Αρχική Περιβάλλον Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, φορείς και πολίτες αντιδρούν στην πώληση της ΕΥΑΘ

Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, φορείς και πολίτες αντιδρούν στην πώληση της ΕΥΑΘ

0
ΕΥΑΘ

Με τίτλο: “Τί συμβαίνει με το νερό;” περιβαλλοντικές οργανώσεις, φορείς και πολίτες της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τις αντιδράσεις τους απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Με αφορμή την πρόσφατη μεγάλη βλάβη στον αγωγό ύδρευσης  που ταλαιπώρησε πολύ όλους και μάλιστα σε μια στιγμή που η Θεσσαλονίκη έρχεται πάλι αντιμέτωπη με την απειλή ιδιωτικοποίησης του πιο σημαντικού και ζωτικού κοινού αγαθού: του νερού, το “SOSτε Το Νερό”, το “Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ”, η “Καλλιστώ” και οι “Water Warriors”, σε συνεργασία με πολλές άλλες συλλογικότητες, φορείς και μεμονωμένους πολίτες επανέρχονται δυναμικά.

Με ανακοίνωσή τους αναφέρουν χαρακτηριστικά:  “Θεωρούμε απαράδεκτη την εκμετάλλευση της ταλαιπωρίας αυτής από εκείνους που επιμένουν στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Κάποιοι έφτασαν στο σημείο, μάλιστα, να υποστηρίζουν ανερυθρίαστα ότι «εάν είχε ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΑΘ δεν θα είχαμε αυτά τα προβλήματα»!

Σύμφωνα με τους ίδιους “Πρόκειται για εξόφθαλμη κακοποίηση της αλήθειας: Οι υποσχέσεις για καλύτερη εξυπηρέτηση και μειωμένες τιμές που συνοδεύουν τις ιδιωτικοποιήσεις στην ύδρευση, δεν πραγματοποιούνται ποτέ. Η κερδοσκοπική διαχείριση και η εμπορευματοποίηση του νερού συνοδεύονται κατά κανόνα από μείωση των επενδύσεων σε αναγκαίες υποδομές, αύξηση της τιμής πώλησης του νερού ή συνδυασμό των δύο: Μείωση επενδύσεων και αύξηση τιμών!

Η διεθνής εμπειρία επιβεβαιώνει τη διαπίστωση αυτή. Αγωγοί που σαπίζουν, βρωμιά που διεισδύει στο πόσιμο νερό, λύματα που διαρρέουν είναι μερικά από τα αποτελέσματα που εμφανίσθηκαν όπου το νερό τέθηκε εκτός δημοσίου ελέγχου.

Πολλά είναι πλέον τα παραδείγματα επιστροφής των υπηρεσιών ύδρευσης στον κρατικό, δημοτικό ή συνεργατικό έλεγχο, λόγω των καταστροφικών επιπτώσεων που είχαν οι ιδιωτικοποιήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν το Βερολίνο, το Παρίσι και άλλες 99 πόλεις στη Γαλλία”.

Επιπλέον, σημειώνουν, “στην περίπτωση της ΕΥΑΘ, έχουμε μια υγιή εταιρία με μεγάλο αποθεματικό που πρόσφατα ανακοίνωσε και πάλι θετικά οικονομικά αποτελέσματα. Όμως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο συνδυασμός μνημονιακών υποχρεώσεων και επιλογών ιδιωτικοποίησης οδήγησαν στην πρόσφατη ταλαιπωρία.

Αντίθετα, λοιπόν, από όσα ισχυρίζονται οι υποστηρικτές της ιδιωτικοποίησης, η πρόσφατη μεγάλη βλάβη συνδέεται με τη διάλυση δημόσιων δομών και την ασυγχώρητη καθυστέρηση υλοποίησης έργων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την παροχή νερού από τον Αλιάκμονα και να αποτρέψουν την επικίνδυνη εξάρτηση της πόλης από το απαρχαιωμένο δίκτυο μεταφοράς νερού από την Αραβησσό”.

“Εμείς, οι πολίτες και οι συλλογικότητες που στηρίζουμε την καμπάνια “Ε, όχι και το νερό!”, τέσσερα χρόνια μετά το εμβληματικό δημοψήφισμα του 2014, θεωρούμε ότι η πόλη οφείλει, ενωμένη και πάλι, να απαιτήσει την ματαίωση της πώλησης των μετοχών της ΕΥΑΘ σε κερδοσκοπικές εταιρείες.

Ζητούμε την επιστροφή του 50%+1 των μετοχών σε δημόσιο έλεγχο, έξω από το Υπερταμείο που διακηρυγμένα επιδιώκει την διαχείριση του νερού ως εμπορεύματος, που θα εξυπηρετεί το απύθμενο δημόσιο χρέος και την απροσδιόριστη «ανάπτυξη» της χώρας”, προσθέτουν.

Και ανακοινώνουν ότι “στο πλαίσιο της καμπάνιας ”Ε, όχι και το νερό”, διοργανώνουμε τον ερχόμενο Μάιο δημόσια συζήτηση σχετικά με τη λειτουργία της ΕΥΑΘ, την ποιότητα του νερού, τις υποδομές και τον τρόπο χρηματοδότησης, την αποφυγή παρόμοιων με τις τελευταίες μέρες προβλημάτων, τη σχέση μετόχων-εταιρείας, το ρόλο του Υπερταμείου και, τελικά, με την αναζήτηση των πιο πρόσφορων μέσων που θα εξασφαλίζουν την άσκηση αποτελεσματικού δημόσιου ελέγχου από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους πολίτες”.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here