί ευκαιρία και ανάγκη για την Ελλάδα, μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την παραγωγική ανασυγκρότηση και έχει σαφή περιφερειακή διάσταση».

Σημείωσε ότι η Κυκλική Οικονομία στηρίζεται «στην ορθή αξιοποίηση των πόρων, στην ιδέα της ανακύκλωσης – επαναχρησιμοποίησης και στο μοντέλο της βιομηχανικής συμβίωσης» και «επιδιώκει και ενθαρρύνει τη χρήση δευτερογενών υλικών και αποβλήτων, ως παραγωγικών πόρων και χρήσιμων υλικών, προσδίδοντας μια αειφορική διάσταση στο παραγωγικό μοντέλο».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, η κυκλική οικονομία «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το προηγούμενο ανορθόδοξο οικονομικό μοντέλο», «αναφέρεται στην οικονομία του πραγματικού προϊόντος, τροφοδοτεί τον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα της οικονομίας, στηρίζεται στην οικονομία της γνώσης και της εξειδίκευσης, αξιοποιεί και σέβεται τους φυσικούς και περιβαλλοντικούς πόρους, μειώνει την εξάρτηση από τις εισαγωγές, δημιουργεί θέσεις εργασίας και είναι απολύτως συμβατή με τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την κοινωνική οικονομία.

Το σύνολο των δράσεων, που θα προβλέπονται στο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο 2018-2019, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, περιλαμβάνει παρεμβάσεις στα πεδία:

  1. Κανονιστικών και Νομοθετικών ρυθμίσεων για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων στην Παραγωγή, στην Κατανάλωση, στην αξιοποίηση Δευτερογενών Πρώτων Υλών και στη Διαχείριση Αποβλήτων.
  2. Χρηματοδότησης και παροχής κινήτρων ενίσχυσης της Κυκλικής Οικονομίας.
  3. Βελτίωσης της γνώσης και διασύνδεσης της επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής οικονομίας με την τεχνολογική καινοτομία.
  4. Ενίσχυσης της διακυβέρνησης του Σχεδίου για την Κυκλική οικονομία και επιτάχυνσης διαδικασιών.
Διαβάστε επίσης:  Έργα τέχνης από κινητά τηλέφωνα

Διαβάστε ακόμα: Κυκλική οικονομία: Έσοδα και θέσεις εργασίας χάνει η Ελλάδα

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΞεκινούν το καλοκαίρι οι εργασίες αναστήλωσης του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας
Επόμενο άρθροΞεκινάει η έρευνα ποιότητας του νερού στη λεκάνη του Ασωπού ποταμού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ