Αρχική Επιλεγμένα Πιο θερμός από τον μέσο όρο ο Μάρτιος στην Ελλάδα – Πιο...

Πιο θερμός από τον μέσο όρο ο Μάρτιος στην Ελλάδα – Πιο ψυχρός στην υπόλοιπη Ε.Ε.

0

Σχεδόν όλη η Ευρώπη βίωσε τον πιο ψυχρό Μάρτιο σε σχέση με τον μέσο όρο του Μαρτίου στο παρελθόν (1981-2010). Δεν συνέβη το ίδιο για την Ελλάδα και συνολικά το ακραίο νοτιοανατολικό τμήμα καθώς στα πολύ βόρεια τμήματα της ηπείρου όπου ήταν πιο θερμός από τον μέσο όρο.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και τον φετινό Φεβρουάριο, όταν τόσο στις αρκτικές περιοχές, όσο και στη χώρα μας, η θερμοκρασία ήταν πιο υψηλή από τον μέσο όρο.

Απόκλιση της θερμοκρασίας τον Μάρτιο 2018 από το μέσο όρο Μαρτίου 1981-2010 (πηγή ECMWF/Climate Change Service)

Τα σχετικά στοιχεία, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, δημοσίευσε η υπηρεσία για την κλιματική αλλαγή του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Κοπέρνικος». Συνολικά στην Ευρώπη ο φετινός Μάρτιος ήταν ο δεύτερος πιο ψυχρός από το 2000, ενώ ο πιο κρύος Μάρτιος ήταν του 2013.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, ιδιαίτερα βροχερός ήταν ο φετινός Μάρτιος στην Ισπανία, σε περιοχές της Γαλλίας και της Ιταλίας, καθώς και στο μεγαλύτερο τμήμα των Βαλκανίων, με βροχές κατά 200% έως 300% μεγαλύτερες του μέσου όρου.

Απόκλιση της βροχόπτωσης τον Μάρτιο 2018 από το μέσο όρο Μαρτίου (1981-2010) (πηγή WMO RA VI RCC Network/ DWD)

Η παγκόσμια θερμοκρασία τον Μάρτιο του 2018 ήταν πολύ πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο γι’ αυτόν τον μήνα, ακολουθώντας την τάση ανόδου της θερμοκρασίας με μέσο ρυθμό περίπου 0,18 βαθμών Κελσίου ανά δεκαετία μεταξύ 1979-2018.

Ο φετινός Μάρτιος ήταν διεθνώς τουλάχιστον 0,4 βαθμούς πιο ζεστός από τη μέση θερμοκρασία του μηνός Μαρτίου κατά την περίοδο 1981-2010. Ήταν ο τρίτος πιο θερμός Μάρτιος που έχει καταγραφεί έως σήμερα, περίπου 0,3 βαθμούς λιγότερο ζεστός από τον Μάρτιο του 2016, που κατέχει το ρεκόρ.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here