Αρχική Καταστροφές Περιφέρειες: Αρχίζει η εκπόνηση σχεδίων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή

Περιφέρειες: Αρχίζει η εκπόνηση σχεδίων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή

0
Διαφήμιση

Το κλίμα της κάθε περιφέρειας, τα μετεωρολογικά χαρακτηριστικά, οι παράγοντες τρωτότητας του τοπίου, τα βασικά γεωλογικά και υδρολογικά χαρακτηριστικά, οι τύποι των ακτών, ο ρυθμός μεταβολής της θάλασσας, οι αρχαιολογικοί χώροι και τόποι πολιτιστικού ενδιαφέροντος και η δημογραφική κατάσταση, θα περιλαμβάνονται στο σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που θα εκπονήσει κάθε Περιφέρεια.

Στα σχέδια θα γίνεται εκτίμηση των αναμενόμενων κλιματικών μεταβολών και των επιπτώσεών τους σε διάφορους τομείς κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας και θα προτείνονται μέτρα και δράσεις για τους τομείς και τις περιοχές προτεραιοτήτων.

Η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε σήμερα τη διενέργεια ηλεκτρονικού ανοιχτού διαγωνισμού για την εκπόνηση περιφερειακού σχεδίου προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στην Κεντρική Μακεδονία.

Όπως εξήγησε στο περιθώριο της συνεδρίασης ο προϊστάμενος του τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηρακλής Λάτσιος, σε περίπτωση, για παράδειγμα, που σχεδιάζεται μια επένδυση στην ακτή ενώ αυτή έχει υψηλό βαθμό τρωτότητας και επικινδυνότητας λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, θα κινδυνεύσει η υποδομή.

Επομένως όλες οι δραστηριότητες θα πρέπει να γίνονται στη βάση των μέτρων προστασίας τους από ενδεχόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι σε μια περιοχή όπου εκδηλώνονται πλημμυρικά φαινόμενα αντενδείκνυται η προώθηση επενδύσεων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα.

Την όλη διαδικασία παρακολουθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω του παρατηρητηρίου προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Σημειώνεται ότι η εθνική στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή ορίζει ότι οι προσαρμοστικές πολιτικές πρέπει να ενσωματώνονται σε ευρύτερες πολιτικές για τη διαχείριση φυσικών καταστροφών, πολιτικές τροφίμων, πολιτικές υποδομών, ενεργειακή πολιτική, πολιτική για τις μεταφορές, πολιτική γα τον τουρισμό, πολιτική γα την ποιότητα ζωής στις πόλεις κ.ά. Η βασική οδός για την υλοποίηση της παραπάνω απαίτησης είναι η ενσωμάτωση του κριτηρίου “κλιματικά ασφαλής επένδυση” σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων για αδειοδότηση και χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων.

Διαφήμιση